ANALIZĂ Cum se compară sistemul de azile din România cu cel din Suedia și Olanda

azil
Sursa foto: freepick

Cazul azilelor groazei din Ilfov, dar și din Mureș a șocat o Românie întreagă. Sute de bătrâni și persoane cu dizabilități erau supuse la tratamente inumane de către conducătorii respectivelor centre care în mod normal trebuiau să le asigure condiții cel puțin decente de trai și să se îngrijească de persoanele respetive. În loc de asta, dezvăluirile din mass-media au arătat cum bătrânii și persoanele cu dizabilități erau abuzate zilnic și chiar supuse la muncă silnică, așa cum a fost cazul bătrânilor de la azilele din Ilfov. România se „remarcă” așadar la nivel european prin rele practici aplicate bătrânilor și persoanelor cu dizabilități.

O privire mai atentă la nivel european dezvăluie însă și câteva state care reușesc să exceleze la acest capitol și să ofere condiții foarte bune bătrânilor și persoanelor cu dizabilități. Dintre statele membre, două ies în evidență în special datorită standardelor înalte în ceea ce privește sistemul de azil. Vorbim aici, poate deloc întâmplător despre două state din partea de nord a Europei: Suedia și Olanda.

Sistemul de azile din Suedia

Suedia are un sistem de îngrijire a bătrânilor bine dezvoltat și recunoscut la nivel internațional. Filosofia din spatele acestui sistem se concentrează pe încurajarea vârstnicilor să rămână independenți cât mai mult posibil și să trăiască într-un mediu familiar și confortabil. În general, azilele pentru bătrâni sunt văzute ca ultima opțiune, iar accentul principal este pus pe îngrijirea la domiciliu și sprijinul familial.

O caracteristică cheie a azilelor din Suedia o reprezintă îngrijirea personalizată. Concret, azilele din Suedia oferă îngrijire personalizată în funcție de nevoile individuale ale fiecărui rezident. Echipa de îngrijire include asistenți medicali, asistenți sociali, terapeuți și alte cadre medicale specializate. Suedia se remarcă și prin standarde înalte de caliate pentru azilele sale, asigurând un mediu sigur și confortabil pentru bătrâni. Personalul trebuie să fie bine calificat și pregătit să lucreze cu nevoile specifice ale vârstnicilor. Suedezii pun accent și pe participarea socială. Azilele încurajează participarea socială a membrilor și activitățile recreative pentru a menține starea de spirit și sănătatea mentală a rezidenților. Aceste activități pot include excursii, evenimente culturale, cluburi de lectură sau alte hobby-uri.

Deloc întâmplător, Suedia are o infrastructură modernă în ceea ce privește sistemul de azile. Majoritatea azilelor din Suedia sunt bine echipate cu facilități moderne și tehnologie medicală avansată, pentru a asigura îngrijirea adecvată a rezidenților. Totodată, Suedia pune la dispoziție și resurse pentru familiile îngrijitorilor, oferind sprijin și asistență pentru a face față provocărilor legate de îngrijirea bătrânilor în cadrul familiei. Nu în ultimul rând, în Suedia starea de sănătate și nevoile fiecărui rezident sunt evaluate periodic pentru a se asigura că beneficiază de îngrijirea adecvată și pentru a ajusta planul de îngrijire, în funcție de schimbările în sănătatea lor.

Sistemul de azile din Olanda

Olanda are un sistem de îngrijire a bătrânilor bine dezvoltat, cunoscut pentru abordarea sa orientată către individ și calitatea înaltă a serviciilor oferite în azile. La nivel mondial, Olanda se află pe locul al treilea în ceea ce privește calitatea seriviciilor oferite bătrânilor în azile. Sistemul olandez se concentrează pe asigurarea unei vieți cât mai independente și de calitate pentru bătrâni, cu accent pe respectarea drepturilor și demnității acestora.

În Olanda găsim așa numitele case de îngrijire sau „verzorgingshuis”. Pe tot cuprinsul țării există o rețea extinsă de astfel de case de îngrijire specializate. Acestea sunt destinate vârstnicilor care au nevoie de un nivel moderat de îngrijire și asistență, dar care încă pot păstra o anumită independență. În plus, există și case de bătrâni speciale, așa numitele „ verpleeghuis”. Acestea sunt destinate persoanelor cu nevoi mai complexe de îngrijire medicală și asistență, inclusiv celor cu dizabilități.

Sistemul de îngrijire a bătrânilor din Olanda pune un accent deosebit pe independența și participarea activă a rezidenților în luarea deciziilor referitoare la propria îngrijire. Scopul este de a-i ajuta să se simtă valorizați și implicați în procesul de luare a deciziilor cu privire la sănătatea și bunăstarea lor. Totodată, azilele din Olanda sunt proiectate să fie parte integrantă a comunității locale. Acest lucru facilitează interacțiunea cu membrii comunității, evenimente culturale și activități sociale care încurajează socializarea și interacțiunea.

În Olanda, sistemul de îngrijire a bătrânilor are în vedere și îngrijirea pe termen lung. Aceasta înseamnă că sunt furnizate servicii pe măsură ce nevoile de sănătate ale vârstnicului se schimbă și se adaptează în timp. În general, putem spune că sistemul de azile pentru bătrâni din Olanda pune un accent deosebit pe calitatea serviciilor, demnitatea persoanelor vârstnice și încurajarea independenței, permițându-le să trăiască o viață cât mai activă și autonomă posibil.

Autor

  • Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: