România traversează o criză politică profundă de 3 luni, iar Călin Georgescu rămâne favorit la alegerile prezidențiale. Dar pentru Călin Georgescu se anunță o luptă mult mai intensă la alegerile din mai, când ar lupta cu Nicușor Dan, Crin Antonescu și Elena Lasconi. Cei trei sunt într-o luptă pentru a intra în turul doi împotriva lui Georgescu, iar USR pare marele perdant al acestei crize politice.
Călin Georgescu a obținut un rezultat surprinzător în noiembrie 2024, când a strâns 2,1 milioane de voturi în toată țara, în primul tur al alegerilor prezidențiale. Candidatul s-a impus în mai multe județe din regiunile Moldova, Ardeal, Dobrogea și Muntenia. Victoria sa părea să depindă de județe mai sărace din țară, însă reușea să strângă numeroase voturi și în marile orașe. Spre exemplu, în orașele Iași, Timișoara, Cluj, Brașov, Sibiu, Constanța, Georgescu a fost pe locul doi după Elena Lasconi, uneori la o distanță de doar câteva procente.
Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale chiar când începuse votul în diaspora pentru turul doi, acuzând că ar fi fost influențate de alte țări. Mai multe instituții l-au acuzat pe Călin Georgescu de legături externe suspecte, însă toate aceste decizii i-au fost favorabile candidatului independent.
Vladimir Ionaș: „Este principalul beneficiar al crizei politice”
Sociologul Vladimir Ionaș a declarat, pentru PS News, că Georgescu este printre principalii beneficiari ai crizei politice pe care o traversează România. Intenția de vot a cetățenilor s-ar putea schimba dacă actuala guvernare va avea rezultate bune în următoarele luni, consideră sociologul.
„Cu siguranță (n.r. Georgescu) este principalul beneficiar al crizei politice, dar există șansa, ca urmare a unei bune guvernări și a unor rezultate pozitive din partea coaliției de guvernare, lucrurile să se schimbe la nivel de percepție, și ulterior automat și la intenție de vot. Dar momentan e foarte greu de spus cum vor arăta alegerile din mai”.
Vladimir Ionaș consideră că Georgescu are șanse să se impună și în marile orașe din țară, în orașe universitare, acolo unde în urmă cu trei luni se impunea Elena Lasconi.
„Cu siguranță (n.r. poate câștiga în marile orașe). (…) A fost un vot mai degrabă împotriva modului în care a fost gestionată țara în ultimii ani, un vot împotriva clasei politice, un vot împotriva modului în care a comunicat clasa politică. Cred eu, principalul rol în toată această poveste l-a avut președintele Iohannis și Administrația Prezidențială sub Klaus Iohannis”.

Călin Georgescu, favorit în București
În ultimele 3 luni, au fost mai multe proteste în București împotriva lui Călin Georgescu, dar și pentru susținerea acestuia. Criza politică l-a ajutat să cucerească intenția de vot.
Călin Georgescu ar fi votat de 31% dintre bucureșteni, potrivit unui sondaj CURS. Acesta este urmat de Nicușor Dan cu 29%, Crin Antonescu cu 24% și Elena Lasconi cu 10%.
Bucureștiul este cel mai mare oraș din țară și cel care oferă cea mai mare notorietate politică. A câștiga în București nu înseamnă o victorie în toată țara, însă poate arăta situația din orașele universitare ale țării.
În noiembrie 2024, Elena Lasconi câștiga votul din București cu 35%, urmată de Marcel Ciolacu cu 18,84% și Călin Georgescu cu 14,54%.
Situația votului s-a schimbat radical după doar 3 luni. Marcel Ciolacu nu mai intenționează să candideze, după ce în noiembrie nu a reușit să intre în turul doi, iar George Simion s-a retras și el pentru a-l susține pe Georgescu. Candidatura lui Nicușor Dan reprezintă o mare problemă pentru Lasconi, care se vede învinsă de primarul capitalei. Intențiile de vot se pot schimba din nou pe măsură ce alți candidați se vor retrage din cursă sau alții vor decide să-și depună candidatura.
USR, marele perdant
USR a avut un rezultat foarte bun la primul tur al alegerilor prezidențiale, dar s-a prăbușit imediat și nu a reușit să mobilizeze electoratul și pentru alegerile parlamentare. Pe 1 decembrie 2024, USR a obținut mai puține voturi pentru Parlament decât a luat Lasconi în turul 1 pentru prezidențiale.
Lasconi a strâns 1,7 milioane de voturi pe 24 noiembrie, iar USR a adunat 1,1 milioane de voturi la parlamentare pe 1 decembrie. În doar o săptămână au pierdut circa 600 de mii de voturi. USR nu și-a regăsit locul nici după anularea alegerilor prezidențiale, iar candidatura lui Nicușor Dan reprezintă o mare problemă pentru Lasconi.
Întrebat dacă USR este marele perdant al crizei politice din România, Vladimir Ionaș a răspuns categoric:
„Da, s-a văzut și la parlamentare, acolo unde USR nu a mai reușit să obțină un scor bun. Mult sub propriul candidat la alegerile prezidențiale, care a beneficiat, de exemplu, de lipsa de implicare a PNL-ului în campania electorală, dar USR-ul nu a reușit să atragă electoratul de partea sa”.
Elena Lasconi câștiga votul din București, iar sondajele din 2025 arată că aceasta ar fi pe locul 4, fiind depășită și de Crin Antonescu, care revine după o pauză de 10 ani. Crin Antonescu este susținut de PSD-PNL-UDMR și arată că în capitală se poate bate cu Nicușor Dan și Călin Georgescu la alegerile prezidențiale din mai.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News