ANALIZĂ Cum se folosește AUR de proteste pentru a câștiga simpatia electoratului

George Simion
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Încă de la începuturile sale, AUR s-a identificat drept un partid populist cu tendințe vizibil iliberale. Una dintre principalele arme ale AUR a fost, deloc întâmplator, protestul. În orice democrație funcțională protestul reprezintă un mecanism util, de reglare a disfunctionalităților care apar ocazional în mod inevitabil. Dar protestul reprezintă totodată și o unealtă care este manipulată de populiști. Demersul populiștilor nu este însă unul constructiv. El nu duce la reglarea disfunctionalităților inerente oricărei democrații, ci le exacerbează, contribuind la răspândirea urii și adâncind clivajele sociale.

În ultimii ani, protestul a reprezentat arma ideală aleasă de George Simon & Co., iar majoritatea mișcărilor de stradă ale celor de la AUR au avut ca obiectiv creșterea vizibilității partidului și, în ultimă instanță, atragerea electoratului. Mizând pe prejudecăți, lipsa se informare, răspândirea de informații false în mediul online și ură în formă pură, AUR a pedalat pe aceste mișcări de stradă și a contribuit la erodarea treptată a fragilei democrații românești. Iată care au fost marile proteste orchestrate de AUR în ultimii ani.

Protestele populiste ale AUR

După ce partidul lui Simion a intrat în Parlament, în urma alegerilor legislative din iarna lui 2020, noul guvern condus de Florin Cîțu avea să impună noi restricții pe fondul pandemiei de coronavirus. Restricțiile aveau să genereze o reacție din partea unei părți a societății care nu dorea să se supună acestor norme venite din partea autorităților. Începând cu martie 2021, protestele au început să cuprindă mediul online, apoi s-au extins și în stradă. AUR s-a cățărat pe acest val al nemulțumirilor sociale, sperând să capitalizeze electoral. În 29 martie 2021, AUR organiza un mare protest în București împotriva „dictaturii medicale” și a purtării măștilor în aer liber. Manifestanții au mers în marș prin oraș, pe traseul Universitate-Victoriei-Obor-Unirii-Universitate și iarăși Victoriei, unde au blocat pentru scurt timp circulația. Nu au lipsit incidentele violente.

Din acel moment, proteste împotriva „dictaturii medicale” și a măsurilor de protecție vor fi organizare cu regularitate de AUR până în 2022. Când pandemia nu a mai fost pe agenda publică, AUR a căutat alte nișe pe care ar putea miza. Simion nu a trebuit sa aștepte prea mult pentru că, pe fondul crizei energetice, România avea să se confrunte cu prețuri tot mai mari la carburanți și alimente. AUR avea să organizeze proteste în toată țara împotriva măsurilor propuse de autorități pentru combaterea inflației.

În mai 2023, AUR avea să organizeze un nou protest masiv. Din nou, folosind dezinformarea, de data aceasta față de o lege care ar fi dus la „furtul copiilor”. Propunerea legislativă înaintată de Ministerul Familie viza tocmai prevenirea separării copilului de familie. George Simion a indus însă public ideea că modificarea ar însemna de fapt o separare a copiilor de părinți. Astfel că, mii de oameni, mânați de emoții puternice, au ieșit in stradă.

Ultimul protest masiv AUR a avut loc chiar zilele trecute. Motivul a fost din nou legat de vaccinare, mai exact împotriva Strategiei Naţionale de Vaccinare pregătită şi elaborată de Ministerul Sănătăţii. Mizând pe o nouă dezinformare, liderii AUR precizau că această strategie „nu este altceva decât un plan metodic pentru a impune, pe şest, obligativitatea vaccinării” şi solicitau ministrului Alexandru Rafila să retragă imediat Strategia Naţională de Vaccinare.

În concluzie, protestul pare că reprezintă arma preferată a liderilor AUR prin care să conteste puterea, fără a veni însă cu politici publice alternative, și prin care să își mărească electoratul. Atâta timp cât manipularea și dezinformarea vor continua să funcționeze, sunt șanse minime ca AUR să își schimbe strategia.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: