Skip to content
Politică

ANALIZĂ Cum s-au împărțit cele 52 de miliarde de lei din ”Anghel Saligny”: Județele sărace au fost dezavantajate, Clujul – unul dintre marii câștigători

Inquam Photos/Octav Ganea

Guvernul României a pus la dispoziție 52 de miliarde de lei prin programul „Anghel Saligny” care vor fi investiți în proiecte pentru refacerea drumurilor și sistemului de apă și canalizare. Pentru proiectele privind apa și canalizarea s-au oferit 22,5 miliarde de lei, iar pentru cele privind drumurile și podurile 30 de miliarde de lei. În vederea alocării sumelor necesare, s-a ținut cont de numărul unităților administrativ teritoriale (UAT), populația din județ, media nevoii și venitul județului.

Astfel, Suceava este județul care a primit cea mai mare sumă: 1,663 miliarde de lei, dintre care 713 milioane vor merge în proiecte pentru apă și canalizare, iar 950 de milioane vor merge în drumuri și poduri. Județul Suceava este condus de Gheorghe Flutur, liderul PNL, care este deja la al doilea mandat de președinte al Consiliului Județean. Ținând cont că Suceava are o populație de 620.092 de locuitori, înseamnă că județul lui Flutur va primi 2.600 de lei/cap de locuitor. De asemenea, Suceava este și unul dintre cele mai sărace județe ale țării, reușind să colecteze un impozit pe venit de doar 384 de milioane de lei, în anul 2020.

Până la banii din „Anghel Saligny”, Suceava a arătat că are probleme interne cu corupția. La începutul lunii aprilie, Silviu Cristinel Crețu, vicepreședinte al Consiliului Județean, a fost arestat preventiv de DNA pentru luare de mită, după ce ar fi făcut trafic de influență pentru firma unui om de afaceri local. Crețu a demisionat din Consiliul Județean, însă Guvernul va trebui să rămână vigilent la situația din teritoriu, pentru a se asigura că banii nu vor ajunge pe mâinile unor rețele de corupție.

Județul Tulcea este unul dintre marii beneficiari ai banilor din programul „Anghel Saligny”, având alocate 1,063 miliarde de lei, la o populație de doar 189.707 de locuitori, adică va avea 5.600 de lei/cap de locuitor, de două ori mai mult decât sucevenii. Tulcea are doar 37,66% din populație care nu e conectată la sistemul de apă și canalizare, spre deosebire de 64% din Suceava. Media nevoii în Tulcea este de 1,98%, în timp ce în Suceava ajungea la 3,29%.

Județul Tulcea este împărțit între PSD, care conduce Consiliul Județean, și PNL, care a cucerit Primăria Tulcea în 2020. 25 de localități din Tulcea sunt controlate de primari PSD, în timp ce doar 21 de cei de la PNL, iar lupta rămâne strânsă în teritoriu.

Județul Covasna este al doilea mare câștigător, după ce a primit 1 miliard de lei, la o populație de 200.000 de locuitori, adică 5.000 de lei/cap de locuitor. Media nevoii în Covasna este de 1,36%, de două ori mai mică decât în Suceava. Doar 37,55% din populația Covasnei nu este conectată la sistemul de apă și canalizare.

Covasna este un județ în care UDMR nu are niciun rival și de câteva decenii controlează toate deciziile. În Consiliul Județean, UDMR-iștii au singuri majoritate cu peste 60% din voturi. Antal Arpad conduce Sfântu Gheorghe încă din 2008 și a obținut peste 70% din voturi, în 2020.

Județul Ilfov, unul dintre cele mai bogate din țară, are o statistică rușinoasă. Aproape 50% din populația județului nu este conectată la sistemul de apă și canalizare, în apropierea Bucureștiului. De asemenea, 386 de km de drumuri județene și locale sunt nemodernizate în Ilfov, care este și unul dintre cele mai mici județe din România. Ilfovul va primi 340 de milioane de lei pentru apă și canalizare și 453 de milioane pentru drumuri. În ultimul deceniu, Ilfovul a fost dominat de politicienii din PNL. Marian Petrache a condus județul între 2012 și 2020, apoi Hubert Petru Thuma.

Brașovul este județul care are cel mai mic număr de persoane neconectate la sistemul de apă și canalizare. Doar 7,63% din populația județului nu este integrată în sistemul de apă și canalizare. Media nevoii pentru Brașov este de 0,85%, fiind depășit doar de Brăila cu 0,69%.

Clujul primește mai mulți bani decât Călărași

Ținând cont de venitul colectat, județul Ialomița este cel mai sărac din țară, reușind să colecteze doar 160 de milioane de lei, în anul 2020, de la o populație de 251.000 de locuitori. Ialomița va primi, prin programul Anghel Saligny, suma de 1,275 miliarde de lei, având aproape 50% din populație în afara sistemului de apă și canalizare. Media nevoii, potrivit calculului Ministerului Dezvoltării este de 2,12%.

Clujul, al doilea cel mai bogat județ al țării, reușind să colecteze peste 1,1 miliarde de lei în 2020, din impozitul pe venit, va primi prin programul „Anghel Saligny” suma de 1,22 miliarde de lei. În Cluj, doar 14% din populație nu este conectată la sistemul de canalizare și apă, iar media nevoii este de 2,15%, mai mare decât cea din Ialomița.

Potrivit calculelor făcute de Ministerul Dezvoltării, Clujul are mai mare nevoie de bani decât are Ialomița. Din acest calcul, cetățenii din Ialomița ies dezavantajați deoarece primesc aproape aceeași sumă pe care o primește și Clujul, un județ cu foarte multe încasări, care și-ar permite să-și rezolve problemele și fără banii din programul „Anghel Saligny”. În timp ce județul Cluj este dominat de foștii PDL-iști și actualii lideri PNL, județul Ialomița este controlat de 30 de ani de politicieni din PSD. În urmă cu șapte ani, Silvian Ciupercă, fostul președinte al CJ Ialomița, a fost arestat și anchetat de DNA pentru corupție. În 2021, instanța a decis să-l achite de acuzații.

Județul Călărași va primi 1,197 miliarde de lei prin programul „Anghel Saligny”, în condițiile în care media nevoii este de 2,51% și în anul 2020 a încasat impozit pe venit de doar 171 de milioane de lei, la o populație de 277.701 locuitori. Chiar dacă are o medie a nevoii mai mare decât Clujul, Călărași va primi o sumă mai mică cu 23 de milioane de lei.

Clujul devine și el unul dintre marii beneficiari ai banilor din programul „Anghel Saligny” deoarece este al doilea cel mai bogat județ al țării, după București, are încasări foarte mari, reușește să atragă fonduri europene și va avea și 1,22 de miliarde de lei de cheltuit în următoarea perioadă pentru drumuri și apă/canalizare.

Din punct de vedere politic, banii din „Anghel Saligny” vor reprezenta o mare gură de oxigen pentru alegerile din 2024 și îi vor ajuta pe primarii și președinții de Consilii Județene. Aceștia vor avea suficienți bani pentru a încerca să accelereze proiectele locale, astfel încât să câștige încrederea votanților. Partidele din opoziție vor fi dezavantajate în 2024, dacă acești bani vor începe să ajungă în teritoriu.

1 comentariu la “ANALIZĂ Cum s-au împărțit cele 52 de miliarde de lei din ”Anghel Saligny”: Județele sărace au fost dezavantajate, Clujul – unul dintre marii câștigători

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *