Skip to content
Politică

ANALIZĂ Cum poate bloca USR-PLUS guvernarea. Dubla strategie a lui Dacian Cioloș

Inquam Photos / Octav Ganea

Zilele acestea, Dacian Cioloș a fost confirmat în fruntea USR-PLUS, învingându-l pe contracandidatul său Dan Barna. Odată adjudecată victoria, Cioloș are misiunea de a relansa USR-PLUS în politica internă, partidul aflându-se pe o pantă descendentă din 2019, pierzând constant teren în sondajele de opinie. Astfel, era de așteptat ca Cioloș să schimbe strategia USR-PLUS și să urmărească mai degrabă o trecere definitivă în opoziție. Pretextul a venit sub forma moțiunii de cenzură.

USR-PLUS poate bloca guvernarea

Formațiunea lui Dacian Cioloș s-a ținut de cuvânt și a votat cot la cot cu PSD și AUR moțiunea de cenzură care a dus la dărâmarea guvernului Cîțu. Oficial, USR-PLUS și-ar dori guvernarea dar fără Florin Cîțu în fruntea guvernului. În realitate, strategia celor de la USR-PLUS este una dublă. Pe de o parte, Cioloș poate forța nota în negocierile cu PNL pentru formarea unui nou guvern. Cum poate face asta? Ei bine cerând fie mai multe portofolii pentru membri USR-PLUS, fie venind cu pretenția de a numi un premier de la USR-PLUS. Lucrul acesta s-a întâmplat deja de altfel la nivel declarativ. Vicepreședintele USR, Dan Barna, a declarat marți, chiar înaintea moțiunii de cenzură, că USR va merge la consultări cu propunerea Dacian Cioloș-premier, în cazul în care moțiunea trece. Odată trecută moțiunea, USR-PLUS poate merge mai departe cu această idee, împingându-l pe Cioloș în față și punând presiune pe PNL. Desigur, șansele ca Cioloș să fie confirmat în fruntea guvernului sunt minime, însă USR-PLUS poate bloca în felul acesta guvernarea și poate pune presiune fără să piardă nimic.

Pentru a realiza o majoritate parlamentară, PNL are nevoie de USR-PLUS. Formațiunea lui Cioloș este conștientă de vulnerabilitatea PNL. Moțiunea a reprezentat un tur de forță din partea USR-PLUS care a vrut să le arate liberalilor că pot contribui la dărâmarea guvernului și pot face asta oricând. Mingea se află acum în tabăra liberală. Dacă PNL va face concesii în fața celor de la USR-PLUS pentru o eventuală refacere a alianței legislative, rămâne de văzut. Însă e clar că USR-PLUS poate împinge pe masa negocierilor propuneri dintre cele mai fanteziste, precum Cioloș-premier. Dacă liberalii nu vor să continue cu un guvern interimar, aflat în minoritate, atunci vor trebui să asculte propunerile celor de la USR-PLUS, oricât de fanteziste ar fi.

Pe de altă parte, Cioloș mai are o variantă în cazul în care strategia sa de a încerca marea cu degetul nu va da roade. Mai exact, Cioloș poate decide că USR-PLUS are mai multe de câștigat în opoziție. O retragere definitivă în opoziție pentru USR-PLUS nu ar fi exclusă, ținând cont că timpul le-ar permite teoretic lui Cioloș & Co să relanseze partidul până la triplele alegeri din 2024. Prin urmare, în ambele situații Dacian Cioloș nu are prea multe de pierdut, spre deosebire de PNL care a rămas acum aproape singur la guvernare.

În ambele cazuri însă rezultatul este unul clar. Dacian Cioloș și USR-PLUS pot bloca guvernarea, fie lăsând PNL în situația de guvern minoritar, retrăgându-se în opoziție, fie blocând formarea unui nou guvern prin tot soiul de cereri nerealiste care nu pot fi acceptate de liberali decât cu prețul unei umilințe publice. În tot acest joc însă interesul public este sacrificat, de vreme ce situația epidemiologică, economică și socială din țară cere urgent formarea unui guvern cu puteri depline.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *