ANALIZĂ Cum poate fi dărâmat guvernul Ciolacu, cu sprijinul PNL și al partidelor de dreapta

Sursa foto: Monitorul fiscal

Liderii PNL iau în calcul zilele acestea o posibilă alianță cu alte forțe de dreapta de pe scena politică din România. Anunțul a fost făcut chiar de către liderul PNL, Nicolae Ciucă care a avut luni o primă discuție despre coagularea unui pol de dreapta cu președinta Partidului Curaj, Cosette Chichirău. „Domnul Ciucă îți dorește o guvernare de dreapta după aceste alegeri parlamentare”, a declarat Chichirău, la finalul discuțiilor.

Ulterior, Ciucă a declarat joi că a deschis dialogul cu forţele politice de dreapta cu privire la campania electorală pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare și că vrea o guvernare de dreapta. Este posibil însă ca până la alegeri, PNL să testeze deja alianța. Din acest punct de vedere, cel mai bun test l-ar putea reprezenta o moțiune de cenzură care să ducă la căderea guvernului Ciolacu, dând astfel o lovitură dureroasă social democraților chiar pe final de mandat. Dărâmarea guvernului ar relansa lupta politică și ar le-ar da liberalilor un bonus de imagine mult dorit. Iată însă ce ar trebui să se întâmple pentru ca guvernul Ciolacu să cadă.

Cum poate fi dărâmat guvernul Ciolacu

Primul lucru pe care liberalii ar trebui să-l facă pentru dărâmarea guvernului Ciolacu ar fi să sprijine sau să inițieze o moțiune de cenzură. Dacă liberalii se decid să meargă pe această cale, atunci șansele sunt ca ei să fie cei care vor iniția moțiunea împotriva guvernului și vor ieși de la guvernare. Pentru PNL ar fi un câștig de imagine dacă ar prezenta moțiunea ca pe o reușită a partidului, în loc să sprijine moțiunea altor partide.

Ulterior, liberalii vor trebui să se asigure că au numărul de voturi necesare pentru a trece moțiunea. Aici intră în joc matematica parlamentară. Pentru o moțiune de cenzură reușită, PNL are nevoie de jumătate din voturile parlamentarilor plus unul. În Parlamentul României avem în acest mandat 466 de parlamentari, ceea ce înseamnă că PNL are nevoie de 234 de voturi pentru a trece moțiunea. În Parlament, liberalii au aproape jumătate din acest număr, respectiv 113 parlamentari (35 de senatori și 78 de deputați). Asta înseamnă că liberalii mai au nevoie de 121 de voturi. Așadar, de unde le-ar putea lua?

Răspunsul este legat de negocierile duse chiar în aceste zile de liberali cu alte forțe de dreapta. USR, PMP, Forța Dreptei și REPER ar putea reprezenta o soluție. USR are 60 de voturi (20 la Senat și 40 la Camera Deputaților). La aceștia se adaugă și 39 de neafiliați, majoritatea din REPER, Forța Dreptei și PMP. Dar chiar și cu ajutorul acestora, PNL va mai avea nevoie de niște voturi. Le-ar putea găsi la UDMR care are în total 29 de parlamentari (20 de deputați și 9 senatori). Adunați toți aceștia furnizează 241 de voturi, cu 7 peste minimul de 234 necesare.

Aici trebuie să luăm în calcul însă că în rândul neafiliaților se află și SOS România, partid cu care PNL nu vrea să guverneze. Totuși, chiar și în aceste condiții trebuie să mai ținem cont de o variabilă: voturile conjuncturale. Altfel spus, PNL ar putea obține voturi chiar și de la AUR și SOS România din simplul motivă că ambele partide nu sprijină guvernul Ciolacu și vor avea posibilitatea să primească și ei un bonus de imagine pentru dărâmarea guvernului.

În acest context, o moțiune de cenzură a liberalilor ar putea trece dacă aceștia reușesc să coaguleze forțele de dreapta și dacă reușesc să voteze ca un monilit. În cazul dezertărilor, lucrurile s-ar putea complica. Totuși, chiar și acest efect ar putea fi aplanat dacă extrema dreaptă va vota și ea împotriva guvernului Ciolacu, din pur oportunism politic.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: