ANALIZĂ Cum se poate tranșa cursa electorală dintre Kamala Harris și Donald Trump în câteva state pivot

Kamala Harris și Donald Trump
Kamala Harris și Donald Trump / sursa - captură foto

Conform ultimelor sondaje din Statele Unite, duelul dintre Kamala Harris și Donald Trump pentru alegerile prezidențiale din 2024 este foarte strâns. Sondajele recente arată că Harris a recuperat teren semnificativ, depășindu-l pe Trump în câteva state cheie. Un sondaj NPR/PBS News/Marist sugerează că Harris are un ușor avantaj la nivel național. Totuși, Trump încă păstrează un avantaj mic în unele state pivot, cum ar fi Arizona și Georgia. În ansamblu, cursa se conturează a fi extrem de competitivă​.

Statele pivot, cheia victoriei

Alegerile din SUA se decid de cele mai multe ori în câteva state pivot, numite și swing states. În cinci astfel de state duelul este unul foarte strâns în prezent. În Arizona, Trump conduce cu un avans de 5 puncte procentuale față de Harris (49% vs. 44%). Aici, Harris are o favorabilitate de 45%, comparativ cu 49% pentru Trump​. Momentan însă Harris nu și-a numit vicepreședintele, persoana care îi va fi alături în campanie. Un nume des vehiculat este Mark Kelly, senator de Arizona. Dacă acesta va fi alegerea Kamalei, atunci șansele sunt să vedem o creștere a popularității democraților în acest stat cheie. La alegerile din 2020, Biden s-a impus aici la limită.

În Georgia, Trump are un avans de 2 puncte procentuale (48% vs. 46%). Harris este puțin mai favorabilă în rândul femeilor, dar Trump domină printre bărbați​. În 2020 acest stat a fost câștigat la limită de către Joe Biden, însă în 2024 Trump pare a fi favorit aici.

În Michigan, Trump conduce momentan cu un punct procentual (46% vs. 45%). Deși unele sondaje o dau pe Harris favorită. Aceasta a recuperat teren în rândul tinerilor alegători, dar economia rămâne principala preocupare a alegătorilor. Din nou, dacă Harris va numi un vicepreședinte din Michigan, atunci șansele sunt ca democrații să câștige acest stat. ​

În Pennsylvania Trump are un avans ceva mai solid, de 2 puncte procentuale (48% vs. 46%). Aici, Harris are un scor de favorabilitate de 47%, iar Trump de 46%. În fine, în Wisconsin, ultimul stat pivot, cursa este extrem de strânsă, ambii candidați fiind la egalitate (47% fiecare). Harris a înregistrat o creștere a sprijinului în rândul tinerilor alegători și femeilor.

Scenarii pentru alegerile din noiembrie

Cursa electorală din 2024 dintre Kamala Harris și Donald Trump se poate tranșa în statele pivot printr-o serie de scenarii complexe care depind de diverși factori sociali, politici și economici.

În Arizona cheia victoriei pare să reprezintă economia și imigrația. O îmbunătățire a economiei și o politică eficientă privind imigrația ar putea spori sprijinul pentru Harris. Mesajele sale privind imigrația și crearea de locuri de muncă ar putea rezona cu alegătorii preocupați de aceste probleme. Trump va miza în continuare pe retorica dură asupra imigrației și pe promisiunile de securizare a granițelor. Aceste promisiuni ar putea atrage voturile celor care consideră imigrația o problemă majoră. De asemenea, promisiunile de reducere a taxelor și de stimulare a economiei ar putea consolida sprijinul pentru Trump.

În Georgia, cheia victoriei pare să fie reprezentată de mobilizarea electorală, la fel ca în 2020. Harris va trebui să mobilizeze alegătorii afro-americani și tinerii, două grupuri demografice care pot face diferența în Georgia. Campanii de teren bine coordonate și mesaje puternice despre justiția socială și economică ar putea mări prezența la vot în rândul acestor grupuri.

Trump va continua să mobilizeze alegătorii conservatori, subliniind politicile sale economice și tradiționale. Prezența unor figuri populare în stat, precum guvernatorul Brian Kemp, ar putea ajuta la consolidarea bazei sale electorale​.

În Michigan, economia reprezintă cheia victoriei, de vreme ce sondajele arată că reprezintă preocuparea principală a populației din zonă. Altă dată o regiune cunoscută pentru industria auto, Michigan și-a pierdut din importanță la nivel național odată ce alte sectoare economice au căpătat o importanță mai mare, precum serviciile. Harris ar putea câștiga sprijinul electoratului prin promisiuni de revitalizare a industriei auto și a altor industrii manufacturiere. Mesajele sale despre protecția mediului și tranziția la energia verde ar trebui să fie echilibrate cu promisiuni de menținere a locurilor de muncă tradiționale. Trump va sublinia succesul său anterior în renegocierea acordurilor comerciale pentru a proteja locurile de muncă din sectorul auto. Orice scădere a șomajului sau creștere economică ar putea fi folosită în favoarea sa. Așadar, lucrurile vor fi puternic influențate în Michigan de evoluția economiei din acest stat.

În Pennsylvania două teme par a domina acum campaniile candidaților: energia și economia. Harris ar putea să echilibreze mesajele privind tranziția la energia verde cu promisiuni de protejare a locurilor de muncă în industria petrolului și gazelor. Politicile sale de sănătate și educație ar putea atrage alegătorii din zonele urbane.

Trump va miza în continuare pe importanța exploatării resurselor de gaze și petrol, promițând locuri de muncă și stabilitate economică în regiuni dependente de aceste industrii. De asemenea, ar putea câștiga sprijinul alegătorilor rurali și a celor din suburbiile conservatoare​. În Wisconsin, ca și în Georgia, cheia victoriei pare a fi mobilizarea electoratului. Harris ar putea să câștige sprijinul femeilor și al tinerilor, două grupuri în care are un avantaj. Campaniile de teren și mesajele despre egalitate și oportunități economice ar putea ajuta la mobilizarea acestor votanți. Trump ar putea câștiga statul prin consolidarea sprijinului în rândul alegătorilor albi din zonele rurale și suburbii. Mesajele sale despre securitate și ordine, împreună cu promisiunile economice, ar putea atrage acești alegători.

​În consecință fiecare dintre aceste state pivot, succesul lui Harris sau Trump va depinde de capacitatea fiecărui candidat de a aborda preocupările specifice ale alegătorilor și de a mobiliza propria bază electorală.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: