ANALIZĂ Cum s-a fâsâit „polul de dreapta” al USR

Sigla USR
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Stelian Ion și Eugen Tomac au organizat un eveniment comun al celor două partide de opoziție pe care le reprezintă, USR și PMP, în Mamaia în weekendul trecut. 400 de șefi de filiale din șase județe din regiunea Sud-Est au participat la eveniment. Liderii USR și PMP, Cătălin Drulă și Eugen Tomac, au negociat la începutul lunii iunie construirea unei așa zise alternative de dreapta la coaliția PSD-PNL în contextul anului electoral 2024, potrivit unui comunicat USR. La discuțiile din weekend a lipsit însă partidul condus de Ludovic Orban, Forța Dreptei, semn că „polul de dreapta” la care visează USR este cel mult o alianță PMP – USR.

„Polul de dreapta” al USR și PMP

Negocierile din weekend arată deja neajunsurile alianței. Din „polul de dreapta” se pare că nu va face parte Forța Dreptei, ceea ce înseamnă că vom avea mai degrabă o alianță electorală între USR și PMP. Alianța celor două partide va fi însă una extrem de fragilă. PMP este un partid predominant conservator care face parte din familia Partidului Popular European. Pe de altă parte, USR este un partid predominant progresist care face parte din Renew Europe la nivel european. Între cele două partide și cele două familii există puține elemente comune, fiind mai degrabă rivali ideologici.

Singurul element comun este legat de dorința celor două partide de a intra în viitorul parlament după alegerile din 2024. USR are șanse bune, chiar și fără o alianță cu PMP, însă pentru partidul lui Tomac șansele nu sunt chiar atât de clare. Majoritatea sondajelor de opinie arată că PMP se află între 4-5%, la limita pragului electoral. Așadar, PMP are nevoie de un vehicul politic care să îl tracteze în viitorul parlament. Cum PNL este mai aproape de PSD în acest moment, iar AUR pare mult prea radical, USR pare opțiunea cea mai comodă. Partidul condus de Cătălin Drulă este cotat în intenția de vot pe la 11-12%, ceea ce înseamnă că împreună cele două partide pot aduna cel mult 17%, sub PNL, PSD și chiar AUR.

Alianța celor două partide pare în acest moment a fi una extrem de fragilă. Dincolo de acest obiectiv legat de supraviețuirea politică există prea puține lucruri care să unească ambele partide. Opoziția față de actuala putere este una slabă atât din partea USR, aflat în Parlament, cât și din partea PMP, un partid aflat în acest moment în afara Parlamentului. Odată intrate ipotetic în legislativul de la București, cele două partide vor avea șanse minime să mențină activă o alianță politică. În trecut cele două partide s-au aflat de multe ori pe picior de conflict. Este de ajuns să amintim că în 2020, Eugen Tomac, preşedintele PMP, acuză un blat între USR şi PSD în Parlament, pentru numirea lui Florin Iordache în fruntea Consiliului Legislativ şi a lui George Dincă (USR) în cadrul Consiliului.

„Polul de dreapta” își arată deja limitele și e posibil ca până în 2024 acest proiect să fie chiar îngropat. Prin urmare, în cazul alianței dintre PMP și USR vorbim mai degrabă despre un soi de oportunism politic care ține de dorința ambelor partide de a-și asigura o prezență în viitorul legislativ.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: