ANALIZĂ Cum este afectată România de încetarea acordului privind cerealele ucrainene

Cereale Ucraina
Sursa foto: Twitter

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat luni reporterilor acreditaţi la Kremlin că Rusia iese din acordurile pentru transportul de cereale pe Marea Neagră, precizând că acest lucru nu are legătură cu atacul asupra podului Kerci. Acordul va înceta la miezul nopții.

Efecte imediate

Decizia Rusiei va produce o serie de efecte imediate. Faptul ca Moscova nu dorește să mai prelungească acordul cerealelor, mediat anterior de Turcia, înseamnă în practică închiderea coridoarelor maritime pentru grâul ucrainean. Acesta poate fi transportat terestru prin statele de la granița Ucrainei, dar volumul va fi unul mult mai mic. Multe dintre cerealele ucrainene ajungeau în Africa. Ucraina este unul dintre cei mai mari producători și exportatori de cereale (prima la producția și exportul de floarea soarelui). Anul trecut, blocajul în cadrul acordului risca sa genereze o foamete în statele africane dependente de cerealele ucrainene pentru hrană. Prin urmare, și anul acesta există riscul unei foamete în rândul statelor africane, ca urmare a retragerii Rusiei din acord.

În al doilea rând, ne putem aștepta la un impact masiv asupra prețurilor globale ale cerealelor. De altfel, aceste efecte au început să fie deja vizibile, cotația grâului crescând semnificativ după anunțul Rusiei.

Așa cum a fost precizat, Ucraina este un jucător important pe piața globală a cerealelor. Blocarea exportului său către Rusia reduce oferta de cereale pe piața internațională, ceea ce va duce la creșterea prețurilor la nivel global. Acest lucru va afecta țările care depind de importurile de cereale pentru a-și satisface nevoile alimentare și ar putea genera inflație în sectorul alimentar, care se suprapune peste o inflație generată în sectorul energetic.

Efecte pentru România

Pentru România efectele pot fi descrise ca fiind mixte. Țara noastră a avut probleme anul trecut și la începutul acestui an ca urmare a pătrunderii cerealelor ucrainene pe paiață, ceea ce a dus la probleme pentru fermierii români care nu aveau capacitatea să concureze cu cantitățile mari din Ucraina. Același lucru poate fi spus și depsre Ungaria, Bulgaria sau Polonia. După anunțul Rusiei ne putem aștepte ca Comisia Europeană să ceara din nou formarea coridoarelor de solidaritate pentru grâul ucrainean. Lucrul acesta va pune o nouă presiune oe statele din apropierea Ucrainei.

În egală măsură România este și ea un important producător agricol, inclusiv de cereale, și ar putea încerca să profite de această situație prin creșterea exporturilor către alte piețe care ar putea avea nevoie de cereale înlocuitoare. Exporturile sporite ar putea stimula sectorul agricol românesc și ar putea avea un impact pozitiv asupra economiei.

În același timp, creșterea exporturilor românești de cereale ar însemna o competiție mai mare pe piața globală, deoarece alte țări ar putea încerca să umple golul creat de blocarea exportului ucrainean. Prețurile cerealelor ar putea fluctua și ar putea fi influențate de această concurență sporită. Pentru agricultorii români, aceasta ar putea avea impacturi atât pozitive, prin creșterea cererii și a prețurilor, cât și negative, prin fluctuațiile de pe piața globală.

În concluzie, pentru România există mai degrabă efecte mixte ale încetării acordului privind cerealele ucrainene.

Autor

  • Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: