Cum arată scena politică de la Timișoara înaintea alegerilor locale. Șansele unei noi finale Robu – Fritz

Dominic Fritz și Nicolae Robu
Dominic Fritz și Nicolae Robu / sursa: colaj PSNews

Alegerile locale au intrat pe ultima sută de metri, iar partidele se grăbesc să își anunțe candidații pe care îi aliniază la start. La Timișoara, tabloul electoral este aproape complet. După toate probabilitățile vom asista la o reeditare a finalei din 2020, doar că de data aceasta rolurile sunt inversate: Dominic Fritz este primarul în funcție care încearcă să își apere locul, în timp ce Nicole Robu este cel care încearcă să-i fure mandatul actualului edil.

Dominic Fritz pleacă cu șansa a doua

După o victorie aparent surprinzătoare în 2020 în fața lui Nicole Robu, Dominic Fritz s-a prezentat în fața timișorenilor drept candidatul onest care va face tot ce va promite. Deși speranțele pentru timișoreni erau mari, mandatul lui Fritz s-a dovedit a fi departe de așteptări, primarul nereușind să confirme toate așteptările electoratului său.

Imediat după instalarea sa în funcția de primar al Timișoarei, Dominic Fritz a început să dea piept cu o serie de provocări. În primul rând acesta nu a reușit să închege o relație bună cu liberalii din consiliu, imitând practic situația de la Sectorul 1 din Capitală, acolo unde edilul Clotilde Armand s-a aflat într-un război permanent cu PNL și cu oamenii din componența Consiliului Local, cu care teoretic ar fi trebuit să colaboreze.

Situația tensionată a ajuns subiect de discuții în spațiul public. De pildă, în toamna lui 2022, presa scria că liberalii din Timișoara îl acuzau pe primarul Dominic Fritz de ipocrizie și minciună după apariția în presă a unor convorbiri dintre fostul director de la Piețe S.A. și primarul Timișoarei.

Mai mult decât atât, mandatul lui Fritz a fost dominat de problema Colterm, compania de termoficare din oraş, aflată într-o situaţie critică. Omul pe care Dominic Fritz l-a susţinut la conducerea Colterm, Bogdan Nanu, a fost nevoit să plece din funcţie după ce s-a descoperit că are în „CV” o condamnare veche de 20 de ani pentru „inginerii financiare”. În final, intrarea Colterm în insolvență a reprezentat unul dintre marile eșecuri ale administrației Fritz.

În acest context, timișorenii s-au arătat de foarte multe ori revoltați. Nu e de mirare că în sondajele de opinie, locuitorii din Timișoara au început să-l regrete pe Robu. Potrivit acestor sondaje, doar în jur de 30% dintre respondenți ar mai vota cu Fritz, în timp ce în jur de 45% l-ar susține pe vechiul primar.

Nicole Robu, favorit la victorie

După dezastrul lăsat în urmă de administrația Fritz, Nicolae Robu se conturează drept principal favorit la alegerile din 2024. Fostul primar este sprijinit și de coaliția PSD – PNL. Având așadar un bazin electoral solid, coroborat cu eșecul administrației Fritz, Nicolae Robu pleacă ca favorit net în aceste alegeri.

Mai mult, fostul edil mai beneficiază de un avantaj în fața lui Fritz: absența unei scene politice pline la Timișoara. Dacă în București se anunță a fi o cursă cu cel puțin trei candidați puternici, la Timișoara avem un teren de luptă electorală cu doar doi jucători importanți: actualul și fostul edil. Reeditarea finalei din 2020 ar trebui să ducă așadar la o victorie pentru Robu, de vreme ce nu avem o fragmentare a votului care să funcționeze în avantajul actualului edil.

Ce fac restul partidelor

Restul partidelor ezită să anunțe un candidat. Motivul pare a fi simplu: șansele la victorie ale lui Robu sunt prea mari în acest moment. În 2020 Robu a beneficiat doar de sprijinul liberalilor. În 2024, se adaugă și social democrații. Cei de la AUR nu și-au anunțat încă candidatul, dar, dacă ar fi să ne luăm după ce scrie presa locală, atunci acest candidat ar putea fi Marian Cucşa, fost deputat ALDE. Acesta este în prezent lider al Partidului Republican, formaţiune minusculă aflată în sub umbrela AUR. Cucşa este prieten cu George Simion şi a mai candidat la scaunul de primar al Timişoarei în 2020, obţinând remarcabilul rezultat de 0,24%, adică 223 voturi.

În concluzie, toate datele indică spre o reeditare a finalei din 2020 la Primăria Timișoarei, doar că spre deosebire de atunci, Nicolae Robu are șanse mari să revină în funcția de edil.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL