Skip to content
Politică

ANALIZĂ Cum au evoluat partidele în sondajele de opinie din 2022. PSD și PNL, lideri în opțiunile de vot ale electoratului

atitudineseverin.ro

În 2022 partidele politice au înregistrat suișuri și coborâșuri în majoritatea sondajelor de opinie. Războiul din Ucraina a reprezentat un important catalizator care a ajutat principalele două partide aflate la putere – PSD și PNL.

Totodată criza energetică și inflația au jucat un rol important în opțiunile de vot ale electoratului. Acestea au crescut în intenția de vot a electoratului față de aceeași perioadă a anului precedent. Pe de altă parte, partidele din opoziție – AUR și USR au scăzut treptat în intenția de vot a românilor.

La începutul anului 2022, un sondaj Avangarde arată că PSD se află pe prima poziție în intenția de vot a electoratului. Social-democrații erau cotați la 35%. Pe de altă parte, marea surpriză a acestui sondaj era reprezentat de AUR. Partidul lui George Simion era cotat în spatele PSD, cu 18% în intenția de vot a electoratului, deasupra liberalilor. PNL avea, potrivit sondajului doar 16%. Podiumul era completat de USR care avea doar 12%.

La începutul primăverii, un nou sondaj, realizat de data aceasta de către INSCOP Research arăta că PSD rămâne cel mai important partid din țară, fiind cotat tot cu 35% în intenția de vot a românilor. De data aceasta PNL și AUR făceau o rocadă. Partidul lui Simion cădea pe poziția a treia în preferințele electoraului cu 18,9%, în timp ce PNL trecea pe locul doi, la mică distanță, cu 19,9%. Între timp USR continua să piardă electorat. Partidul ajungea la 10,8%.

În vară lucrurile căpătau o nouă turnură în rândul opoziției. Un sondaj Avangarde, publicat în iulie, arăta că social-democrații rămân pe prima poziție, tot cu 35%. PNL urca șor în preferințele electoratului și se stabiliza pe poziția a doua cu 20%. Pe de altă parte, opoziția pierdea tot mai mult teren. AUR ajungea doar la 12%, iar USR cădea sub pragul de 10% în intenția de vot. Pe parcursul verii, PSD va continua să se mențină pe prima poziție în intenția de vot a românilor, câștigând alte 2 procente în august și ajungând la 37%, potrivit unui sondaj Avangarde. PNL se menținea pe locul 2, cu 23%. AUR și USR continuau să piardă teren ajungând la 11%, respectiv 9%.

Toamna a marcat o ușoară revenire a opoziției pe fondul crizei energetice și a inflației galopante. PSD rămânea lider, cu 31%, potrivit unui sondaj CURS din octombrie, iar PNL rămânea pe locul doi cu 22%. Între timp partidul lui George Simion reușea să recupereze ceva teren, ajungâng la 14%, pe poziția a treia. USR reușea la rându-i să urce două procente față de vară, ajungând la 11%.

Un  sondaj CURS, publicat în noiembrie arăta o revenire la trendul din vară. Astfel, PSD rămânea lider în intenția de vot a românilor cu 34%, în timp ce PNL se menținea pe locul al doilea cu 24%. Opoziția pierdea însă din nou teren, pe măsură ce fenomenul creșterii prețurilor la combustibil reușea să fie stabilizat de putere. Astfel, AUR scădea 2 procente, ajungând la 12%, iar USR scădea din nou sub pragul de 10%, pierzând și el două proocente și stabilizându-se la 9%.

În fine, ultimul sondaj INSCOP, publicat la sfârșitul acestui an arăta că PSD se afla în continuare pe prima poziție cu 31,5%, urmat la mare distanță de PNL, cu 20,2%. Surpriza o reprezenta AUR, care creștea în opțiunile electoratului, apropiindu-se la aproximativ 2 procente de PNL, cu 18,1%. USR continuă să se zbată în jurul procentului de 10%, mai exact, 10,9%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *