ANALIZĂ Cum s-a hrănit şi a crescut AUR din frustrările românilor

George Simion AUR
George Simion / Sursa foto: George Simion /AUR

Populiştii prezintă elita ca fiind un establishment politic, economic, cultural, mediatic, ca pe o entitate omogenă şi acuzată că-şi pune interesele proprii şi pe cele ale altor grupuri (corporaţii, ţări străine, imigranţi) înaintea intereselor poporului. Dar nu oricine critică elita este automat un populist. La urma urmei, dacă eşti atent la ce se întâmplă în jurul tău, dacă supraveghezi elitele şi dacă le critici, aceasta poate fi un sănătos exerciţiu democratic.

Adesea, populiştii spun că doar ei cunosc poporul, că doar ei ştiu să asculte îndeaproape tăcerea poporului, “majoritatea tăcută”. Când sunt în opoziţie, populiştii consideră că toţi ceilalţi participanţi la exerciţiul puterii sunt ilegitimi.

“Populiştii personalizează şi moralizează imediat conflictul politic. Ceilalţi, insistă ei, sunt pur şi simplu corupţi şi vicleni. Pretind că nu lucrează pentru popor, ci doar pentru ei înşişi (establishmentul) sau corporaţii multinaţionale sau UE sau orice altceva” (Jan Werner Muller, profesor de politică la Princeton University, un autor consacrat al temei populismului).

De cele mai multe ori, partidele populiste sunt conduse de figure carismatice sau dominante, care se prezintă drept “vocea poporului”.

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) s-a hrănit şi a crescut din frustrările primare ale românilor. Sărăcia, minciunile sau adevărurile trunchiate înşirate de actorii politici, frustrările de tot felul sunt terenul fertil pe care s-a întemeiat şi s-a răspândit.  Donald Trump, Berlusconi, Marine Le Pen, Bolsonaro şi, da, Simion.

Poate că par diferiţi dar analizează-le discursul şi ai să vezi că toţi au în comun idiosincraziile faţă de “elite”.

Fac alergie la mass-media despre care spun că diseminează minciuni. În schimb, doar ei sunt morali. Doar ei deţin adevărul. Doar ei cunosc poporul. Dacă ar concentra întreaga putere, populiştii ar crea un stat autoritar care i-ar exclude pe toţi cei care nu sunt parte a poporului. Bolşevicii sunt un bun exemplu de populism, un radicalism de stânga exersat până la demonism.

George Simion AUR
George Simion AUR

În trecut, se foloseau de mijloacele de diseminare a propagandei de partid, cumva rudimentare (ziare, radio, televiziune), dar astăzi, ei au o unealtă mult mai eficientă: social media.

Acum aproximativ două săptămâni, Liviu Dragnea făcea furori într-un interviu la Realitatea TV, spunând că George Simion e protejatul lui Coldea.

„Mentorul lui George Simion e Florian Coldea. A fost de la început și va fi mereu. Coldea mi-a spus. Prima discuție despre George Simion am avut-o cu Kelemen Hunor. Prin 2014-2015, nu mai țin minte. Care mi-a zis: tu știi că unul din oamenii pe care îi folosește SRI să atace maghiarimea este Simion? Nu am știut…

La câteva zile, l-am întrebat frontal pe Florian Coldea și a zis DA.

Astă vară eram în casă la un prieten și stând cu el primește un telefon de la un cetățean bulgar implicat într-o firmă foarte puternică de PR de campanie electorală, printre cele mai bune din lume. L-a sunat să-l întrebe dacă știe un personaj din România pe nume Florian Coldea, că i-a contactat pentru a intermedia un contract de consultanță cu AUR.

Banii adevărați nu veneau prin donații sau conturi bancare. Erau din partea SRI sau a firmelor apropiate. Acest băiat nu va putea să scape niciodată de legăturile cu Florian Coldea. Cine susține AUR susține de fapt revenirea lui Florian Coldea la conducerea României”, a spus Dragnea.

Cine este AUR

Fondatorul partidului este omul de afaceri Marius-Dorin Lulea, deţinător al firmei SC Ideal Proiect Architecture & Engineering SRL.

George Simion a fost angajatul acestuia. Cei doi se mai anturaseră la un proiect politic, numit Platforma Unionistă Acţiunea 2012, care l-a consacrat pe Simion drept un susţinător al unirii dintre România şi Republica Moldova. Este autorul mai multor cărţi precum “De ce nu iubim Rusia”, „Basarabia e România” sau „Controverse – Mareşalul Ion Antonescu”.

Facebook
Facebook

Pe blogul personal se descrie drept “interesat şi cunoscător de istorie geopolitică”. Interesant este că Lulea a dezminţit informaţia aruncată în presă de Diana Şoşoacă, potrivit căreia el este fondatorul de facto al AUR: “la acest moment, în actele partidului nu apar în conducere nici George Simion, nici Claudiu Târziu, ci domnul Marius Lulea, un domn cu foarte multe afaceri imobiliare”, a declarat Şoşoacă pentru Europa Liberă.

Cert este că, fondator sau nu, George Simion se identifică cu însăşi esenţa populismului, un radicalist de dreapta, iar Alianţa pentru Unirea Românilor este platforma lui.

Iată ce scrie pe home-page-ul AUR: “te-ai săturat să vezi cum resursele României sunt prădate fără milă? Te-ai săturat să vezi cum românii sunt forţaţi să-şi caute de muncă în allte ţări? Te-ai săturat să vezi cum tot ce preţuim la ţara şi neamul nostru este călcat în picioare? Te-ai săturat să alegi între rău şi foarte rău? Şi noi. De aceea am creat acest partid”.

Cine sunt susţinătorii AUR

Potrivit datelor adunate de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategii (IRES), doar 8% dintre susţinătorii AUR au studii superioare, în timp ce, la USR, de pildă, institutul a găsit 37% susţinători cu studii superioare, iar la PSD sunt 9% susţinători cu studii superioare. La PNL sunt 16% susţinători cu studii superioare.

Ce înseamnă acest lucru? Faptul că foarte mulţi dintre susţinătorii AUR nu au o educaţie înaltă îi face vulnerabili la propagarea fake-news-urilor, pentru că acestora le lipseşte spiritul critic şi discernământul. Pe fondul lipsei de educaţie îşi propagă AUR mesajele. Maşinăria de susţinători ai AUR merge ca unsă în mediul online.

Conturi cu zeci de mii şi milioane de susţinători propagă ştiri false sau trunchiate sau rupte din context, cu un accent puternic nationalist dar care pozează în patriotism.

Aceleaşi mesaje, scrise de aceiaşi oameni sunt propagate pe toate social media: de pildă, o susţinătoare entuziastă foloseşte Caps Lock, crezând că mesajul ei va avea mai multă forţă: “NU SÂNT, ÎN FORMA CE-A MAI BUNĂ!!!!…. PENTRU,A, INTERACȚIONA…….!!!!!..FAC,CE POT!!!!!… DACĂ,NOI MAI FIII,,,,.. VĂ,LAS, ÎN URMĂ, SUTELE DE,MIIIIII !!!!!!!!! …. DESIGUR, CU, LIMBĂ DE, MOARTE!!!!!…..AURU,((((…. SĂ, DEȚINĂ PUTEREA,CONDUS, DE, GEORGE SIMION …..)))))!!!!!!”, scrie ea.

O analiză întocmită de think-tankul Global Focus identifică idei ale propagandei ruse diseminate foarte subtil şi eficient în spaţiul dintre Moscova, Bucureşti şi Berlin.

Dacă, la începutul războiului din Ucraina, narativul pro-rus nu a avut prea mult succes, acum, discursul s-a schimbat. Ucrainenii sunt şi “nazişti”, dar şi “fraţi ai ruşilor”, “construiau laboratoare biologice” şi “întâmpinau armata rusă cu flori”.

Critici şi controverse

În declaraţia sa de avere, George Simion a trecut o sumă de 400 000 de euro care, spune el, ar fi un dar de nuntă. Deşi, în nenumărate rânduri avansase ideea că-şi va dedica banii construcţiei unui spital, acest lucru nu s-a întâmplat.

Recent, Simion a închis gura criticilor anunţând o caravană mobilă, un spital mobil.

George Simion -Facebook
George Simion -Facebook

“În acest sens, Congresul Extraordinar AUR din 02.12.2022 de la Alba Iulia a aprobat Strategia de propagandă politică a AUR, care reglementează practic proiectul AUR PENTRU SĂNĂTATEA ROMÂNILOR.

Nu vom schimba cu acest proiect sistemul sanitar românesc, nici nu vom revoluționa medicina, dar vom arăta că nu ne abatem de la promisiunile noastre, nu renunțăm la politica de a face totul pentru români, iar o singură viață dacă vom salva, considerăm că am folosit mai bine acești bani, decât au făcut-o toate partidele sistemului care au aruncat cu zecile de milioane de euro în firmele de casă și în propriul confort”, scrie pe site-ul oficial al caravanei.

Prin urmare, AUR admite că foloseşte spitalul mobil ca mijloc de propaganda politică.

Concluzii

Ajuns, surprinzător, în Parlament, AUR şi George Simion sunt o maşinărie extrem de eficientă de propagandă. Numeroase grupuri pe social media, conturi false care postează comentarii atent construite, sunt echipamentele perfecte pentru un surprinzătoare (nedorit de mulţi) şi înfricoşător succes la alegerile de anul viitor.

Rămâne de văzut cum vor contracara „elitele”. Populiştii ştiu ce spun.

Autor

  • Moldovan Roxana

    Are peste 20 de ani de experiență în presa print și online. Crede în puterea cuvântului scris. Recunoaște că e dependentă de știri și-i place să scrie și să citească reportaje și analize. La PS News, se axează pe scrierea de sinteze pe temele cele mai importante ale zilei.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: