Skip to content
Politică

ANALIZĂ De ce nu își dorește Nicolae Ciucă o remaniere: Istoria revocărilor făcute de ultimii trei premieri

Inquam Photos / Octav Ganea

După 7 luni de guvernare, premierul Nicolae Ciucă a anunțat public că nu va face nici un fel de remanieri în interiorul propriului cabinet. „Stabilitate, siguranță și dezvoltare” sunt obiectivele urmărite de Nicolae Ciucă în cadrul guvernului, iar acestea ar putea fi și motivele pentru care premierul nu a dorit să facă nici o remaniere. Actuala coaliție, compusă din două partide rivale, se bazează pe o rotativă a premierilor. Nicoale Ciucă nu a dorit să inflameze spiritele în coaliție printr-o remaniere, iar șansele ca acesta să facă o remaniere până în 2023 sunt minime. Dacă ne uităm însă pe lista foștilor premieri din ultimii ani, vom vedea că remanierea a reprezentat un instrument folosit destul de des.

Cabinetul Dăncilă

Viorica Dăncilă s-a aflat în fruntea unei coaliții PSD-ALDE-UDMR, până în toamna lui 2019, atunci când cabinetul său a căzut în urma unei moțiuni de cenzură. Venită la putere în PSD după arestarea fostului lider social-democrat, Liviu Dragnea, Dăncilă a încercat să facă ordine în propriul cabinet, propunând o mini-remaniere în vara lui 2019. Astfel, Dăncilă a încercat să o înlocuiască pe Anei Birchall la Justiție cu judecătoarea clujeană Dana Gîrbovan, să-l impună pe Mihai Fifor ministru de Interne și pe Șerban Valeca în funcția de ministru al Educației, loc lăsat liber la vremea respectivă de Ecaterina Andronescu.

 

Inquam Photos / George Calin

 

Doar că remanierea propusă de Viorica Dăncilă a fost respinsă de Klaus Iohannis. Conform legii, premierul propune remanierea președintelui, iar decizia finală aparține acestuia. „Această remaniere este una neavenită, nepotrivită şi o refuz clar”, declara Klaus Iohannis la vremea respectivă. Guvernul condus de Dăncilă nu a mai avut ocazia unei remanieri pentru că a fost înlocuit în toamna anului 2019 cu un nou cabinet condus de Ludovic Orban.

Cabinetul Orban

Ludovic Orban a condus un cabinet pentru o perioadă scurtă de timp (noiembrie 2019 – decembrie 2020), cu un sprijin parlamentar fragil. Mai mult decât atât, în timpul guvernării Orban, România s-a confruntat cu izbucnirea epidemiei de coronavirus. În aceste condiții, obiectivul lui Orban a fost mai degrabă să asigure stabilitatea cabinetului. În timpul mandatului său scurt nu am avut o remaniere de la mari proporții. Singurul ministru schimbat în această perioadă a fost Victor Costache, ministrul Sănătății. În locul acestuia avea să fie adus Nelu Tătaru, la sfârșitul lui martie 2020.

 

Inquam Photos/Octav Ganea

 

După alegerile parlamentare din 2020, PNL avea să formeze o alianță incomodă cu USR și UDMR, în fruntea căreia se va afla premierul Florin Cîțu. Contrastând puternic cu Ludovic Orban, Cîțu va folosi remanierea ca o armă politică pentru a controla USR-ul și propriul partid.

Cabinetul Cîțu

Primul ministru remaniat de Florin Cîțu a fost cel al Sănătății, Vlad Voiculescu, în primăvara lui 2021. Nemulțumit de modul în care gestiona problema pandemiei de coronavirus, Florin Cîțu a decis, fără să-i consulte pe cei de la USR, să-l remanieze pe Vlad Voiculescu din funcția de ministru al Sănătății. Klaus Iohannis a acceptat propunerea, dar decizia lui Cîțu avea să nască un scandal monstru în coaliție. USR a amenințat cu ruperea ei și ca o soluție de compromis, PNL și USR au semnat un protocol prin care premierul nu mai urma să facă remanieri în rândul membrilor altui partid aflat la guvernare, până când nu se consulta cu conducerea respectivului partid. După remanierea lui Voiculescu, a urmat o remaniere unui membru PNL. Ministrul Finanțelor Publice, Alexandru Nazare, avea să plece din guvern în vara lui 2021. Cu toate că decizia a fost luată fără să existe o ședință a PNL, ci doar o informare a liderilor Coaliției, președintele Iohannis avea să semneze decretul de remaniere. Totodată, această remaniere avea să fie contestată de fostul premier, Ludovic Orban.

 

Inquam Photos/George Calin

 

În fine, ultima remaniere făcută de Cîțu avea să ducă și la căderea cabinetului. În septembrie 2021, Florin Cîțu, trecând peste protocolul semnat cu USR, avea să îl propună spre remaniere pe ministrul Justiției, Stelian Ion. Acest gest avea să ducă la un nou scandal monstru cu USR și în final la ruperea coaliției.

Așadar, situația cu actualul cabinet seamănă oarecum cu cea din 2019 – 2020, atunci când Ludovic Orban, preocupat de menținerea stabilității guvernului său monocolor a decis să nu facă remanieri. Același motiv al stabilității coaliției ar putea fi legat și de decizia lui Nicolae Ciucă de a evita cu orice preț remanierea unor miniștri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *