Skip to content
Internațional

ANALIZĂ Cum s-au văzut gesturile de solidaritate ale românilor față de refugiații ucraineni în presa internațională

Inquam Photos / Silviu Filip

România este una dintre țările membre UE și NATO care a ajutat din plin în această perioadă la evacuarea și găzduirea refugiaților ucraineni care fug din calea războiului. Datele Poliției de Frontieră arată că de la izbucnirea războiului peste 140.000 de cetățeni ucraineni au intrat pe teritoriul României. Cetățenii români au dat dovadă de empatie și s-au mobilizat exemplar încă din primele zile ale conflictului, organizând grupuri de voluntari la punctele de trecere a frontierei, încercând să ajute refugiații care ajungeau în țară. Lucrul acesta nu a trecut neobservat nici în presa internațională care a lăudat din plin gestul de solidaritate al cetățenilor români.

Presa internațională laudă solidaritatea românilor

Pe 28 februarie, la 4 zile de la declanșarea invaziei, Al Jazeera publica un articol cu fotografii în care lăuda gestul românilor. “Peste 64.000 de refugiați ucraineni au găsit adăpost în România…sute de voluntari din societatea civilă, inspectoratul român pentru situații de urgență și pompierii români oferă ajutor imediat, inclusiv hrană, cartele SIM pentru telefoane mobile și transport gratuit în diverse orașe din România”, scria publicația. În aceeași zi, publicația Time scria că în ciuda unor decenii pline de tensiuni între România și Ucraina, românii îi primesc cu brațele deschise pe ucrainenii care fug din calea războiului, solidaritatea fiind cuvântul la ordinea zilei.

De curând, publicația germană Deutsche Welle scria despre copii ucraineni care ajung în România și al familiilor care fug din calea războiului, găsind un refugiu și la noi în țară. Și publicațiile de peste Ocean laudă efortul românilor. De curând, un articol apărut în Washington Post vorbește despre antreprenorul Ștefan Mandachi care și-a pus la dispoziția refugiaților ucraineni hotelul din Suceava: “Primii refugiați au început să sosească în urmă cu mai bine de o săptămână la Mandachi Hotel and Spa din Suceava, în România, unde proprietarul a decis să le pună la dispoziție luxoasa sală de bal de 850 de metri pătrați. De atunci, peste 2.000 de oameni și 100 de animale de companie s-au adăpostit aici”.

Postul CNN vorbea zilele trecute despre voluntarii români de la Crucea Roșie care îi ajută pe refugiații ucraineni care ajung în Sighetul Marmației: “Elena Holitsyna și fiica ei, Valerie, erau epuizate când au ajuns la Sighetu Marmației, România, și au fost întâmpinate de zeci de voluntari și de o fetiță care împărțea lalele galbene. Ei petrecuseră patru zile străbătând Ucraina, sperând să ajungă într-un loc sigur, fiecare zi aducând cu ea mai multe știri despre soldații ruși care înaintau prin țara lor”. Postul Sky News publica o știre despre o petrecere surpriză organizată pentru o fetiță refugiată în tabăra de la Siret, cu ocazia zilei sale de naștere: “Arina, o fetiță din Ucraina aflată în tabăra mobilă de refugiați de la Vama Siret, a împlinit joi 7 ani. Voluntari, pompieri și alți oameni au aflat că este ziua micuței, s-au mobilizat și i-au pregătit un tort, dar și cadouri”.

Așadar, gesturile de solidaritate ale românilor nu au trecut neobservate în presa internațională și mai toate publicațiile importante au lăudat deschis mobilizarea impresionantă a românilor și ajutorul oferit refugiaților ucraineni care fugeau din calea războiului declanșat de Putin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *