ANALIZĂ Cum se schimbă calculele pentru alegerile din 2024 după anunțul liberalilor

Nicolae Ciucă
Sursa foto: PNL

PNL a ales vineri, la Sinaia, calea „prin noi înşine” în alegerile din 2024, respectiv să meargă pe listă proprie şi să nu facă o alianţă cu PSD pentru a merge pe liste comune în alegeri. Votul a fost dat în unanimitate în şedinţa conducerii partidului.

Iată cum arată în acest context ecuația electorală pentru alegerile din 2024.

Alegerile prezidențiale

La alegerile prezidențiale existau anterior mai multe scenarii imaginate de analiști. Unul dintre aceste scenarii viza o coaliție PSD – PNL. Varianta unui candidat comun a căzut acum, iar liberalii ar putea merge în alegeri cu Nicolae Ciucă pe post de candidat. Sondajele de opinie arată că Nicolae Ciucă este cel mai bine cotat liberal. Acesta se află pe poziția a 4-a în intenția de vot a electoratului, cu 11,2%, în spatele lui George Simion, Marcel Ciolacu și Mircea Geoană. Ținând cont de această mutare am putea asista în perioada viitoare la o intensificare a mesajelor electorale din partea liderului PNL.

Dincolo de impactul asupra Partidului Național Liberal, există și consecințe pentru restul partidelor. PSD va trebui să se orienteze către un candidat. Alegerea nu va fi simplă. De regulă social democrații au mers în alegeri cu președintele de partid. Totuși, Marcel Ciolacu nu este cel mai bine clasat potențial prezidențiabil în intenția de vot a electoratului. Social democrații l-ar putea curta pe fostul prezidențiabil PSD, Mircea Geoană. Acesta este favoritul sondajelor de opinie. Alegerea nu va fi însă una simplă pentru PSD, de vreme ce Geoană ar fi fost o variantă în cazul unui candidat comun PSD – PNL.

De asemenea, AUR ar putea beneficia de pe urma fragmentării scenei politice. Un candidat PSD – PNL ar fi trecut en fanfare în turul al doilea și, posibil s-ar fi putut impune încă din primul tur. În acest context este aproape sigur că vom avea un al doilea tur de scrutin la alegerile prezidențiale.

Alegeri parlamentare

Impactul la alegerile parlamentare nu va fi unul la fel de semnificativ ca la prezidențiale. Ultimul sondaj de opinie arată că PNL se află pe locul doi în intenția de vot, cu 20,4%, în spatele PSD (31%) și în fața celor de la AUR (19,7%). Șansele unei liste comune la alegerile parlamentare păreau mici chiar înainte de anunțul făcut de liderii PNL. De regulă, în aceste alegeri partidele formează coaliții politice după momentul alegerilor pentru că își doresc să obțină cât mai multe locuri de unele singure. Alianțele se fac și se desfac în funcție de numărul de locuri pe care fiecare partid îl obține după scrutin.

Totuși, în istoria post-decembristă a României au existat și excepții de la această regulă. CDR a fost o alianță electorală care s-a constituit înaintea alegerilor. Diferența fundamentală e că aceste alianțe de genul CDR se formează de regulă ca răspuns la tendințele hegemonice ale unor partide deja solide. Chiar dacă PNL și PSD nu vor merge împreună în alegerile parlamentare șansele sunt să vedem o nouă coaliție PSD – PNL după alegerile din 2024. Singura diferență ar putea fi legată de împărțirea portofoliilor în noul Executiv, în funcție de procentul pe care fiecare partid îl obține în alegeri.

Alegeri locale  

La alegerile locale lucrurile sunt ceva mai clare. Un fapt cert este că primarii rareori urmează direcțiile de la centru atunci când vine vorba despre coaliții la nivel local. Astfel chiar dacă PSD și PNL ar fi mers împreună în alegeri, acest lucru nu garanta formarea unor micro-coaliții PSD – PNL la nivel local. Primarii au de regulă o largă autonomie în ceea ce privește formarea acestor micro-coaliții, iar alianțele rareori sunt identice cu cele din Parlamentul de la București. Matematica electorală de la nivel local nu este aproape niciodată identică cu matematica electorală de la nivel central.

În concluzie, anunțul făcut de PNL are în principal un impact când vine vorba despre alegerile prezidențiale din 2024. În cazul celorlalte runde de alegeri, impactul este unul neglijabil.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: