Skip to content
Politică

ANALIZĂ De ce Iohannis vrea politică altfel, iar PNL nu?

După adoptarea bugetului, Preşedintele s-a întâlnit cu Victor Ponta şi au discutat pe marginea a câteva subiecte importante: buget, armată, politică externă. De asemenea, Klaus Iohannis a promulgat fără prea multe reţineri bugetul de stat, ceea ce a dat apă la moară premierului pentru a-i critica pe liberali pentru modul în care fac politică. Indirect, Preşedintele le-a cam dat peste nas liberalilor şi a părut că vrea să fie funcţională relaţia cu Guvernul.

Însă, în planul „prieteniei” politice cu fostul partid, Iohannis și-a cam dat foc la valiză.

Iohannis a promis că va face o altfel de politică. Se pare că acesta a înţeles înaintea liberalilor ideea de colaborare, chiar dacă el a făcut în mare parte politică de judeţ, nu naţională, cum se laudă mai marii noului PNL. Ceea ce a făcut Iohannis prin promulgarea fără apel a bugetului a fost să arate că nu te poţi juca cu nişte legi importante pentru români, așa cum au făcut-o liberalii prin sesizarea la CCR.

Legea bugetului a fost momentul prin care PNL spera să dea o lovitură guvernului, însă CCR le-a dat planul peste cap. Ceea ce se dorea o lovitură dată guvernului, s-a transformat într-un dat cu stângul în dreptul de către PNL.

Speranţa liberalilor era probabil aceea că Iohannis îi va ajuta şi să le facă politica „noului trend”, însă fără succes.

Ce notăm după primele săptămâni în funcţia de președinte ale lui Iohannis?

În primul rând că nu prea e preşedintele pe care şi-l doreau liberalii, un preşedinte care să provoace o criză politică doar pentru a-i aduce la guvernare. În prag de sărbători, liberalii noi ai lui Blaga, sperau să sărbătorească de la Palatul Victoria, iar Predoiu spera să găsească sub brad funcţia de premier. Însă nimic din ce visau nu s-a adeverit.

În al doilea rând, Iohannis pare interesat să aibă o colaborare bună cu instituţiile statului, nu să intre în conflict cu ele. De aici şi consultările cu diverşi membrii ai guvernului.

Pentru români, această abordare este una benefică, însă pentru foştii colegi de partid ai lui Iohannis înseamnă opoziţia până în 2016. Dacă Iohannis va arăta că se poate separa de partidul care l-a propus, atunci va avea de câştigat. Dacă nu, atunci vom avea încă 5 ani de Traian Băsescu.

2 comentarii la “ANALIZĂ De ce Iohannis vrea politică altfel, iar PNL nu?

  1. Se va separa, pentru ca nu are nimic cu ei; nu il lega nimic de ei. Este prea nou in Pnl ca sa se fi infiripat ceva sentimente. Asa ca ii va fi foarte usor sa se debaraseze de ei.

  2. VREM GUVERN NOU A PNL-ULUI DAR FARA CEI CARE AU LUCRAT SUB BASESCU BOC UDREA.ACEIA SA FACA PASUL INAPOI SA NU INTRE LA GUVERNARE SI NICI SA MAI CANDIDEZE LA VIITOARELE ALEGERI PARLAMENTARE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *