Skip to content
Politică

ANALIZĂ Cum încearcă PSD să ia fața PNL în comunicarea măsurilor sociale: capcanele în care au căzut liberalii

Inquam Photos / Octav Ganea

Social-democrații se află zilele acestea într-o adevărată competiție cu partenerii lor de guvernare, liberalii. În ciuda faptului că cele două partide împart puterea în interiorul executivului, iar la nivelul legislativului dețin o majoritate confortabilă, cele două partide concurează pe anumite teme sensibile pentru propriul electorat. Social-democrații încearcă astfel să le ia fața liberalilor în procesul comunicării politice și să demonstreze electoratului că ei sunt de fapt cei interesați de soarta lor, capitalizând la nivelul propriei imagini în acest proces.

În acest moment, social-democrații au identificat două mari axe de atac la adresa partenerilor de guvernare, iar mesajele transmise în ultima vreme de liderii și comunicatorii Partidului Social-Democrat, demonstrează fără echivoc acest lucru. Prima temă este cea a salariului minim european. Directiva europeană recent adoptată de Parlamentul European s-a transformat într-o temă de presiune la adresa partenerilor liberali din coaliția de guvernare. Concret, PSD susține transpunerea acestei directive în legislația națională până la 1 ianuarie 2023. „Introducerea în România a mecanismului recomandat în Directivă, prin care salariul minim e stabilit la 50% din valoarea salariului mediu brut pe economie ar conduce la o creștere a venitului minim de la 1 ianuarie 2023 la o valoare apropiată de 3.000 de lei brut, așa cum a propus recent PSD pe baza datelor economice existente din România”, transmite PSD printr-un comunicat de presă.

Doar că transpunerea unei directive în legislația națională necesită timp. România de altfel s-a trezit de nenumărate ori în situația de „infringement”, din cauza modului lent în care transpunea directivele europene în legislația națională. Or transpunerea acestei directive necesită un studiu amplu privind impactul economic asupra bugetului de stat. Transpunerea ei în mai puțin de 3 luni de zile până la vacanța de iarnă reprezintă un obiectiv ambițios, dar greu de realizat. Social-democrații știu acest lucru însă obiectivul real este acela de a poza în apărătorii intereselor celor cu venituri reduse din țară. În subsidiar, PSD pune presiunea pe liberali care vor fi nevoiți să se poziționeze în funcție de mesajele transmise de PSD. Dacă liberalii anunță că nu vor putea transpune directiva până la 1 ianuarie riscă să își deterioreze imaginea în fața electoratului. Așadar, social-democrații au făcut în acest caz o mișcare tactică, acaparând comunicarea pe tema directivei europene a salariului minim, punându-i pe liberali într-o situație complicată.

A doua temă importantă este cea a crizei prețurilor la energie și gaze. Guvernul a mers până acum cu măsuri care au vizat compensarea și plafonarea, măsuri care sunt susținute în special de tabăra liberală, dar care nu au produs prea multe efecte. Prețurile au continuat să urce, iar inflația s-a adâncit. Pe de altă parte, social-democrații au venit de la început cu o soluție alternativă, chiar dacă improbabilă – întoarcerea la o piața reglementată. în viziunea social-democraților, problema este legată de liberalizarea prețurilor la energie pe o piață care suportă acum efectele colaterale ale războiului din Ucraina. Social-democrații încearcă așadar să nu se asocieze prea mult cu măsura compensării și plafonării pentru a avea o altă axă de atac la adresa liberalilor în cazul în care măsurile nu funcționează pe termen lung. Social-democrații contestă de asemenea OUG-ul pe energie, cerând modificări în cazul consumatorilor casnici. Din nou, obiectivul este acela de a poza în apărători ai intereselor păturii sociale de mijloc și de jos, afectată de scumpirile la energie și gaze. Recent, social-democrații au abordat un alt subiect sensibil pentru electorat, raționalizarea consumului de energie în biserici, dând de înțeles că nu vor susține o eventuală închidere a bisericilor la iarnă, pe fondul economisirii energiei.

În concluzie, în ciuda faptului că PNL și PSD își împart guvernarea, social-democrații încearcă să acapareze agenda, comunicând electoratului că ei sunt adevărații lor apărători. Până acum, reacția din tabăra liberală a fost una palidă, iar lucrul acesta nu face decât să crească și mai mult elanul social-democraților, în contextul în care ne îndreptăm către anul electoral 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *