ANALIZĂ Cum vrea Nicușor Dan să îndatoreze Bucureștiul cu aproape 1 miliard de euro

Nicusor Dan
Sursa foto: Nicusor Dan

Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, vrea să-i îndatoreze pe cetățeni cu aproape 1 miliard de euro, deși ar putea accesa fondurile europene. Edilul a vorbit de mai multe de datoriile instituției, însă continuă să acceseze împrumuturi care cresc dobânzile și nu rezolvă problemele capitalei.

Nicușor Dan s-a întâlnit, miercuri, cu reprezentanții Băncii Mondiale pentru a cere un împrumut de 836,5 milioane de euro, necesar pentru achiziția a 250 de tramvaie. Primarul vrea să dea în medie 3,4 milioane de euro pentru un nou tramvai, deși în urmă cu 3 ani, Gabriela Firea achiziționa cu fonduri europene cele 100 de tramvaie Astra, plătind aproape 200 de milioane de euro.

„Am primit la sediul Primăriei Capitalei vizita unei delegații a Băncii Mondiale pentru a discuta despre posibilitatea finanțării achiziției a 250 de tramvaie noi (…) Valoarea totală estimată pentru achiziționarea celor 250 de tramvaie este de 836,5 milioane euro”, precizează edilul.

Primarul Nicușor Dan vrea să-i îngroape pe bucureșteni într-o datorie uriașă, într-o perioadă în care dobânzile au crescut foarte mult. România este al doilea stat UE care se împrumută cu cele mai mari dobânzi, fiind între 8 și 10%.

Soluția împrumutului este mult mai simplă pentru actualul primar, deoarece nu va trebui să dea explicații în fața nimănui ce face cu acești bani și va putea să facă achiziția mult mai repede.

Comisia Europeană pune la dispoziție numeroase fonduri pentru achiziția de tramvaie. Doar că accesarea fondurilor europene presupune foarte multă muncă, mai ales pentru scrierea proiectului. Apoi instituțiile europene vor monitoriza cum sunt investiți banii și, în cazul în care identifică o fraudă, Parchetul European poate interveni în orice moment să blocheze fondurile.

Astfel, intenția lui Nicușor Dan este aceea de a-i îndatora pe bucureșteni într-o perioadă în care ratele românilor au crescut, în doar un an, cu peste 60%.

Nicușor Dan îngroapă Bucureștiul în datorii

În noiembrie 2022, Nicușor Dan a reușit să convingă Guvernul să crească gradul de îndatorare al Primăriei București. Acest lucru trebuia să ajute primăria să acceseze un împrumut pentru a plăti datoriile pentru sistemul de încălzire.

„Salut decizia Guvernului din această seară potrivit căreia va crea cadrul legal pentru creșterea gradului de îndatorare a Primăriei Capitalei pentru a permite plata serviciilor de transport, distribuție și furnizarea energiei termice pentru populație în sistem centralizat”, declara edilul.

Doar că Nicușor Dan profită de acest grad de îndatorare pentru a face împrumuturi când are la dispoziție soluția de a accesa fonduri nerambursabile în următorii ani. Problema este că edilul va trebui să aștepte câțiva ani pentru fondurile europene, în timp ce Banca Mondială îl poate ajuta în câteva luni. Nicușor Dan pare disperat să încerce o lovitură electorală la sfârșit de mandat, deși adevărata lovitură va fi în buzunarele românilor care vor plăti un împrumut de aproape 1 miliard de euro.

Nicușor Dan a declarat în repetate rânduri că primăria nu ar mai avea „datorii curente”, dar tot ceea ce a făcut primarul a fost să acceseze noi împrumuturi pentru a refinanța datoriile curente, care nu s-au stins, ci au fost extinse pe un termen mai lung cu noi împrumuturi accesate. Chiar în luna aprilie primarul Dan anunța că va lua un împrumut de 170 de milioane de lei pentru a refinanța ratele. Primăria lui Nicușor Dan nu are bani nici măcar să-și plătească ratele, însă vrea alte împrumuturi.

„Vreau să vă anunţ că o să ieşim în curând cu alte două împrumuturi, dar, aşa cum este planul în momentul acesta, o să ieşim cu un împrumut clasic, nu cu o emisiune de obligaţiuni, de 150 de milioane de lei pentru investiţii şi aproximativ 170 de milioane de lei pentru refinanţarea unor rate pe care le avem de plătit”, declara Nicușor Dan, în aprilie 2023.

Primarul capitalei s-a întâlnit, la începutul lunii iulie, și cu reprezentanții Băncii Europene de Investiții pentru a discuta despre noi împrumuturi. Într-o perioadă în care România beneficiază de zeci de miliarde de euro din fondurile europene, Nicușor Dan demonstrează o obsesie pentru împrumuturi.

„Am primit astăzi, 5 iulie 2023, la sediul Primăriei Capitalei, vizita delegaţiei Băncii Europene de Investiţii în vederea contractării unor împrumuturi pentru continuarea proiectelor ce vizează dezvoltarea municipalității”, declara edilul.

Strategia lui Nicușor Dan este o strategie a falimentului, într-o perioadă în care stabilitatea economică a României este foarte fragilă și riscul recesiunii în UE nu a dispărut.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: