Skip to content
Politică

ANALIZĂ Dacian Cioloș se îndreaptă cu pași repezi spre un fiasco. REPER poate repeta soarta altor partide fondate de foști premieri

Inquam Photos / Virgil Simonescu

După o perioadă scurtă petrecută la cârma USR-ului, Dacian Cioloș a decis să abandoneze formațiunea și să își fondeze, din nou, un partid politic – REPER. Alături ce Cioloș au plecat alți europarlamentari, foști membri PLUS. Cioloș mizează pe faptul că noul său proiect politic va avea sorți de izbândă și va trece de pragul de 5% pentru a intra în Parlamentul României după 2024. Dar în tentativa sa de a reeșapa PLUS-ul sub un nou nume, Dacian Cioloș pășeșete pe o cărare bătătorită de alți foști premieri. Dacă istoria poate fi un ghid util, atunci proiectul lui Dacian Cioloș, la fel ca altele din trecut, va eșua lamentabil.

Călin Popescu Tăriceanu și ALDE

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a părăsit Partidul Național Liberal, mizând pe un nou proiect politic – ALDE. Partidul a luat ființă în 2015, cu un an înaintea alegerilor parlamentare din 2016. Așadar, din punctul de vedere al ferestrei de oportunitate, șansele ALDE păreau destul de mici. Cu toate acestea partidul a reușit să treacă de pragul de 5% și să intre în parlament. Retrospectiv, rețeta succesului pare să fi avut legătură cu capacitatea ALDE de a se alipi unui partid mare, în speță PSD. În alegeri și chiar ulterior, ALDE a servit ca un soi de satelit al PSD, intrând chiar la guvernare. Prin urmare, dintre-un partid care avea șanse minime să treacă pragul electoral, ALDE a devenit un partid de guvernare. Dar după oficializarea divorțului de PSD, ALDE s-a pierdut în anonimat. Alianța cu Pro România lui Ponta s-a dovedit a fi un pariu pierzător. La alegerile parlamentare din 2020 nu a mai prins pragul electoral și a rămas în afara parlamentului. Rezultatul pare a fi explicat de faptul că ALDE nu a reușit să se mai lipească de un partid mare, fapt care nu i-a mai oferit o forță de tracțiune necesară. În final, ALDE avea să fie înghițit de PNL.

Victor Ponta și Pro România

Fostul premier Victor Ponta a încercat și el să se relanseze în politica mare după plecarea din PSD. În 2017, Ponta avea să fondeze partidul Pro România, direct în parlament. Partidul avea să pice însă testul alegerilor parlamentare din 2020. După 3 ani petrecuți în Parlament, Pro România avea să rămână în afara instituției legislative. Ca și în cazul ALDE, problema pare a fi fost legată de capacitatea Pro România de a se lega de un partid politic cu tracțiune. Deși Ponta a cochetat cu ideea unei alianțe cu PSD, în final acesta s-a îndreptat spre o coaliție ad-hoc cu ALDE. În final, ambele partide aveau să rămână în afara Parlamentului.

Ludovic Orban și Dacian Cioloș

După o perioadă îndelungată petrecută la șefia PNL și apoi în funcția de premier, Ludovic Orban părăsea partidul după congresul pierdut în fața lui Florin Cîțu. Ca și Tăriceanu și Ponta, Orban a mizat pe o nouă construcție politică – Forța Dreptei. Unii membri PNL l-au urmat, dar momentan Forța Dreptei pare a se îndrepta rapid spre aceeași soartă pe care au avut-o ALDE și Pro România. Formațiunea nu se regăsește în sondajele de opinie și are șanse minime să prindă pragul electoral de 5%. Cioloș nu pare a fi învățat însă lecția foștilor premieri. În absența unui vehicul politic mai mare de care să se poată lega, REPER are șanse aproape inexistente să prindă Parlamentul după alegerile din 2024. Vestea proastă pentru Cioloș e aceea că aparent niciun partid politic nu pare a fi interesat de o alianță cu REPER. În aceste circumstanțe, REPER pare a fi sortit deja eșecului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *