Skip to content
Politică

ANALIZĂ De ce ajunge România din nou în fața Curții de Justiție a UE? Țara noastră rămâne în topul celor mai poluate state din Europa

idevice.ro

Comisia Europeană a decis joi să trimită România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene din două motive: nerespectarea normelor UE privind combaterea poluării industriale și neîndeplinirea obligației de a adopta un program de control al poluării atmosferice.

România în fața CJUE

Potrivit unui comunicat al Comisiei, în primul caz, România nu a asigurat funcționarea a trei instalații industriale cu deținerea unei autorizații valabile în temeiul Directivei privind emisiile industriale pentru a preveni sau a reduce poluarea. Directiva privind emisiile industriale stabilește norme menite să prevină și să reducă emisiile industriale nocive în aer, apă și sol și să prevină generarea de deșeuri. În temeiul directivei, instalațiile industriale trebuie să dețină autorizații pentru a putea funcționa. În absența unei autorizații, nu poate fi verificată respectarea valorilor-limită de emisie, iar riscurile pentru mediu și sănătatea umană nu pot fi evitate în mod eficace. Trei instalații industriale din România nu dețin încă o autorizație care să garanteze că emisiile lor în aer nu depășesc valorile-limită de emisie stabilite de legislația UE.

În al doilea caz, România nu și-a adoptat primul program național de control al poluării atmosferice în temeiul Directivei (UE) 2016/2284 privind reducerea emisiilor naționale de anumiți poluanți atmosferici. În temeiul Directivei, statele membre au obligația să elaboreze, să adopte și să pună în aplicare programe naționale de control al poluării atmosferice. Programele respective ar trebui să cuprindă măsuri pentru atingerea unor niveluri de calitate a aerului care nu generează efecte negative semnificative sau riscuri pentru sănătatea umană și pentru mediu. România ar fi trebuit să transmită Comisiei primul său program național de control al poluării atmosferice până la 1 aprilie 2019, însă programul respectiv nu a fost încă adoptat.

Deși directiva 2284 a fost adoptată în anul 2016, ministerele responsabile și guvernul nu au reușit până în prezent să traducă în legislația națională, prevederile acesteia.

România, în top 3 al țărilor din UE cu cea mai mare poluare

Potrivit unui studiu publicat în primăvara acestui an de către platforma globală privind calitatea aerului IQAir, România s-a clasat pe locul 15 în topul celor mai poluate ţări din Europa, în 2020, iar capitala Bucureşti a ocupat poziţia 51 la nivel mondial. Țara noastră se află pe locul 3 la poluare în Uniunea Europeană. Datele publicate de Eurostat arată că, la nivelul țărilor Uniunii Europene, cea mai mare medie anuală a concentraţiei de particule fine (PM2,5) se regăseşte în zonele urbane din Bulgaria (19,6 ľg/m3), Polonia (19,3 ľg/m3) şi România (16,4 ľg/m3).

Problema poluării nu se rezumă însă doar la calitatea aerului pe care îl respirăm. Problema depozitării gunoaielor în România a determinat Comisia Europeană să trimită România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene chiar luna trecută. România avea obligaţia ca, până la 16 iulie 2009, să închidă şi să reabiliteze toate depozitele de deşeuri care nu au obţinut o autorizaţie de funcţionare. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a constatat că România nu şi-a respectat această obligaţie cu privire la 68 de depozite de deşeuri.

Unul dintre obiectivele comune ale Uniunii Europene este acela de a reduce la maximum poluarea pe tot continentul până în 2050. Din acest punct de vedere există un mecanism care să asigure o tranziție justă către energia verde, însă statele trebuie să adopte măsuri graduale și să transpună în legislația națională diversele directive adoptate la Bruxelles, lucrul acesta fiind valabil pentru toate statele membre. Din păcate, multe dintre aceste directive rămân în sertarele ministerelor prea mult timp, lucru care duce la astfel de acțiuni din partea instituțiilor UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *