Skip to content
Politică

ANALIZĂ Cum au evoluat principalele partide de la guvernare în ultimii 3 ani. PSD și PNL, în direcții diferite

Deși PSD și PNL guvernează împreună, cele două partide se află într-un “mariaj” de nevoie, iar relația lor de adversitate iese ocazional la iveală. Ieri, cele două partide și-au prezentat separat bilanțul celor 6 luni de guvernare, lucru care întărește concluzia că cele două partide, în ciuda faptului că sunt coalizate, își mențin o identitate doctrinară, organizațională și identitară și în 2024 sunt șanse mari ca ele să se confrunte în alegeri. Asta înseamnă că partidele se vor uita cu atenție la sondajele de opinie. O analiză a scenei politice românești din ultimii 3 ani arată că PNL și PSD au evoluat în direcții diferite.

PNL, de la mărire la decădere

Erodarea Partidului Național Liberal începuse cu mult înainte de alegerile parlamentare din decembrie 2020. Începutul este greu de plasat cu exactitate însă undeva în intervalul ianuarie – martie 2020 a început să se observe o ușoară scădere în cota de încredere acordată de public. Sub conducerea lui Ludovic Orban PNL a reușit să se poziționeze drept principală alternativă la PSD și să se mențină acolo o perioadă bună de timp. Cu cât însă spaima de Liviu Dragnea și de cercul său de apropiați scădea, cu atât mai puțină muniție la dispoziție avea PNL. Pentru liberalii aflați la guvernare era greu să pedaleze în continuare pe un mesaj anti-PSD de vreme ce social-democrații se aflau acum în Opoziție. Apoi s-a mai întâmplat un lucru care a afectat serios imaginea liberalilor. Pandemia de coronavirus a funcționat ca un catalizator al erodării PNL. În mai 2020, sondajele arătau că PNL încă se află în fața PSD, însă ecartul de subția. Efectul nu era unul ieșit din comun. Peste tot în Europa, pe fondul pandemiei de coronavirus și a măsurilor nepopulare pe care guvernele naționale au fost nevoite să le aplice, partidele aflate la guvernare au suferit o erodare. Lovitura de grație pentru PNL avea să vină însă la alegerile din decembrie 2020, atunci când liberalii au obținut doar 25% și s-au plasat în spatele PSD. Social-democrații nu au avut însă cu cine să formeze o majoritate parlamentară, așa că PNL a rămas la guvernare, într-o formulă incomodă, alături de USR-PLUS și UDMR.

Inquam Photos / Octav Ganea

 

Revenind la perioada actuală, erodarea PNL a continuat. Sondajele arată acum un ecart și mai mare al PSD față de PNL (32% față de 19,9%). În plus, erorile de comunicare din timpul pandemiei, măsurile de relaxare și lockdown-ul explicate toate doar pe jumătate au întors mare parte din electorat împotriva PNL. Pe lângă acestea liberalii au schimbat doi președinți în decurs de doi ani. Confruntarea dintre Ludovic Orban și Florin Cîțu aproape că a rupt partidul în două și i-a slăbit intern pe liberali. Orban a plecat din partid luându-și cu el câțiva oameni din PNL. Dar Florin Cîțu nu avea să rămână președintele PNL mult timp. Acesta avea să facă la rândul său un pas în spate și să lase partidul pe mâna lui Nicolae Ciucă. Așadar, PNL a avut parte și de o perioadă de tulburări interne, spre deosebire de PSD care nu și-a schimbat președintele din noiembrie 2019 până acum.

PSD, de la decădere la ascensiune

PSD a urmat o evoluție inversă față de PNL. În 2019, în momentul în care Liviu Dragnea se afla în fruntea partidului, PSD reușea performanța de a obține un minim istoric la alegerile europarlamentare – 22,5%. A urmat apoi căderea guvernului Dăncilă și trecerea PSD în opoziție în toamna anului 2019. Cu o noua garnitură la conducerea partidului, în fruntea căreia se afla acum Marcel Ciolacu și alții și cu eliminarea vechii gărzi din jurul lui Liviu Dragnea, PSD a reușit să își revină treptat în preferințele electoratului.

Aflați în opoziție, social-democrații au beneficiat de un eveniment complet neprevăzut – o pandemie globală de coronavirus care a afecta și țara noastră. România avea unul dintre cele mai slabe sisteme medicale din Europa, prin urmare oricine ar fi fost prins la guvernare avea misiunea aproape imposibilă de a ține în frâu epidemia. Guvernul liberal s-a descurcat însă destul de bine sub conducerea lui Ludovic Orban, ținând cont de resursele limitate de care dispunea pe plan medical. România nu a fost un mare focar de coronavirus așa cum au fost state precum Spania, Italia sau Franța. Totuși, așa cum era de așteptat, măsurile impopulare de izolare socială au avut repercusiuni negative atât asupra economiei, cât și asupra cetățenilor. Lucrul acesta s-a repercutat negativ asupra partidului aflat la guvernare, în acest caz, PNL. Pentru PSD, pandemia a reprezentat o mână de ajutor nesperată, o gură de aer și o șansă de se regrupa și a lansa un contra-atac împotriva PNL. Lucrul acesta s-a și întâmplat pe parcursul anului 2020, iar rezultatele de la alegerile parlamentare din 2020 au arătat clar că PSD revenea în prim-planul jocului politic din țară. Social-democrații se clasau pe primul loc în alegeri, dar nu aveau cu cine să formeze o majoritate parlamentară. Intrarea în opoziție însă i-a avantajat. PNL, USRPLUS și UDMR și-au asumat dificila sarcină de a guverna în timpul unei epidemii globale. Trebuiau să conducă o campanie de vaccinare și apoi o reconstrucție post-Covid.

Inquam Photos / Octav Ganea

 

PSD a stat la cutie și a preferat să acumuleze puncte pe seama erorilor coaliției. A încercat să testeze periodic unitatea coaliției prin moțiuni simple și a încercat să pară că nu stă degeaba, depunând și o moțiune de cenzură. Scopul a fost mai degrabă un joc de imagine. PSD nu își dorea guvernarea pentru că știa că preluarea guvernării este sinonimă cu erodarea politică, iar social-democrații puteau marca puncte stând pe bară. Rămânerea în opoziție a reprezentat prin urmare o decizie înțeleaptă din partea liderilor PSD, care au avut parte și de o mână de ajutor de pe urma epidemiei de coronavirus. Între timp social-democrații au revenit la guvernare și s-au stabilizat în sondajele de opinie. Ecartul lor față de PNL a crescut și în perspectiva viitoarelor alegeri PSD pleacă în acest moment favorit. PSD, așa cum am văzut, nu a trecut în ultimii ani nici prin șocurile schimbării de conducere.

În concluzie, cele două partide au avut o evoluție diametral opusă în ultimii 3 ani, PSD ajungând din nou favorit în opțiunile electoratului. Rămâne de văzut dacă PNL va reuși să micșoreze ecartul până în 2024 sau dacă, dimpotrivă, acest ecart se va mări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *