Skip to content
Politică

ANALIZĂ Cum ar putea reveni Cioloș în Guvern după eșecul din Parlament: Lupta cu Barna pentru încă o sinecură guvernamentală

Inquam Photos / George Călin

Guvernul propus de Dacian Cioloș a fost respins de parlamentari, iar USR pierde oportunitatea de a forma singur guvernarea. Și chiar dacă pare o înfrângere pentru USR, în interiorul partidului vor exista și unii care vor profita pentru a-și spori influența. Dan Barna va încerca să-l pună în umbră pe Dacian Cioloș după această bătălie pierdută.

USR-ul condus de Dan Barna era un partid foarte ezitant, care ajunsese să fie la mâna lui Florin Cîțu, doar pentru că Dan Barna și oamenii săi din partid erau agățați de cele mai importante funcții și abonați la banii statului. Revenirea lui Dacian Cioloș în politica națională și câștigarea alegerilor pentru conducerea USR au adus schimbări importante pentru al treilea partid din Parlament. USR a ieșit de la guvernare și a avut curajul să propună un premier și un guvern chiar dacă nimeni nu voia să-i voteze.

Dacian Cioloș a mizat totul pe responsabilitate în această criza politică. „Pentru cei care și-au pierdut viața, pentru cei care și-au văzut viața distrusă, suntem datori să răspundem cu responsabilitate”, a spus liderul USR în Parlament. Dacă discursul îl ajută pe Cioloș, vom afla în săptămânile următoare, când sondajele vor măsura toate aceste acțiuni ale useriștilor.

În interiorul USR rămâne o luptă aprigă pentru putere, iar useriștii lui Barna caută să revină la putere cu orice preț. Respingerea lui Cioloș în Parlament e o mică victorie pentru Barna, deoarece actualul președinte de partid a arătat că nu poate construi o majoritate parlamentară.

Revine Cioloș în Guvern?

Surse politice au declarat pentru PS News că președintele Klaus Iohannis analizează posibilitatea de a numi un premier independent politic, într-un guvern format din PNL, USR și UDMR. Acest lucru ar putea funcționa pentru câteva luni, cât timp vom trece peste toate aceste crize. Premierul independent va trebui să-și asume măsuri dure pentru combaterea pandemiei. Dar atât în interiorul PNL, cât și în USR va fi o bătălie pentru fotoliile din Guvern.

Dacian Cioloș sau Dan Barna vicepremier? Europarlamentarul nu poate conduce partidul de la Strasbourg, are nevoie de o funcție în România. Cioloș pleacă favorit pentru intrarea în guvern, nu-și permite să-l lase pe Barna să negocieze guvernarea. În interiorul USR va fi o luptă între Barna și Cioloș pentru funcția de vicepremier. Barna ar putea fi răsplătit cu fotoliul de președinte al Camerei Deputaților, dacă PNL și USR vor face pace, însă greu de crezut că liberalii le vor face acest cadou. Funcția este foarte importantă pentru întreaga activitate parlamentară.

Dan Barna e ca o ancoră de care nu mai scapă USR. A rămas în funcția de vicepremier chiar și după ce Vlad Voiculescu a fost demis, apoi când Florin Cîțu avea scandalul din SUA. În guvernul propus de Dacian Cioloș, Dan Barna se visa vicepremier și ministru al afacerilor externe, cu o declarație controversată, spunând că SUA nu se mai concentrează pe Europa de Est și că armata europeană nu este o soluție pentru UE.

Din funcția de vicepremier nu a făcut nimic pentru România, nu a avut niciun rol. A încasat degeaba 3.000 de Euro net pe lună. În 8 luni, Dan Barna a strâns 24.000 de Euro fără a munci, în timp ce alți români câștigă suma asta în 5 ani. În orice coaliție va fi implicat USR, Barna va încerca să ajungă la guvernare, iar Cioloș va trebui să-i taie elanul dacă va dori să schimbe partidul. Cu cât USR îl promovează mai mult pe acest personaj politic fără niciun rezultat, cu atât va pierde încrederea electoratului, deja afectată după criza politică din ultimele luni.

Lucrurile nu vor fi minunate nici în PNL, dacă Iohannis va propune un premier independent. Florin Cîțu va fi constrâns să facă un pas în spate, deși anunța că nu știe ce înseamnă acest lucru. „Nu înţeleg asta cu pasul în spate. Toţi trebuie să facem pasul în faţă aici, acum”, a declarat premierul demis. Nu poate accepta o funcție de vicepremier după ce a fost premier timp de 10 luni. Dar pe cine va trimite PNL într-o funcție de vicepremier? Pentru că acea persoană îl poate pune în umbră pe Cîțu și pe parcurs poate să ducă la eliminarea premierului demis.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *