ANALIZĂ Cum poate câștiga PNL alegerile prezidențiale. Două scenarii

Sursa foto: media.pnl.ro

Anul 2024 aduce la linia de „start” principalele partide politice din România. Acestea se vor înfrunta într-o serie de alegeri: locale, europarlamentare, legislative și prezidențiale. Acestea din urmă au o miză aparte în 2024 deoarece actualul președinte, Klaus Iohannis se află la ultimul său mandat. Prin urmare, în mod teoretic, câmpul politic este nivelat, fiecare partid având șansa lui.

Cu siguranță că unul dintre partidele care este deosebit de interesat de victoria în aceste alegeri este PNL. Liberalii au un palmares de apărat, de vreme ce din 2014 dețin Cotroceniul. Competiția va fi una foarte strânsă, însă dacă liberalii vor ajunge în turul al doilea, atunci șansele de victorie cresc semnificativ.

Două scenarii pentru o victorie a PNL

În 2024 există șanse mici ca alegerile prezidențiale să fie tranșate încă din primul tur. Nu există niciun candidat favorit net, ceea ce înseamnă că cel mai probabil vom avea un tur doi al alegerilor între primii doi clasați din turul I. Sarcina dificilă pentru liberali ar fi să ajungă în turul al doilea, în contextul unei competiții foarte strânse. Însă dacă aceștia reușesc să treacă de primul tur atunci vor deveni favoriți în turul al doilea indiferent de candidatul pe care îl vor înfrunta.

În primul scenariu, liberalii reușesc să treacă în turul al doilea acolo unde vor da piept cu candidatul PSD, cel mai probabil Marcel Ciolacu. Acesta din urmă este unul dintre favoriții sondajelor de opinie, fiind clasat în intenția de vot peste candidatul PNL și cel AUR. Cu toate acestea, dacă marea finală va fi între PSD și PNL, atunci liberalii vor avea o șansă bună la victorie. Istoria recentă ne arată că de fiecare dată când liberalii au ajuns în finala prezidențială cu PSD, au câștigat alegerile. Așa au stat lucrurile în 2014, atunci când Klaus Iohannis, deși nu era favoritul sondajelor, a reușit să-l învingă pe Victor Ponta. La fel au stat lucrurile și în 2019, atunci când Iohannis a învins-o detașat pe Viorica Dăncilă, candidatul PSD. În fiecare caz, PNL a reușit să coaguleze votul anti-PSD și astfel a câștigat alegerile.

În al doilea scenariu, liberalii reușesc să treacă în turul al doilea acolo unde vor da piept de data aceasta cu candidatul AUR, cel mai probabil George Simion. Acesta din urmă are șanse reale să ajungă în turul al doilea, ținând cont de faptul că AUR se află în ascensiune în sondajele de opinie, catalizând voturile nemulțumiților.

Cu toate acestea, dacă George Simion va ajunge în turul al doilea, șansele ca acesta să câștige alegerile se diminuează drastic. Asta pentru că, de teama apariției unui președinte iliberal și anti-european la Cotroceni, partidele care sprijină continuitatea democratică în România se vor coaliza împotriva acestui pericol. În acest caz am putea asista la o repetare a scenariului din 2000, atunci când Ion Iliescu l-a învins detașat pe candidatul iliberal, Corneliu Vadim Tudor. În 2024, dacă candidatul AUR va ajunge în turul al doilea, atunci șansele sunt ca partidele să se mobilizeze împotriva acestuia. În acest caz, PNL ar beneficia de pe urma votului anti-AUR.

În ambele scenarii, liberalii au o șansă bună la victorie. Partea cea mai grea pentru PNL va fi însă aceea de a-și duce candidatul până în turul al doilea.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: