Skip to content
Politică

ANALIZĂ Cum și-a recâștigat PSD electoratul. Scurt istoric al revenirii social-democraților în ultimii doi ani

Inquam Photos / Octav Ganea

Ultimul sondaj de opinie publicat de Avangarde arată că PSD se află în topul intenției de vot a românilor, cu 40%, fiind urmat de PNL, la mare distanță, cu 18%. Revenirea PSD în prim-planul politicii s-a făcut în intervalul 2019 – 2020, atunci când PSD se afla în Opoziție.

Decăderea și ascensiunea PSD: 2019 – 2021

În 2019, în momentul în care Liviu Dragnea se afla în fruntea partidului, PSD reușea performanța de a obține un minim istoric la alegerile europarlamentare – 22,5%. A urmat apoi căderea guvernului Dăncilă și trecerea PSD în opoziție în toamna anului 2019. Cu o noua garnitură la conducerea partidului, în fruntea căreia se afla acum Marcel Ciolacu și alții și cu eliminarea vechii gărzi din jurul lui Liviu Dragnea, PSD a reușit să își revină treptat în preferințele electoratului.

Aflați în opoziție, social-democrații au beneficiat de un eveniment complet neprevăzut – o pandemie globală de coronavirus care a afecta și țara noastră. România avea unul dintre cele mai slabe sisteme medicale din Europa, prin urmare oricine ar fi fost prins la guvernare avea misiunea aproape imposibilă de a ține în frâu epidemia. Guvernul liberal s-a descurcat însă destul de bine sub conducerea lui Ludovic Orban, ținând cont de resursele limitate de care dispunea pe plan medical. România nu a fost un mare focar de coronavirus așa cum au fost state precum Spania, Italia sau Franța. Totuși, așa cum era de așteptat, măsurile impopulare de izolare socială au avut repercusiuni negative atât asupra economiei, cât și asupra cetățenilor. Lucrul acesta s-a repercutat negativ asupra partidului aflat la guvernare, în acest caz, PNL. Pentru PSD, pandemia a reprezentat o mână de ajutor nesperată, o gură de aer și o șansă de se regrupa și a lansa un contra-atac împotriva PNL. Lucrul acesta s-a și întâmplat pe parcursul anului 2020, iar rezultatele de la alegerile parlamentare din 2020 au arătat clar că PSD revenea în prim-planul jocului politic din țară. Social-democrații se clasau pe primul loc în alegeri, dar nu aveau cu cine să formeze o majoritate parlamentară. Intrarea în opoziție însă i-a avantajat. PNL, USRPLUS și UDMR și-au asumat dificila sarcină de a guverna în timpul unei epidemii globale. Trebuiau să conducă o campanie de vaccinare și apoi o reconstrucție post-covid. La 6 luni de la preluarea guvernării, rezultatele sunt mixte. Coaliția a reușit să conducă țara cu pierderi minime din punct de vedere economic, însă pe plan social lucrurile stau cu totul altfel. Ce au scăpat din vedere partenerii de guvernare a fost ascensiunea curentului ultranaționalist, tot mai intolerant, tot mai fundamentalist religios și tot mai agresiv în manifestare, așa cum au demonstrat protestele față de restricții din primăvară. PSD a stat la cutie și a preferat să acumuleze puncte pe seama erorilor coaliției. A încercat să testeze periodic unitatea coaliției prin moțiuni simple și a încercat să pară că nu stă degeaba, depunând și o moțiune de cenzură. Scopul a fost mai degrabă un joc de imagine. PSD nu își dorea guvernarea pentru că știa că preluarea guvernării este sinonimă cu erodarea politică, iar social-democrații puteau marca puncte stând pe bară. Rămânerea în opoziție a reprezentat prin urmare o decizie înțeleaptă din partea liderilor PSD, care au avut parte și de o mână de ajutor de pe urma epidemiei de coronavirus. Acum social-democrații au revenit la guvernare, după doar 2 ani de zile de pauză. Deși PSD nu are în prezent funcția de premier, partidul lui Marcel Ciolacu a obținut cele mai multe portofolii ministeriale și, la fel de important, ministere cheie, precum cel al Finanțelor sau Apărării.

În ultimii 2 ani PSD a acumulat puncte și a crescut în intenția de vot a românilor, aflându-se acum din nou pe prima poziție. Rămâne de văzut dacă PSD va reuși să își conserve acest avantaj pe care îl are în fața principalilor săi competitori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *