ANALIZĂ Dacian Cioloș respingea creșterea salariilor profesorilor cu 15% când era la guvernare. În 2023, le ia apărarea

Dacian Cioloș
Sursa foto: INQUAM / GEORGE CĂLIN

Dacian Cioloș este unul dintre politicienii care în urmă cu câțiva ani, pe când era la guvernare, se opunea creșterii salariilor profesorilor cu 15%, iar în 2023 le ia apărarea cadrelor didactice și se laudă cu măsuri pe care nu le-a adoptat niciodată. Guvernarea lui Cioloș a fost una fără nicio realizare, nereușind să facă nici măcar legea salarizării.

În 2016, Dacian Cioloș respingea amendamentele propuse de Camera Deputaților pentru a crește salariile medicilor și profesorilor cu 15% și declara că se va adresa Curții Constituționale pentru a bloca aceste măsuri. „Această abordare populistă a politicii salariale periclitează foarte mult posibilitate adoptării şi aplicării în perioada următoare a unei legi a salarizării unitare”, spunea Cioloș, în noiembrie 2016.

În 2016, guvernul Cioloș adoptase Ordonanța 20 pentru a crește salariile unor categorii de bugetari, iar în Camera Deputaților au fost adoptate mai multe amendamente pentru a crește salariile medicilor și profesorilor cu 15%. Aceste modificări l-au înfuriat pe Dacian Cioloș. Amendamentele fuseseră introduse de majoritatea PSD, ALDE și UDMR. Guvernul Cioloș nu avea majoritate în Parlament și, prin urmare, nu putea decide nicio mărire de salariu sau pensie fără acordul partidelor.

În 2023, Dacian Cioloș le ia apărarea cadrelor didactice și spune că le susține în această grevă. În plus, Cioloș își asumă și merite pe care nu le-a avut niciodată. Fostul premier spune că în 2016 a crescut salariile medicilor și a propus „grile clare”, deși legea salarizării a fost adoptată abia în 2017, după ce Cioloș a plecat de la guvernare.

Dincolo de cererile legitime ale profesorilor pentru salarii mai mari, care să țină pasul cu inflația galopantă, criza din educație este decontul politicilor făcute parcă în ciuda competenței”, declară Cioloș în 2023.

Când vorbește despre „decontul politicilor făcute parcă în ciuda competenței”, Dacian Cioloș ar trebui să-și amintească și de perioada în care a guvernat și s-a opus unei creșteri reale a salariilor profesorilor. Guvernul Cioloș considera că o creștere de 15% pentru profesori ar fi prea mult și era o măsură „populistă”. Guvernul Cioloș voia să le dea profesori o creștere a salariilor de 5% de la 1 august 2016 și alți 5% de la 1 ianuarie 2017. Cu astfel de propuneri, Cioloș a provocat o reacție dură din partea sindicaliștilor din învățământ: „Considerăm această propunere inacceptabilă și discriminatorie, prin raportare la o altă categorie bugetară, tot de interes strategic – personalul din sectorul sanitar”.

Dacian Cioloș spune, în 2023, că a rezolvat problema salariilor medicilor în 2016, deși ordonanța de urgență nu a înlocuit legea salarizării.

Am făcut acest exercițiu în 2016, împreună cu colegii miniștri, și am reușit să punem bazele unei creșteri a salariilor din Sănătate pe baze solide, pe grile clare, în funcție de performanța fiecăruia. Și exodul medicilor s-a temperat de atunci, an de an, până azi”, declară Cioloș în 2023.

Exodul medicilor s-a temperat doar după creșterile salariale primite în 2017, când salariile medicilor au crescut la nivelul UE. Măririle promise de Cioloș în proiectul legii salarizării din 2016 erau insuficiente pentru personalul din spitale și au provocat furia sindicaliștilor. Oferta de salarii a guvernului Cioloș era cu mult sub oferta pe care o lăsase guvernul Ponta în 2015, înainte să plece de la Palatul Victoria.

Spre exemplu, în 2016, guvernul tehnocrat propunea un salariu de bază de 1.350 de lei pentru profesorii debutanți, adică cu 100 de lei mai mult decât salariul minim al țării, în acea perioadă. De asemenea, România înregistra un salariu mediu net de 2.300 de lei, în 2016, și oferta lui Cioloș pentru profesori nici măcar nu se apropia de acest prag.

Guvernul Cioloș nu a reușit să vină cu un proiect bun pentru legea salarizării, care să fie acceptat și de Parlament, și de sindicate, iar guvernul tehnocrat a adoptat o Ordonanță pentru creșterea salariilor, însă aceasta a fost modificată de majoritatea parlamentară PSD-ALDE-UDMR și s-au introdus creșteri mult mai mari pentru profesori și medici.

Ulterior, în 2017, s-a adoptat legea salarizării care a crescut salariile medicilor la nivel european și a oprit exodul personalului medical. Dar în 2017, oamenii lui Cioloș desființau legea salarizării propuse de guvernul PSD: „Legea votată azi în Parlament și susținută de Guvern este neunitară, inechitabilă, iresponsabilă, fără fundamentare adecvată, nepredictibilă și înșală așteptările a peste un milion de salariați din sistemul public”, anunța Platforma România100, înființată de Dacian Cioloș după plecare de la Palatul Victoria.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: