Skip to content
Politică

ANALIZĂ Cum mimează USR opoziția: 5 moțiuni simple, zero rezultate

Inquam Photos / Octav Ganea

USR s-a angajat în această perioadă într-un joc de imagine în fața propriului electorat. Izolați în opoziție după ieșirea de la guvernare, aflându-se tot mai mult în umbra celor de la AUR, atât din punct de vedere al vizibilității, cât și în sondajele de opinie, useriștii se agață cu disperare de orice pentru a face un joc de imagine în fața electoratului.

Jocul de imagine al USR

Rămași în opoziție după o scurtă guvernare cu PNL, USR-ul lui Drulă & Co. s-a trezit în mijlocul unui scandal intern uriaș. Dacian Cioloș, împreună cu alți membri din PLUS au ales să părăsească barca USR-ului și să-și fondeze din nou un partid politic – REPER. Plecarea lui Cioloș a dezorganizat partidul și a scos la iveală alte clivaje în rândul membrilor USR. Impulsionați de plecarea lui Cioloș, mulți au început să critice fățiș conducerea partidului. Cătălin Drulă, președintele interimar al USR pare depășit de situație.

Cu toate acestea, pentru a nu lăsa să se vadă că tot ce făceau useriștii în ultima perioadă era să se certe între ei, unii deputați au încercat să preia frâiele, amintindu-și că se află în opoziție și ca atare, ar trebui să facă opoziție coaliției PSD-PNL. Lipsiți însă de idei și nedorind să coopereze cu AUR, useriștii au decis să arate totuși propriului bazin electoral că nu au uitat să facă opoziție. Așa se face că din februarie și până în iunie, USR a depus numai puțin de cinci moțiuni simple împotriva diverșilor miniștri din cabinetul PNL – PSD. Asta înseamnă, o medie de o moțiune simplă pe lună. Din păcate pentru cei de la USR, patreu din cinci moțiuni simple au fost respinse, iar ultima are șanse infime să treacă.

Prima moțiune simplă depusă de USR în 2022 a fost cea din februarie, împotriva lui Virgil Popescu, ministrul Energiei. Useriștii îl acuzau pe Popescu de „incompetență” și considerau că este „un pericol pentru securitatea energetică a României”. În realitate, criza energetică prin care trecea toată Europa avea prea puțin de-a face cu măsurile luate de Virgil Popescu. Ea era legată mai degrabă de războiul din Ucraina și sancțiunile impuse Rusiei ca urmare a acestei agresiuni teritoriale. Moțiunea USR a fost respinsă în mod previzibil.

A doua moțiune simplă a venit în martie, și l-a vizat pe Cătălin Predoiu, ministrul Justiției. Din nou, moțiunea avea să fie respinsă cu o majoritate de voturi: 192 împotrivă vs 80 pentru. În aprilie, useriștii au continuat strategia de imagine. De data aceasta, ministrul vizat a fost ministrul Tanczos Barna. Din nou, pentru useriști s-a repetat scenariul aproape în mod identic. Moțiunea a fost respinsă cu 186 de voturi împotrivă vs 83 de voturi pentru. Useriștii nu au fost descurajați și în iunie au depus o moțiune simplă împotriva lui Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației. De data aceasta au reușit să strângă și mai puține voturi, iar moțiunea a picat în mod previzibil: 186 împotrivă vs 60 pentru. La sfârșitul lui iunie, USR a depus a cincea moțiune simplă. Vizat a fost din nou ministrul Energiei, Virgil Popescu. Dar ca și restul moțiunilor și aceasta are șanse infime să treacă.

În realitate, useriștii știau de la bun început că aceste moțiuni depuse nu vor trece niciodată. Practic singurii care au votat aceste moțiuni au fost useriștii din Parlament. USR nu a încercat nici măcar să atragă sprijinul AUR sau să încerce o strategie de „cumpărare la bucată” a parlamentarilor de la putere. Pentru USR a fost vorba doar despre un exercițiu de imagine în fața propriului electorat, un exercițiu care nu putea avea niciodată rezultate practice. Altfel spus, în lipsa ideilor, USR mimează opoziția, lucru pe care va continua să-l facă, cel mai probabil, până la alegerile din 2024.

1 comentariu la “ANALIZĂ Cum mimează USR opoziția: 5 moțiuni simple, zero rezultate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *