Skip to content
Europa

ANALIZĂ Cum se va schimba UE dacă Verzii vor guverna în Germania: Alegerile germane, decisive pentru Europa

Annalena Baerbock, candidata Verzilor la funcția de cancer al Germaniei (foto: politico.eu)

Alegerile generale din Germania, care vor decide viitorul cancelar al țării, sunt decisive inclusiv pentru Uniunea Europeană, deoarece toată economia Uniunii este influențată de politica germană de la Berlin. Partidul Verzilor este adevărata surpriză la aceste alegeri, fiind aproape de un rezultat istoric, care le poate oferi inclusiv oportunitatea de a numi noul cancelar al Germaniei.

Verzii profită de instabilitatea din CDU, după ce Angela Merkel a anunțat că se retrage din politică, și se menține în sondaje aproape de pragul de 20%. Dacă la începutul verii erau la 25%, acum Verzii au ajuns la 18%, în rezultatele prezentate de politico.eu, însă ar putea să crească în această lună de campanie ce urmează în Germania. Inclusiv CDU/CSU a scăzut în sondaje, de la 29% ajungând la doar 23%. Social-democrații din Germania realizează o revenire spectaculoasă și în ultima lună au urcat de la 17% la 22%.

Annalena Baerbock este candidata Verzilor la funcția de cancer al Germaniei, având 40 de ani și o experiență de circa 10 de ani în politică. Lidera Verzilor nu a deținut niciodată o funcție importantă în stat, nu s-a aflat la conducerea unor mari companii și este văzută mai mult o apropiată a ong-iștilor din Germania.

Deciziile Verzilor în politica externă reprezintă direcții pe care Uniunea Europeană ar putea să le adopte dacă aceștia vor câștiga alegerile. Verzii sunt un partid foarte apropiat de Statele Unite ale Americii și foarte legați de NATO. Într-o perioadă în care Uniunea Europeană încearcă să-și facă o armată proprie, Verzii ar putea pune capăt acestui proiect și să lase Germania dependentă în continuare de NATO.

Dacă Verzii vor ajunge la guvernare în Germania, sau dacă vor reuși să dea inclusiv premierul, atunci politica externă a țării și a UE ar putea suferi numeroase schimbări. Verzii mizează pe eliminarea armelor nucleare și cel mai probabil vor cere SUA să-și retragă armele de pe teritoriul Germaniei, dar acest lucru nu înseamnă că ar nega rolul NATO. Pentru Baerbock, NATO este indispensabil atunci când vine vorba de politică externă, iar Germania și implicit UE vor rămâne dependente, pe scena internațională, de planurile militare ale americanilor.

Baerbock a declarat că nu este dispusă să investească 2% din PIB pentru apărare, așa cum fac alte state NATO, printre care și România: „Asta înseamnă că într-o criză ca acum, când totul este nesigur, în mod rațional ar trebui să investim mai puțin deoarece 2% dintr-un PIB care scade nu este același ca atunci când economia crește”, a declarat lidera Verzilor, în urmă cu câteva luni.

Vladimir Putin, președintele Rusiei, și Xi Jinping, președintele Chinei. Sursa foto: rt.com

China și Rusia

Verzii își doresc o Germanie și o Uniune Europeană care să schimbe radical modul în care negociem cu China și Rusia. Verzii nu au absolut nicio simpatie pentru Vladimir Putin sau Xi Jinping. Baerbock și partidul său își doresc să lege relațiile economice Germania-China de respectarea drepturilor omului, mai ales în regiunea Xinjiang, unde regimul de la Beijing a luat anumite decizii dure împotriva minorităților. Însă va fi foarte greu pentru Verzi, într-o coaliție cu CDU/CSU, să condiționeze relațiile economice/industriale de respectarea drepturilor omului, deoarece economica germană este dependentă de produsele fabricate în China. Nu trebuie uitat că China este cel mai important partener economic pentru Germania, iar în această perioadă de criză, germanii se vor gândi de două ori dacă sunt pregătiți să piardă foarte mulți bani într-o cauză ce nu afectează drepturile cetățenilor germani. În schimb, putem fi siguri că Verzii vor încerca să atragă China în parteneriatul pentru reducerea poluării și combaterea schimbărilor climatice.

Verzii vor avea mari probleme cu CDU/CSU dacă vor ajunge împreună la guvernare, deoarece în programul lor de guvernare anunță că vor eliminarea proiectului Nord Stream 2. Verzii sunt complet împotriva acestui program, invocând mai multe motive: efectele asupra climei, destabilizarea Ucrainei în relația cu Rusia și presupusa dependență de Rusia.

Germania guvernată de Verzi nu va fi prietenă cu Rusia, așa cum am văzut-o pe Angela Merkel mergând frecvent la Moscova pentru întâlniri cu Vladimir Putin, în schimb, pentru CDU/CSU, Rusia rămâne un partener foarte important și nu sunt dispuși să renunțe la el. Cele două partide vor avea mari probleme să supraviețuiască într-o coaliție de guvernare.

Apărarea UE

NATO, China, Rusia, apărarea UE reprezintă mari divergențe între Verzi și CDU, și totodată, mari schimbări după regimul Merkel. Verzii sunt împotriva ideii de înarmare europeană și militează pentru eliminarea armelor nucleare, dar odată ajunși la guvernare, vor trebui să finanțeze programul Future Combate Air System, un program de colaborare între Germania-Franța-Spania pentru a propune un nou model de avion care să înlocuiască avioanele Rafale din Franța și Tornade cu capacitate nucleară din Germania. Chiar dacă Verzii se declară anti-arme nucleare, aceștia vor trebui să rămână parte din proiect, ceea ce va fi foarte greu de explicat electoratului pacifist și ecologist.

Sursa foto: pathforeurope.eu

Pe de altă parte, dacă Verzii vor submina acest proiect sau proiectul pentru formarea unei baze militare europene, aceștia vor fi criticați pentru destabilizarea Uniunii Europene, chiar dacă în campania electorală promit o Uniune mult mai puternică pe scena internațională. Din punct de vedere al apărării spațiului UE, Verzii sunt împotriva a tot ceea ce s-a realizat la nivelul Uniunii și ar putea să înghețe relațiile Franța-Germania, deoarece politicienii de la Paris vor o alternativă la NATO (sau chiar înlocuirea organizației), mizează pe arme nucleare și insistă pentru armată europeană și înarmare europeană cu armament produs în UE. Emmanuel Macron, președintele Franței, este primul lider european care a spus că „NATO este în moarte clinică” și că avem nevoie de „suveranitate europeană”.

Schimbări climatice și LGBT

Verzii sunt reprezentanții progresismului Uniunii Europene și vor milita pentru respectarea drepturilor minorităților sexuale în Europa, mai ales în Estul Europei unde comunitatea LGBT nu se bucură de aceleași drepturi ca în Vest. În această problemă, Verzii se vor lovi de refuzul statelor din Estul Europei, precum Polonia sau Ungaria. Cu cât vor insista mai mult, cu atât se vor înmulți nemulțumirile în interiorul UE. În anul 2017, au anunțat că vor intra la guvernare doar dacă vor găsi o coaliție care să legalizeze căsătoriile între persoanele de același sex.

Schimbările climatice vor rămâne principala îngrijorare a Verzilor, dar acest lucru este deja aplicat la nivelul Uniunii Europene. Verzii vor continua proiectele UE pentru combaterea schimbărilor climatice și vor încerca să propună obiective mult mai ambițioase. Cetățenii europeni din Vestul Europei consideră clima una dintre cele mai importante probleme ale lumii, iar Verzii vor profita de această tendință pentru a încerca să ajungă la guvernare. Totuși, ipoteza de a guverna alături de CDU/CSU pare foarte problematică, ținând cont de schimbările pe care le propune partidul Verde. O soluție de guvernare pentru Verzi ar putea fi alături de social-democrați și Die Linke, partid socialist. Aceste trei partide au format deja alianțe pe plan local, în anumite regiuni din Germania și pot negocia o eventuală guvernare după 26 septembrie 2021, când se va vota.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *