Skip to content
Economie

ANALIZĂ Cum au eșuat marile state ale UE în lupta cu prețurile carburanților: Măsurile adoptate în Germania, Spania sau Italia s-au dovedit ineficiente

Inquam Photos / Cornel Putan

Prețurile foarte mari pentru carburanți fac ravagii în toată Uniunea Europeană, trezind numeroase nemulțumiri în rândul cetățenilor. Mai multe state UE au adoptat diferite măsuri pentru a reduce prețurile, dar acestea s-au dovedit ineficiente după câteva luni. România încearcă să găsească o soluție și propune compensarea, așa cum s-a întâmplat și iarna trecută cu facturile pentru energie electrică și gaze.

Spania

Încă din luna aprilie, Guvernul Spaniei a adoptat o măsură de compensare a prețului pentru motorină și benzină. Fiecare cetățean beneficiază de o compensare de 20 de cenți aplicată pentru fiecare litru. Acești 20 de cenți vor fi acoperiți de Guvern și companiile petroliere după cum urmează: 15 cenți din partea Guvernului și 5 cenți din partea companiilor.

Potrivit calculelor inițiale, o familie medie din Spania ar fi trebuit să economisească 65 de euro pe motorină, într-o perioadă de trei luni, sau 75 de euro pentru benzină. Numai că aceste calcule au fost inutile, după ce benzinăriile au continuat să mărească prețurile. Analiștii spanioli consideră că cetățenii mai beneficiază de o reducere de 5 cenți/litru în prezent. Modalitatea de a amortiza prețurile a avut efect doar pe termen foarte scurt, pentru că benzinăriile nu au făcut față presiunilor de pe piața carburanților.

Italia

Guvernul de la Roma a preferat să facă o reducere de accize și TVA. Șoferii din Italia beneficiază de o reducere de 30,5 cenți, după ce Guvernul a redus accizele și TVA-ul pe benzină, motorină și GPL. Italienii au tăiat 25 de cenți din accize și 5,5 cenți din TVA. Măsura aceasta urmează să expire pe 8 iulie 2022, dar premierul Mario Draghi intenționează să o extindă până pe 8 septembrie 2022.

Chiar și cu aceste măsuri, prețul carburanților a continuat să crească și în Italia și a depășit din nou pragul de 2 euro/litru la benzină. Astfel, Guvernul ar dori să crească reducerile de taxe până la 35 de cenți. Matteo Salvini, liderul Lega (partid aflat în coaliția de guvernare), a precizat că Italia riscă să aibă un preț de 3 euro/litru în benzinării dacă nu se iau măsuri în perioada următoare. În cazul în care Italia nu va găsi o soluție și după 8 iulie, prețurile pentru carburanți va depăși pragul de 2,3 euro/litru în peninsulă.

Germania

Germania a decis, încă din aprilie, să reducă accizele pentru benzină și motorină pentru a-i ajuta pe cetățeni. Astfel, coaliția de guvernare din Germania a redus taxele cu 35 de cenți pentru benzină și 14 cenți pentru motorină. În urma acestei măsuri, guvernul german a pierdut peste 3 miliarde de euro din încasări.

După 3 luni de la reducerea accizelor, Germania a realizat că cetățenii nu au beneficiat de prețuri mai mici deoarece companiile petroliere au continuat să mărească prețurile afișate în benzinării. Chiar ministrul economiei, Robert Habeck, i-a acuzat pe producătorii de petrol că nu au reușit să transfere consumatorilor beneficiile unor taxe mai mici și că obțin profit din creșterea prețurilor la energie, arată bloomberg.com.

Unele analize realizate pe piața din Germania arată că la consumatori ajungea doar o reducere de 10 cenți din cei 35 de cenți oferiți de Guvern, iar mare parte din reducerea de taxe se oprea în buzunarele companiilor. Guvernul de la Berlin a dovedit că e foarte dificil să lupte cu companiile petroliere și să le țină piept, chiar dacă uneori le-a acuzat că au format un cartel pentru a menține prețurile ridicate.

Prețul mediul al benzinei în Germania se menține puțin sub pragul de 2 euro, însă motorina a depășit deja acest prag, ajungând la 2,063 euro/litru, potrivit datelor de mai jos.

Prețurile pentru carburanți în Germania, sursa: benzinpreis-aktuell.de

România

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că România va aplica o compensare de doar 50 de bani și va fi aplicată direct în benzinării. Cei 50 de bani reprezintă circa 10 cenți, de 3 ori mai puțin decât Germania sau Italia.

Prețul benzinei standard începe de la 8,6 lei/litru și ajunge la 8,71 lei pe litru. După ce se va aplica această compensare, prețul ar trebui să fie între 8,1 și 8,2 lei/litru. Măsura se va aplica doar pentru 3 luni, timp în care Guvernul va trebui să găsească o soluție pe termen mediu sau lung.

Încă din luna martie, românii au fost speriați de prețurile tot mai mari la carburanți, după ce o benzinărie MOL afișa un preț de 11 lei/litru. Mai mulți șoferi au mers în benzinării pentru a-și face rezerve. În luna martie, prețul benzinei în București era de circa 7,7 lei în benzinăriile Lukoil, iar după aproape 3 luni a crescut cu 88 de bani, ajungând la 8,58 lei/litru în aceeași benzinărie Lukoil din București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *