Skip to content
Politică

ANALIZĂ Dan Voiculescu, de la închisoare la guvernare în doar 5 ani. Cum a reușit mogulul media să revină în politica mare cu un partid minuscul

ziuaconstanta.ro

Dan Voiculescu a fost eliberat din închisoare în vara lui 2017, după ce în 2014 fusese condamnat la zece ani de închisoare în dosarul ICA. În 12 luni de închisoare, omul de afaceri a scris 11 cărți, iar judecătorii le-au luat în considerare atunci când au decis liberarea condiționată.

Art. 99, din Codul Penal, prevede că una dintre condițiile pentru liberarea condiționată este: „d) instanța are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate”. Însă Dan Voiculescu nu a dat dovadă de așa ceva în ziua în care a fost pus în libertate, deoarece a declarat: „mie mi-au fost furați trei ani din viață. Acești trei ani nu mi-i mai dă nimeni, chiar dacă intră Băsescu la închisoare, chiar dacă va plăti toată lumea pentru abuzurile făcute, mie acești trei ani nu mi-i mai dă nimeni”.

Condamnarea lui Dan Voiculescu a fost pentru spălare de bani și instanța a decis recuperarea unui prejudiciu de 60 de milioane de euro. Din păcate, ANAF-ul a recuperat doar 8,5 milioane de euro și probabil niciodată nu va fi recuperat tot prejudiciul. Omul de afaceri a fost implicat în mai multe scandaluri de-a lungul timpului, fiind condamnat inclusiv pentru colaborarea cu Securitatea sub numele „Felix”. A rămas mereu abonat la banii statului și conectat la lumea politică, cu tot felul de partide-balama, mici partide care singure nu ar fi fost niciodată capabile să intre în Parlament sau să ajungă la guvernare.

Voiculescu a fost un partener pentru PSD, dar în 2004 i-a trădat pentru Traian Băsescu. Apoi după scandalul Tăriceanu vs. Băsescu, Voiculescu a pregătit suspendarea fostului președinte al României. PC, partidul omului de afaceri, a revenit alături de PSD în 2008, cu care a legat mai multe alianțe pentru a reuși să intre în Parlament sau la guvernare. PSD s-a delimitat de mogulul Voiculescu după numeroasele scandaluri cu justiția și omul de afaceri s-a îndepărtat de politica românească pentru câțiva ani.

După anii de închisoare, Dan Voiculescu a revenit în politica românească cu Partidul Puterii Umaniste- Social-Liberal (PPU-SL), din care fac parte și Maria Grapini, europarlamentar, și Grațiela Gavrilescu, deputat și fost ministru. Partidul lui Voiculescu a candidat la alegeri, dar nu a fost capabil să ia nici măcar 3%. În 2019 s-a afirmat la alegerile prezidențiale cu Ramona Bruynseels, care s-a situat pe locul 7, cu doar 2,65% din voturi, și acest rezultat e cel mai bun obținut de PPU-SL. La alegerile parlamentare din 2020 a luat 1%, iar în 2016 doar 0,04%, strângând 3.066 voturi.

PPU-SL este inexistent pe scena politică din România și nu are nicio șansă să intre în Parlament la viitoare alegeri. Toate sondajele îl arată sub 5%. Dar membrii PPU-SL reușesc să intre la guvernare cu mult înainte de a intra în Parlament. Doina Pârcălabu, fost preşedinte al Casei Nationale de Pensii şi membru al PPU-SL, a fost numită secretar de stat în noul minister al familiei. De asemenea, Teodor Dulceață, noul secretar general de la Ministerul Mediului, este considerat un apropiat al Grațielei Gavrilescu.

CITIȚI ȘI: Partidul lui Dan Voiculescu intră la guvernare. Care sunt numirile la nivelul Guvernului Ciucă

Dan Voiculescu rămâne departe de lumina reflectoarelor, dar membrii PPU-SL își croiesc drum spre instituțiile statului. Mogulul Voiculescu își pregătește terenul pentru a reveni în politică, chiar dacă partidele mari nu se arată dispuse să se mai asocieze direct cu el sau cu formațiunea sa politică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *