ANALIZĂ De ce limba „moldovenească” nu există. Scurt istoric

Steagul Ucrainei
Steagul Ucrainei / sursa: pixabay

Kievul a anunțat ieri o decizie istorică: limba oficială pentru minoritatea română este limba română și nu așa zisa limbă „moldovenească”. Președintele Klaus Iohannis a salutat decizia guvernului Ucrainei.

„Salut pasul făcut astăzi de Guvernul Ucrainei în implementarea înţelegerii în problema aşa-zisului limbaj artificial „moldovenesc” la care am ajuns cu preşedintele Zelenski săptămâna trecută la Bucureşti. Pas important pentru construirea unui parteneriat strategic puternic între România şi Ucraina la nivel de stat şi de societate”, a scris Iohannis pe reţeaua de socializare X.

Decizia este una firească și singura neclaritate este legată de întârzierea cu care Ucraina a adoptat această măsură. Iată un scurt istoric al așa zisei limbi „moldovenești”.

Scurt istoric al limbii „moldovenești”

Din punct de vedere istoric, limba „moldovenească” reprezintă o invenție a Uniunii Sovietice. În 1924 sovieticii pun la cale crearea RSS Moldovenești în cadrul RSS Ucrainene. Autoritățile sovietice au proclamat atunci că limba vorbită de moldoveni este „limba moldovenească” pentru a da regiunii o identitate separată de cea română. În felul acesta, sovieticii voiau să arate că moldovenii nu sunt români, deși aceștia vorbeau în realitate limba română. Pentru a plusa, sovieticii au înlocuit alfabetul latin cu cel chirilic, folosit în Rusia.

A urmat apoi ultimatumul sovietic din timpul celui de-al Doilea Război Mondial prin care se cerea cedarea Basarabiei și a nordului Bucovinei către Uniunea Sovietică. Basarabia intra din nou sub controlul Rusiei. Moscova a încercat ulterior să schimbe proporția etnică din acest teritoriu, deportând etnici români și încurajând migrația rușilor către Basarabia. Așa au aoprut în RSS Moldovenească comunități de rusofoni. Politica de rusificare s-a manifestat și în educație. Moldovenii au fost încurajați să învețe limba rusă pentru accesul la învățământul suoerior. Toate aceste lucruri au dus la o explozie a împrumuturilor lingvistice rusești. Aceeași situație se întâmpla și în cazul românilor din RSS Ucraineană, aflată tot sub controlul Uniunii Sovietice din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Românii, al treilea grup etnic din Ucraina

Potrivit ultimului recensământ din Ucraina, românii reprezintă al treilea grup etnic din această țară, după ucraineni și ruși. Sunt peste 400.000 de români, dintre care peste 250.000 sunt moldoveni. Teritorial, diaspora română trăiește în regiunile limitrofe cu România și R. Moldova, în regiunile Cernăuți, Odesa, Transcarpatia și Mikolaiv.

Până zilele trecute aceștia vorbeau oficial limba „moldovenească”, însă așa cum vedem, din punct de vedere istoric, această limbă nu există, fiind o invenție a sovieticilor care să faciliteze controlul asupra acestui teritoriu și a populației. Limba „moldovenească” nu există nici în R. Moldova și nu ar fi trebuit să existe nici în Ucraina. Chiar dacă regiunile respective nu mai fac parte din România, substratul cultural nu s-a modificat în ultimii 80 de ani, prin urmare nici limba nu a suferit schimbări cu excepția influxului de cuvinte rusești care au fost preluate și integrate. Cu toate acestea, aceste împrumuturi lingvinstice nu au alterat în totalitate limba română din aceste teritorii.

Concluzia este că recunoașterea limbii române pentru etnicii români din Ucraina reprezintă o măsură firească și o respingere a pretențiilor hegemonice ale Federației Ruse.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: