Skip to content
Politică

ANALIZĂ Cum au ajuns state cu o populație mai numeroasă decât a României să înregistreze de peste 100 de ori mai puține cazuri de infectare cu SARS-Cov-2

Inquam Photos / Octav Ganea

Noua tulpină Omicron a coronavirusului dă bătăi de cap decidenților politici din Uniunea Europeană. Unele state cochetează cu măsura vaccinării obligatorii, în timp ce altele caută diferite soluții. De la debutul pandemiei, în urmă cu doi ani, statele din Occident au decontat serios greșelile de parcurs, asta cu toate că aveau cele mai bune sisteme de sănătate din lume. Pe de altă parte, state cu sisteme de sănătate nu la fel de performante, au gestionat mai bine pandemia. Cum a fost posibil?

Miracolul asiatic

În timp ce state precum SUA (locul 1 în lume la calitatea sistemului de sănătate) și Marea Britanie (locul 2 în lume în 2019 la calitatea sistemului de sănătate), au fost fost lovite din plin de pandemie, alte state precum Taiwan, Coreea de Sud sau Singapore au navigat cu mai multă abilitate prin criza Covid-19, deși aveau sisteme de sănătate mai puțin performante. Statele Unite de pildă au înregistrat până în prezent aproximativ 50 de milioane de cazuri de infectare (dintr-un total de 271 de milioane de cazuri la nivel global). Totodată, SUA se apropie de pragul de 1 milion de decese. Pe de altă parte, Taiwanul, aflat la doar câțiva kilometri distanță de China, locul în care pandemia a debutat, a înregistrat un număr remarcabil de mic de infectări – doar 16.642 și 848 de decese. Cum explicăm așadar această diferență uriașă?

Am fi tentați să credem că o parte din explicație ține de ponderea infectărilor raportate la totalul populației. La urma urmelor, Statele Unite au o populație numeroasă de peste 300 de milioane de locuitori. Vorbim așadar despre un procent de infectări de puțin peste 16% din totalul populației.

Dar o astfel de explicație nu este valabilă atunci când comparăm populația Taiwanului cu alte state din Europa de pildă. Taiwanul are o populație de peste 23 de milioane de locuitori, mai numeroasă de pildă decât cea din România. Cu toate acestea, în 2 ani de zile Taiwanul a înregistrat de peste 100 de ori mai puține cazuri de infectare decât în țara noastră (în România numărul total de infectări a ajuns la 1.790.000). Practic numărul total al cazurilor de infectare cu coronavirus în Taiwan era egal cu cel înregistrat în țara noastră în doar două zile din luna octombrie. Un alt exemplu este Austria, un stat cu o populație de peste 2 ori mai mică decât a Taiwanului, dar care înregistra peste 1 milion de cazuri de infectare.

Așadar, explicația trebuie căutată la un alt nivel. Deloc surprinzător acest nivel este cel politic. Deși sistemul de sănătate din Taiwan sau Singapore nu este la fel de performant cu cel din SUA sau Marea Britanie, cele două state asiatice au o administrație publică mult mai eficientă. Spre deosebire de țara noastră de pildă, birocrația celor din Taiwan și Singapore este una suplă și formată dintr-o elită intelectuală. Confruntați cu provocarea numită Covid-19, decidenții politici de la Tapiei nu s-au lansat în discursuri populiste, ci au acționat eficient, testând în primă fază masiv. Strategia de testare masivă a populației și de izolare a celor infectați în fazele incipiente ale pandemiei a avut un efect pozitiv pe termen lung. Practic, Taiwanul a reușit să îngrădească expansiunea virusului încă de la început. Mai apoi, autoritățile taiwaneze au început o masivă campanie de vaccinare. În prezent, în jur de 78% din populația Taiwanului a fost imunizată cu cel puțin o doză, comparativ cu România unde procentul este de 40% cu cel puțin o doză și 39,6% complet vaccinați. Politica eficientă aplicată în state precum Taiwan, Coreea de Sud sau Singapore a făcut ca aceste state, deși se aflau în proximitatea Chinei, să evite catastrofele cu care s-au confruntat alte state. Ele pot servi în continuare drept exemple de eficiență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *