ANALIZĂ Cum s-au desfășurat alegerile locale din București în ultimii 15 ani

Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

În ultimii 15 ani, alegerile locale din București au fost marcate de schimbări politice, controverse și o confruntări consacrate. Un singur primar – Sorin Oprescu – a reușit să își apere cu succes funcția. Sistemul politic într-un singur tur de scrutin a favorizat de regulă candidatul care a fost susținut de partidul mai mare, sau de o coaliție de partide.

Iată care au fost principalele momente de la alegerile locale din București, în ultimii 15 ani.

Victoria lui Sorin Oprescu

Anul 2008 a marcat un moment de cotitură în politica bucureșteană, odată cu alegerea lui Sorin Oprescu în funcția de primar al Bucureștiului. Oprescu, un candidat independent a reușit să câștige în fața primarului în exercițiu, Adriean Videanu.

Oprescu s-a bucurat de un oarecare grad de notorietate, în calitate de  director al Spitalului Universitar de Urgență din București. și al Spitalului Elias. În plus, Oprescu nu era chiar străin cu politica din România. Acesta deținuse funcțiile de președinte al filialei PSD București și de vicepreședinte. Apoi a fost ales senator în două rânduri, în legislaturile 2000–2004 și 2004–2008.

Astfel că, la alegerile din 2008, Sorin Oprescu s-a impus cu 30,4% din voturi, depășindu-l pe Vasile Blaga, susținut de PD-L (28,1%), Cristian Diaconescu, susținut de PSD (13%) și Ludovic Orban, susținut de PNL  (11,4%).

Realegerea lui Oprescu

Realegerea lui Sorin Oprescu în 2012 a fost un moment de reflecție pentru bucureșteni. În cursa din 2012 s-au mai înscris Silviu Prigoană, susținut de PD-L și Nicușor Dan, susținut de USR. Nici unu nu a reușit să-i sufle însă locul lui Oprescu. Acesta avea să se impună de o manieră și mai categorică față de anul 2008. Astfel, Oprescu avea să câștige cu 56,67% alegerile. Locul doi avea să fie ocupat de Prigoană, cu doar 15,67%, în timp ce Nicușor Dan ieșea pe poziția a treia cu doar 9,17%.

În timp ce Oprescu a fost confirmat pentru un al doilea mandat, au început să apară semne de nemulțumire față de gestionarea traficului și a infrastructurii în creștere. Cu toate acestea, alegerea sa a demonstrat continuarea sprijinului pentru o viziune de schimbare și reformă în București. În septembrie 2015, Oprescu a fost arestat preventiv pentru presupuse fapte de corupție.

Alegerea Gabrielei Firea

Alegerile din 2016 au adus o schimbare de paradigmă în politica locală, odată cu alegerea Gabrielei Firea, candidatul PSD, în funcția de primar. Firea a promis o administrație orientată spre cetățeni, cu un accent pe îmbunătățirea infrastructurii și serviciilor publice. Cu toate acestea, mandatul său a fost marcat de controverse și critici legate de gestionarea resurselor și abordarea autoritară a unor probleme urgente.

Firea s-a bucurat de notorietate chiar înainte de a ajunge în funcția de Primar General. Aceasta servise în funcția de senator între 2012 și 2016. La alegerile din 2016, aceasta, susținută de o alianță PSD – UNPR, s-a impus cu 45,5%, învingându-l detașat pe Nicușor Dan (27,5%) și pe Cătălin Predoiu, candidatul PNL (11%).

Alegerea lui Nicușor Dan

Anul 2020 a fost un punct de cotitură în politica locală, odată cu înfrângerea Gabrielei Firea și alegerea lui Nicușor Dan, susținut de USR-PLUS și PNL. Campania a fost una strânsă, cu Nicușor Dan prezentându-se ca o alternativă credibilă la administrația anterioară. Cu promisiuni de reformă profundă și o guvernare transparentă, Dan a câștigat sprijinul bucureștenilor dornici de schimbare.

Confruntarea din 2020 a fost una strânsă, iar sprijinul acordat de liberali lui Nicușor Dan s-a dovedit a fi decisiv pentru victoria acestuia în fața candidatului PSD. În final, Dan s-a impus cu 42,8%, în timp ce Firea a obținut doar 37,7%.

În final, mandatul lui Nicușor Dan s-a dovedit a fi dezamăgitor. La alegerile din 2024 se anunță una dintre cele mai strânse curse din ultimii 15 ani, cu cel puțin trei candidați cu șanse mari la victorie: medicul Cătălin Cîrstoiu, susținut de PNL și PSD, Cristian Popescu Piedone, candidat din partea PUSL și Nicușor Dan, susținut de USR, PMP și FD.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: