Skip to content
București Știri locale

ANALIZĂ De ce nu avem o Capitală ”ca afară”. Cum funcționează sistemele centralizate de încălzire din marile orașe europene

facebook/energetica

Marile orașe din Uniunea Europeană investesc în sisteme centralizate de încălzire și în centrale cât mai ecologice, care să protejeze mediul înconjurător. La marginea Uniunii, Bucureștiul lui Nicușor Dan vrea să cumpere o centrală poluantă, veche, care în viitor va fi foarte depășită sau foarte scumpă. De asemenea, București e orașul în care fiecare apartament construit are o centrală pe gaz ce contribuie și mai mult la poluarea din oraș, în timp ce în alte țări este interzis acest lucru.

Londra

Londra va avea în curând cel mai ecologic sistem de încălzire din Marea Britanie. Un cartier din Londra va renunța la încălzirea pe bază de gaz și va trece la pompe de căldură, care vor fi instalate în sol la o adâncime de circa 200 de metri, arată theguardian.com. Pompele de căldură vor extrage căldura solului și o vor transforma în încălzire pentru locuințele din cartierul Square Mille. Sistemul va fi mixt, deoarece va folosi inclusiv căldura produsă de centrala de gaz care încălzește cartierul din 1993. Această combinație va reduce emisiile de carbon cu circa 50%.

Sursa foto: london.ac.uk

Este de așteptat ca acest mix între rețelele de căldură și pompele de căldură să devină o soluție din ce în ce mai aplicată în Marea Britanie, pentru a reduce consumul de combustibili fosili pentru încălzirea locuințelor și companiilor. Sistemul geotermal reprezintă o investiție de 4 milioane de lire, pe care o face E.ON în Marea Britanie, și în viitoare poate transforma Londra într-un oraș cu zero emisii.

Marea Britanie a interzis inclusiv instalarea de centrale de apartament în clădirile noi, iar încălzirea acestor locuințe trebuie să se facă centralizat. De asemenea, din 2025 noile clădiri care se vor construi nu vor mai avea voie să instaleze centrale pe gaz. Noile proprietăți se vor orienta către sistemele geotermale sau vor depinde de sistemul centralizat din oraș. Britanicii se gândesc inclusiv să schimbe centralele actuale și să treacă de la gaz la hidrogen, acolo unde va fi posibil.

Amsterdam

Capitala Olandei a intrat într-un proces amplu de schimbare, care vizează atât modificarea clădirilor vechi, cât și schimbarea sistemului de încălzire. Amsterdam vrea să reducă cu 95% emisiile de carbon, până în 2050. Ambițiile orașului sunt mult mai mari, dorindu-și ca până în 2040 să elimine utilizarea gazului natural pentru încălzirea locuințelor.

Experții olandezi analizează inclusiv posibilitatea ca rețeaua de canale din oraș să devină sursă de încălzire pentru locuințele cetățenilor. Nu există o decizie în acest sens, dar cercetările ar putea să aducă soluții inovative.

Sursa foto: holidaywithpride.com

Olanda va miza pe sisteme centralizate în marile orașe, iar apa caldă către calorifere este distribuită la o temperatură de peste 65 de grade. Momentan, sistemele centralizate folosesc biomasă sau gaz. În Olanda este promovat și sistemul descentralizat, acolo unde nu există o rețea de distribuție a căldurii. Sistemul descentralizat se bazează pe surse durabile, precum pompele de căldură, însă temperatura produsă este mai scăzută. Căldura din sistemul descentralizat variază între 25 și 65 de grade. Acesta este și marele dezavantaj al surselor regenerabile, fiind foarte variabile în privința temperaturii și nu pot oferi garanția că vor oferi suficientă căldură într-o iarnă friguroasă.

Olanda s-a gândit să interzică vânzarea de centrale pe gaz, însă momentan nu a fost luată o decizie în acest sens, așa cum s-a întâmplat în Marea Britanie. Chiar dacă olandezii au mari ambiții și obiective, momentan nu există o soluție cel puțin la fel de bună ca gazul pentru încălzirea locuințelor și nimeni nu poate miza totul pe sursele regenerabile care sunt variabile în funcție de condițiile meteo. Apoi marele dezavantaj al pompelor de căldură este prețul foarte mare, de 3-4 ori mai scumpe decât o centrală pe gaze.

Amsterdam investește inclusiv în sisteme de încălzire cu panouri solare. Circa 300.000 de locuințe vor fi conectate la acest sistem până în 2040, care va produce căldură cu panouri solare. Centrala va încălzi apa cu energie electrică produsă de panouri solare, pentru a reduce emisiile CO2 cu 40%.

Varșovia și București

După al doilea război mondial, polonezii au construit cea mai amplă rețea de distribuție a căldurii în Varșovia. Problemele pentru Polonia sunt reprezentate de combustibilii folosiți pentru a produce căldură. Varșovia se bazează foarte mult pe cărbune, iar Uniunea Europeană încurajează statele să renunțe la această materie primă și să aleagă soluții mult mai ecologice. Inclusiv sistemul centralizat din Varșovia are pierderi pe rețea, la fel cum vedem și în București.

Dar polonezii nu pierd timpul și de câțiva ani își schimbă rețeaua de distribuție a căldurii, înlocuind conductele vechi cu unele moderne, care sunt preizolate și mențin căldura. Polonia nu are o politică foarte prietenoasă cu mediul, iar din acest punct de vedere seamănă foarte mult cu România. În timp ce alte state renunță la cărbune și reduc consumul de gaz, Polonia și România se mișcă foarte greu.

Marile orașe din Vestul și Nordul Europei caută soluții alternative și vor să reducă consumul de gaz în următoarele decenii, în Estul Europei nu se văd aceste schimbări. Varșovia insistă pentru cărbune și gaz, iar Primăria București vrea să cumpere ELCEN, o centrală învechită care folosește gazul pentru a produce căldură.

România nici măcar nu a interzis centralele în apartamente, instalate în blocurile noi. Vedem atâtea ansambluri rezidențiale în București cu sute și mii de apartamente, iar fiecare locuință are o centrală proprie, deși s-ar fi putut construi o singură centrală pentru toate apartamentele din acea zonă. De asemenea, blocurile noi construite în centrul orașului, în zone în care există rețea centraliză de încălzire, nu sunt obligate să se conecteze la rețeaua deja existentă, ci instalează câte o centrală în fiecare apartament, ceea ce crește poluarea și consumul de gaz. Chiar dacă rețeaua primăriei nu este eficientă, mai sunt și alte soluții, precum centrală electrică pentru tot blocul, iar o parte din energia electrică poate fi obținută prin panouri solare.

Ministerului Mediului doar a lansat zvonul că ar vrea să interzică centralele de apartament în clădirile noi, însă până acum nu există o decizie în acest sens, iar lobbyul făcut de dezvoltatorii imobiliari ar putea să blocheze acest proiect. România trebuie să urmeze exemplul altor state și să interzică centralele de apartament cât mai repede și să-i oblige pe dezvoltatorii imobiliari să aibă sisteme centralizate de încălzire, care să folosească surse regenerabile pentru a reduce emisiile CO2.

Reducerea poluării nu se va realiza dacă guvernele și primăriile nu au un obiectiv comun și nu vin cu măsuri prin care să-i constrângă pe dezvoltatorii imobiliari să regândească orașele în care trăim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *