ANALIZĂ Cum se schimbă calculele politice în cazul unei alianțe PNL – PMP – USR – REPER

Şedinţa Comitetului Politic al Uniunii Salvaţi România, București, 28 ianuarie 2024. Inquam Photos/Saul Pop

Zilele trecute, voci din PNL au început să vorbească deschis despre o posibilă alianță cu alte partide de dreapta la alegerile din acest an. Tonul a fost dat chiar de către Nicolae Ciucă, iar apoi Rareș Bogdan a comentat declarațiile liderului PNL, spunând că se bazează pe Elena Lasconi, liderul USR, că va fi alături de Ciucă în alegerile prezidențiale. În acest context, merită analizate consecințele unei posibile alianțe între PNL și restul partidelor de dreapta la alegerile din acest an.

Alegerile parlamentare

Potrivit celor mai recente sondaje, publicate chiar luna trecută, la alegerile parlamentare PSD și PNL și-ar împărți primele două locuri, dar cu diferențe importante. Astfel, PSD ar lua 29.4% dintre voturi, iar 18.9% dintre alegători ar vota cu PNL. Totodată, 14.7% dintre alegători ar vota cu AUR și 12.2% cu USR. Pentru SOS Romania ar vota 6.1% dintre alegători, iar pentru UDMR ar vota 4.6%. REPER ar obţine 3.6% din totalul voturilor.

În cazul unei alianțe de dreapta compusă din PNL – USR – PMP și REPER, lucrurile s-ar întoarce în favoarea PNL. Alianța ar obține aproape 35% din voturi, peste restul partidelor. Dacă s-ar adăuga și UDMR atunci ne-am îndrepta spre un scor solid de 40%. Chiar dacă alianța aceasta nu ar avea o majoritate de 50% + 1 în Parlament, ea ar putea guverna pentru că restul partidelor (PSD și AUR) nu ar reuși să formeze o majoritate nici ele. Singura posibilitate pentru PSD ar fi o alianță improbabilă cu AUR.

De asemenea un guvern PNL – PMP – USR – REPER – UDMR nu ar putea fi dat jos prin moțiune de cenzură decât dacă unul sau mai mulți membri ai acestui guvern ar dezerta în opoziție. Pentru REPER și UDMR o alianță cu PNL le-ar asigura un loc în viitorul parlament. Așadar ar exista cu siguranță un interes pentru o astfel de înțelegere, de vreme ce de unele singure, REPER și UDMR ar avea emoții să treacă pragul de 5% pentru intrarea în Parlament.

Totodată, PNL ar avea rolul de partener senior și ar obține cele mai multe portofolii ministeriale într-un astfel de guvern și inclusiv funcția de premier, restul fiind parteneri juniori. Singurul dezavantaj ar fi reprezentat de numărul mare de partide din această coaliție și deci, de potențialul instabil al coaliției. De regulă, cu cât coaliția este mai mare, cu atât coeziunea ei este mai mică.

Alegerile prezidențiale

La prezidențiale, o alianță PNL – PMP – USR – REPER, ar fi din nou în avantajul liberalilor. Un sondaj recent realizat de CURS arată că Marcel Ciolacu (PSD) ar obține 31% din voturi, în timp ce Nicolae Ciucă (PNL), s-ar afla pe locul doi cu 19%. Următoarele locuri sunt completate de Mircea Geoană (independent) – 15%, George Simion (AUR) – 15% și Elena Lasconi (Alianţa Dreapta Unită) – 12%.

În eventualitatea unei alianțe PNL – PMP – USR – REPER la prezidențiale, PNL ar fi la egalitate cu PSD și chiar ar putea fura prima poziție cu sprijinul REPER și PMP. Dar chiar și o înțelegere între PNL, PMP, USR și REPER pentru turul al doilea ar favoriza net PNL. Asta pentru că PSD ar avea de luptat cu o coaliție compusă din 4 partide în turul 2, în eventualitatea în care Marcel Ciolacu trece de primul tur. PSD are un istoric negativ la alegerile prezidențiale, ultima victorie fiind în 2000, atunci când Ion Iliescu a beneficiat de coalizarea forțelor politice împotriva partidului extremist PRM și a candidatului său, Corneliu Vadim Tudor.

Este posibil ca PSD să mizeze pe aceeași strategie în 2024, dar un pol PNL – PMP – USR – REPER i-ar da peste cap calculele lui Marcel Ciolacu deoarece ar neutraliza partidul extremist AUR și ar elimina practic orice posibilitate ca Simion să prindă turul 2. De asemenea, o astfel de înțelegere l-ar putea scoate din cărți definitiv și pe Mircea Geoană, lăsând practic loc unei confruntări PSD – PNL în care liberalii pleacă cu prima șansă pentru că au toate forțele de dreapta de partea lor.

Prin urmare nu este deloc întâmplător că liberalii vorbesc deschis despre o astfel de alianță. Discuția în spațiul public are și rolul de a-i forța pe social democrați să ghicească intențiile liberalilor, în contextul în care calculele politice pentru aceste alegeri se fac atât în Șoseaua Kiseleff, cât și în Aleea Modrogan.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: