Skip to content
Educație

ANALIZĂ Cum mimează useriștii activitatea. Sub pretextul prevenirii plagiatelor, USR introduce o lege inutilă

Inquam Photos / Octav Ganea

După ce a ieșit din guvernul cu PNL și UDMR, USR a trecut în opoziție și a suferit și o schimbare de conducere odată cu plecarea lui Dacian Cioloș din fruntea formațiunii. Acum USR se zbate în opoziție, alături de cei de la AUR, încercând ocazional să mai dea impresia că sunt activi. Dar, de multe ori, încercările useriștilor se dovedesc a fi doar perdele de fum sau forme fără fond. Așa stau lucrurile și în cazul unui recent proiect de lege propus de 29 de deputați și senatori USR.

O lege inutilă

Zilele acestea, 29 de deputați și senatori USR, printre care Anca Dragu, Emanuel Ungureanu și Cristian Seidler, au inițiat un proiect de lege în domeniul educației naționale. Prin “propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea art.168 din Legea educaţiei naţionale 1/2011”, așa cum este cunoscut oficial acest proiect de lege, useriști își doresc să modifice regulamentul de acordare a titlurilor de doctorat, în sensul în care acestea nu se vor acorda decât  după ce teza este publicată online de Ministerul Educației.

Useriștii susțin că modificările aduse de Legea educației naționale 1/2011 vor împiedica acele situații în care tezele de doctorat se transformă în „veritabile mijloace prin care titularii lor pot accede mai facil la avantaje de natură economică, ori de statut profesional eludând astfel scopul fundamental al unei teze de doctorat: inovarea și cercetarea științifică”.

Totodată, notează autorii propunerii legislative, în unele cazuri, autoritățile publice, instituțiile statului, precum și universitățile de stat sau private s-au confruntat cu dificultăți în vederea respectării procedurilor legale de asigurare a publicității tezelor de doctorat și al accesului neîngrădit al persoanelor interesate în vederea studierii acestor lucrări de interes public.

„Ținând cont de toate acestea, prezenta inițiativă legislativă consolidează garanțiile legale privind asigurarea publicității și transparenței tezelor de doctorat, instituind mecanisme eficiente prin intermediul cărora, pe de-o parte universitățile vor fi mobilizate să respecte cu celeritate normele legale, iar pe de altă parte Biblioteca Națională a României va asigura într-o manieră eficientă și modernă accesul neîngrădit al persoanelor interesate de studiul tezelor de doctorat”, se arată în expunerea de motive care însoțește proiectul legislativ.

news.ro

Problema acestui proiect legislativ e că nu aduce de fapt nimic cu adevărat nou. Titlul de doctorat se acordă în urma susținerii publice a unei teze de doctorat, aprobată de coordonatorul de doctorat și evaluată de o comisie de specialitate. Majoritatea universităților au deja platforme online unde publică aceste teze de doctorat care pot fi apoi verificate de oricine dorește să facă acest lucru. Introducerea unei prevederi care condiționează acordarea titlului de doctor de publicarea online a tezei de doctorat de către Ministerul Educației, nu face decât să tergiverseze lucrurile și să pună bețe în roate doctorandului. În plus, problema plagiatelor nu este legată doar de doctorandul care decide să plagieze în teza de doctorat, ci și de coordonatorul care nu verifică onestitatea academică a tezei. În plus, acesta trebuie să se asigure și că teza este relevantă pentru domeniul respectiv. Avizul coordonatorului înseamnă că acesta a verificat și este de acord atât cu relevanța temei de cercetare, cât și cu nivelul de onestitate academică. Doar că proiectul de lege propus de USR nu face nici un fel de trimitere la coordonatorii tezelor de doctorat, ci doar introduce o procedură suplimentară și inutilă în procesul de acordare a titlului de doctor.

Cu alte cuvinte useriștii ne spun că își doresc să prevină frauda și impostura academică, dar identifică în mod greșit mijloacele prin care pot preveni acest lucru. Proiectul este unul de fațadă și în linii mari inutil prin intermediul căruia useriștii încearcă să demonstreze că sunt activi în opoziție și că sunt campionii corectitudinii academice. De altfel, în luna ianuarie, mai mulți parlamentarii USR, între care și Simona Spătaru, Ștefan Pălărie și Cristian Seidler au anunțat că vor depune un pachet de legi antiplagiat, în debutul noii sesiuni parlamentare, prin care își propun să stopeze propagarea fenomenului de furt intelectual. Dar, așa cum am arătat, propunerile celor de la USR reprezintă o demonstrație de formă fără fond.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *