Skip to content
Politică

ANALIZĂ Dăncilă, curtată încă din februarie de partidul NOI. Cine sunt liderii și ce ideologie are noua formațiune politică

bizbrasov.ro

După 26 de ani în PSD, partid pe care l-a și condus vreme de 6 luni, Viorica Dăncilă anunță că revine în politică într-un partid nou: Națiune Oameni Împreuna (NOI).

Cine sunt liderii NOI

Partidul NOI este condus de Bogdan Petrescu (președinte interimar). Potrivit presei, acesta este un IT-ist din Cluj. Alte persoane din conducerea partidului NOI sunt Francesco Șerban – președinte Interimar Consiliul de Proiecte și Strategii și expert fiscal, Iulia Hirică – vicepreședinte și Răzvan-Gabriel Gogoț – vicepreședinte. Potrivit site-ului partidul se prezintă drept ”un grup de profesioniști, consolidat în timp, ca urmare a faptului că împărtășim un set de valori și principii comune”. Totodată, potrivit viziunii partidului, NOI își propune să promoveze ”o altfel de politică”. ”O politică a conștiinței, transparentă, cu adevărat în slujba cetățenilor și a țării, oferind oamenilor soluția democratică de a-și îmbunătăți viața, de a se bucura de normalitate politică, socială și economică.”

Ce fel de partid?

Partidul, înregistrat definitiv în registrul partidelor politice în 13 ianuarie 2022, pare a se fi poziționat atât pe zona ecologismului, o zonă mai puțin reprezentată în politica românească, dar recuperează și un filon naționalist, exprimat chiar în denumirea partidului – „N” vine de la Națiune: “identitate, unitate, suveranitate”. Partidul susține ”recuperarea biodiversității specifice acestui spațiu geografic, lupta împotriva schimbărilor climatice, grija de a restabili un echilibru între creșterea economică și protecţia mediului, grija pentru generațiile viitoare. Avem în vedere elaborarea unui ghid de bune practici, ca viziune de dezvoltare urbană durabilă, incluzivă și reziliență a României”.

partidulnoi.ro

Totodată, partidul are o componentă specifică social-democrației – “protejarea categoriilor vulnerabile”, exprimată în sintagma “Oameni” din titulatura partidului. În fine, partidul mai are și o componentă care vizează un “parteneriat solid între oficialități și cetățeni”, exprimat în sintagma „Împreună”, din titulatura acestuia.

În concluzie, NOI reprezintă un partid care preia de fapt mai multe ideologii politice, neavând o direcție clară pe eșichierul stânga – dreapta. Din acest punct de vedere, cei de la NOI ne amintesc de USR, un alt partid fără o direcție și ideologie clară, îmbinând mai multe tendințe de dreapta, stânga și centru.

De altfel, Dăncilă spune că a găsit ”oameni serioși, cu experiență relevantă în domeniile lor de activitate”, iar „viziunea lor bazată pe patriotism, adevăr, consens, comuniune, credință autentică, se identifică cu viziunea mea, cu ceea ce îmi doresc pentru România și pentru români”

Totodată, aceasta preciza că „a venit vremea să ne unim forțele, pentru ca România să fie un stat respectat, un stat modern și european, un stat în care soarta fiecărui român să conteze. Toți cei care ne dorim o altă abordare, toți cei pentru care interesul național este realmente mai presus de interesul personal sau interesul politic, astfel încât EU, TU, EA, EL să devină NOI, NOI cei care avem o inimă care vibrează la unison pentru România, nu mai avem voie să stăm deoparte”.

Viorica Dăncilă, curtată încă din februarie?

Pagina de Facebook a celor de la NOI a apărut în luna februarie, iar la scurt timp cei de la NOI au postat un mesaj pe pagina de Facebook care făcea trimitere la un comentariu făcut de Viorica Dăncilă în 2019, în contextul discuțiilor pe marginea OUG 114. Dăncilă preciza la momentul respectiv că “cei care clamează abrogarea acestei ordonanțe de urgență ce interese reprezintă? Ale românilor? Sigur nu…am dat dovadă de fiecare dată că sunt deschisă dialogului, însă aș vrea să fiți sinceri cu cetățenii atunci când cereți anularea OUG 114”. În mod curios, cei de la NOI au preluat acest comentariu pe pagina lor de Facebook precizând că: “ NOI credem că în prezent înțelegem cu toții frământările doamnei prim-ministru, la acea vreme, și cu certitudine resimțim efectele devastatoare ale abrogării prevederilor referitoare la plafonarea prețului la gaze și energie electrică”. La comentariul respectiv apărea deja o poză cu Viorica Dăncilă și conducerea partidului NOI.

Ne putem întreba așadar în mod legitim care este legătura între fostul premier Viorica Dăncilă și conducerea acestui partid, mai ales că la aproximativ o lună de la respectiva postare, iată că fostul premier își anunță revenirea în politică, deloc surprinzător în partidul NOI.

1 comentariu la “ANALIZĂ Dăncilă, curtată încă din februarie de partidul NOI. Cine sunt liderii și ce ideologie are noua formațiune politică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *