Dominic Fritz (USR), primarul Timișoarei, își ascunde abuzurile din Primărie și a trecut inclusiv la concedierea angajaților care, în ultimii ani, au reclamat mai multe cazuri de încălcare a legii. Dominic Fritz a concediat-o pe Mirela Toc, funcționară în Primăria Timișoara, după ce aceasta a prezentat de mai multe ori abuzurile din instituție și a îmbrăcat un tricou pe care scria: „Stop abuzurilor din administrația locală”.
„Ce n-a făcut fostul primar Nicolae Robu a pus în practică Dominic Fritz pentru că eu sunt cea care a sesizat instituțiile statului cu privire la salubrizarea stradală, nepunerea în aplicare a deciziilor Curții de Conturi. Sunt avertizor în interes public, nu trebuia să fiu concediată. Completez plângerea penală”, a declarat Mirela Toc după ce a fost concediată de primarul USR.
Mirela Toc a denunțat de mai multe ori dezastrul ecologic din Timișoara și a acuzat Primăria că nu gestionează eficient situația gunoaielor din oraș. Aceste acuzații au fost confirmate de Garda de Mediu, care în 2022 a amendat cu 60.000 de lei primăria condusă de Dominic Fritz, pentru că nu a adunat gunoaiele de pe străzi. În același an, tot Garda de Mediu a mai dat o amendă de 10.000 de lei Primăriei Timișoara pentru că nu tăiase iarba din parcuri. De asemenea, în 2021 primăria condusă de Fritz a mai primit o amendă de 10.000 de lei pentru gunoaiele lăsate pe malul Begăi.
Dominic Fritz a devenit un primar care încearcă să-și ascundă abuzurile din Primărie, iar de multe ori Curtea de Conturi a intervenit pentru a-l sancționa. În 2022, Curtea de Conturi l-a amendat pe primar pentru faptul că a încercat să blocheze de mai multe ori un audit. Raportul arată că edilul USR a refuzat timp de o lună să ofere documentele cerute și nu a răspuns la întrebările adresate de reprezentanții autorităților de control. Prin urmare, Dominic Fritz nu a respectat legea și a sfidat Curtea de Conturi, motiv pentru care a fost sancționat cu o amendă de 1.500 de lei.
Curtea de Conturi a mai arătat că primăria lui Fritz a făcut deconturi ilegale către o firmă de avocatură, angajată să salveze societatea Coltrem:
„au fost recepționate și acceptate la decontare servicii juridice fără documente justificative, doar pe baza celor înscrise în rapoartele de activitate întocmite de către societatea de avocatură”.
La sfârșit de 2022, Curtea de Conturi a înaintat o plângere penală împotriva Primăriei Timișoara, deoarece instituția condusă de edilul USR nu a recuperat prejudiciile constatate în 2020. Acest caz arată incapacitatea primarului de a administra un oraș și de a respecta legislația din România. Dominic Fritz demonstrează în repetate rânduri că nu cunoaște legislația română și acționează după bunul plac, recurgând la concedierea angajaților care denunță ilegalitățile din primărie.
Primarul USR recurge la tactici de intimidare a angajaților din primărie, pentru a-și ascunde aceste abuzuri. Dacă în urmă cu câțiva ani USR-iștii se declarau împotriva abuzurilor și cereau sancționarea politicienilor care nu respectă legea, acum când USR-iștii sunt la conducerea unor primării au devenit ei înșiși politicieni certați cu justiția.
Primarul Dominic Fritz începe să fie disperat, pe măsură ce se apropie alegerile locale din 2024, deoarece simte că timișorenii sunt tot mai mult dezamăgiți de administrația USR. Timișoara are mari probleme cu gestionarea gunoaielor, sistemul centralizat de încălzire sau lipsa investițiilor importante. Șansele lui Dominic Fritz de a mai obține un al doilea mandat sunt la circa 20%, în timp ce Nicolae Robu, fostul primar, are 40% în sondaje. PNL Timișoara este partidul cu prima șansă la alegerile locale din 2024, în funcție de candidatul pe care va decide să-l trimită în lupta pentru Primăria Timișoara.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News