Skip to content
Politică

ANALIZĂ Cum joacă social-democrații în actuala criză politică. Echilibristica lui Marcel Ciolacu, o armă cu două tăișuri pentru liderul PSD

Inquam Photos/Octav Ganea

Actuala criză politică declanșată după remanierea ministrului USR-PLUS al Justiției, Stelian Ion și continuată cu depunerea mandatelor miniștrilor USR-PLUS, reprezintă un bun exercițiu pentru a analiza mersul lucrurilor în PSD. Până acum social-democrații au privit destul de distanțați criza politică și au preferat să nu se amestece. Totuși, lucrurile s-ar putea complica în viitor în tabăra social-democrată.

Opțiunile PSD și echilibristica lui Marcel Ciolacu

Pentru PSD actuala criză politică reprezintă un uriaș avantaj. Dacă vor juca bine meciul, social-democrații știu că pot aduna puncte electorale vitale în contextul viitoarelor alegeri din 2024. PNL și USR-PLUS se pot decredibiliza serios în proces, iar PSD poate ieși drept principala alternativă la actuala guvernare. Social-democrații mai pot spera și la scenariul alegerilor anticipate. Pentru asta, guvernul Cîțu ar trebui să cadă, cel mai probabil prin moțiune de cenzură de vreme ce o demisie a lui Florin Cîțu nu se întrevede la orizont. Totodată ar trebui ca Parlamentul să nu ofere votul de învestitură pentru două propuneri succesive de premier, președintele urmând să dizolve Parlamentul în acest caz. Social-democrații beneficiază de un elan important în toate sondajele de opinie, prin urmare și-ar dori alegeri anticipate care să le ofere mai multe locuri în Parlament și revenirea la putere. Fostul ministru Marius Budăi a vorbit de altfel deschis despre acest scenariu al alegerilor anticipate.

Totuși, în lipsa unui consens general, alegerile anticipate sunt greu de declanșat. Realistic vorbind, doar AUR și PSD ar fi interesate de acest scenariu al anticipatelor, de vreme ce acestea stau acum mai bine în sondajele de opinie decât stăteau în decembrie 2020. Restul formațiunilor politice sunt mai degrabă reticente sau chiar se opun acestui scenariu. Dar PSD mai are o variantă și anume un guvern minoritar PNL. Dacă acesta va fi rezultatul actualei crize politice, social-democrații ar fi mulțumiți. Chiar dacă la nivel declarativ afirmă că nu ar susține un guvern minoritar PNL, în realitate social-democrații nu ar avea nici un motiv pentru care să nu o facă. Pentru PSD aceasta a fost rețeta revenirii sale și în bună măsură rezultatul bun obținut la alegerile parlamentare din 2020, acolo unde PSD s-a clasat pe prima poziție, se datorează exact acestui fapt. PSD a susținut tacit guvernul minoritar PNL condus de Ludovic Orban, aflându-se în situația excepțională de a se afla simultan și la putere și în opoziție. Liderii PSD aveau luxul de a critica guvernul Orban ori de câte ori doreau, iar mai apoi negociau în spatele ușilor închise pentru a trece proiecte de lege prin Parlament care s-ar fi blocat fără votul dat de PSD, în lipsa unei majorități a liberalilor. Prin urmare nu există nici un motiv pentru care PSD să nu își dorească și în viitor acest scenariu. O alianță tacită între PNL și PSD ar oferi liberalilor șansa de a deține toate portofoliile ministeriale și ar oferi puteri mai mari de negociere social-democraților în cazul proiectelor legislative din Parlament. În lipsa anticipatelor, acest scenariu este unul bun pentru PSD. Mult mai bun decât o guvernare PNL – USR-PLUS – UDMR în care PSD se poate alia doar conjunctural cu UDMR și AUR pe anumite proiecte de lege.

Cu toate acestea echilibristica lui Marcel Ciolacu din ultimele zile l-ar putea aduce într-un conflict cu alți lideri din PSD, în special cuplul Firea – Stănescu. Până acum liderul PSD ezită să susțină moțiunea celor de la USR-PLUS și AUR, cel mai probabil ducând simultan discuții cu lideri din PNL. Ciolacu s-a ferit totodată să lanseze vreun atac la președintele Iohannis, acesta fiind și el un jucător important în cadrul actualei crize politice. La sfârșitul lunii august, Paul Stănescu și Gabriela Firea susțineau că PSD ar trebui să depună moțiune de cenzură împotriva guvernului înaintea congreselor din PNL și USR-PLUS. Ciolacu și Grindeanu nu au fost însă de acord cu această perspectivă. Există astfel semne că în PSD nu există tocmai un consens clar pe tema moțiunii de cenzură și a perspectivelor care ar rezulta din dărâmarea guvernului Cîțu. Pentru moment, aparențele unui consens larg vor fi menținute. Este însă foarte posibil ca mai devreme sau mai târziu Marcel Ciolacu să intre în coliziune cu grupul Firea-Stănescu, în contextul unei noi competiții pentru șefia PSD și a desemnării candidatului social-democrat la alegerile prezidențiale din 2024. Echilibristica din prezent al lui Marcel Ciolacu și lipsa unui atac la Klaus Iohannis s-ar putea întoarce împotriva liderului PSD, iar episodul din prezent ar putea fi invocat în acel context. Rămâne de văzut cum se vor poziționa pe viitor social-democrații în actuala criză politică.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *