Primarii nu mai sunt locomotive în PSD și PNL, iar acest lucru afectează grav rezultatele celor două partide mari. PSD și PNL au eșuat de două ori la alegerile prezidențiale, în doar 6 luni. Nu au reușit să aibă un candidat în turul doi nici separat, nici împreună. Noile partide demonstrează că au capacitatea să mobilizeze mult mai ușor electoratul, chiar dacă nu au un număr impresionant de primari în toată țara.
Alegerile locale din 2024 au fost organizate împreună cu alegerile pentru Parlamentul European și acest lucru a mobilizat o parte din electorat. Dar prezența la vot s-a oprit doar la 50% în cel mai important an electoral din ultimii 35 de ani. PSD și PNL au câștigat 65% din votul pentru primari, fiind la mare distanță de locul 3, ocupat de USR care abia a depășit pragul de 6%.
PSD și PNL au cel mai mare număr de primari, iar acest lucru ar trebui să le ofere numeroase avantaje: contactul direct cu electoratul și mobilizarea electoratului. Totuși, celelalte alegeri demonstrează contrariul.
Rezultate slabe la parlamentare și prezidențiale
Dacă primarii nu construiesc majorități și nu sunt reprezentativi pentru localități, atunci partidele mari află consecințele la alegerile parlamentare și prezidențiale, pentru că rămâne un mare spațiu de manevră pentru partidele noi.
La alegerile locale din 2024, PSD a câștigat 3 milioane de voturi (34,74%) pentru primari. Dar 6 luni mai târziu, la alegerile parlamentare a obținut doar 2 milioane de voturi, adică 22,30%. Partidul condus de Marcel Ciolacu a pierdut 1 milion de voturi în 6 luni.
PNL a primit 2,5 milioane de voturi la alegerile locale pentru primari, adică 29,07%. După doar 6 luni, liberalii au scăzut la 1,3 milioane de voturi pentru alegerile parlamentare, adică 14,28%. PNL a pierdut 1,2 milioane de voturi și a devenit al treilea partid din Parlament.
Pe de altă parte, AUR și USR au avut rezultate foarte slabe la locale, însă au surprins la parlamentare și prezidențiale.
AUR și USR au primit 550 de mii de voturi la alegerile locale pentru primari, adică circa 6,3%. În decembrie 2024, AUR a obținut 1,6 milioane de voturi la alegerile parlamentare, reprezentând 18,30%, și a urcat pe locul 2 în Parlament. USR a crescut și el la 1,1 milioane de voturi (12,26%) pentru Parlament.
La alegerile prezidențiale din 2024, PSD și PNL nu au reușit să-și trimită candidații în turul doi, dar USR a ajuns cu Elena Lasconi. În 2025, AUR a ajuns în turul doi cu George Simion, strângând peste 5 milioane de voturi. Nicușor Dan, fondator USR, a câștigat alegerile prezidențiale din 2025.
Candidații pentru Cotroceni, cu multe procente sub rezultatul primarilor
Atât alegerile parlamentare, cât și cele prezidențiale au înregistrat o prezență mai mare decât alegerile locale din 2024. Primarii își câștigă mandatele, însă își abandonează imediat partidele, care la parlamentare și prezidențiale se văd depășite de noile partide.
PSD și PNL a câștigat toate primăriile de sector din București, orașul cu cea mai mare populație. Niciun candidat PSD sau PNL nu a câștigat nici măcar un sector la alegerile prezidențiale din 2024 sau 2025. În 2024, toate cele 6 sectoare au fost câștigate de Elena Lasconi, iar Marcel Ciolacu era pe locul 2 doar în 4 sectoare, în alte două sectoare era pe locul 3, fiind depășit și de Călin Georgescu. În 2025, Crin Antonescu – candidat susținut de PSD, PNL și UDMR – a fost pe locul 3 în toate cele 6 sectoare din capitală.
PNL domină municipiul Cluj-Napoca de mai bine de 10 ani, unde Emil Boc câștigă primăria cu circa 70% din voturi. Însă Nicolae Ciucă, candidatul PNL la prezidențiale în 2024, nu a fost printre primii 5. Votul din Cluj-Napoca a fost câștigat de Lasconi, urmată de Georgescu, Geoană, Kelemen și Ciolacu.
PNL domină și Oradea de două decenii, dar Nicolae Ciucă a fost pe locul 3 la alegerile prezidențiale din 2024. În schimb, Crin Antonescu a reușit să câștige votul din Oradea, la prezidențialele din 2025.
PSD domină orașul Buzău, unde Constantin Toma s-a impus cu circa 60% la alegerile locale. Totuși, la prezidențialele din 2025, votul a fost câștigat de George Simion, urmat de Nicușor Dan, Victor Ponta și Crin Antonescu (PSD-PNL-UDMR) abia pe locul 4. La prezidențialele din 2024, Ciolacu a câștigat votul din Buzău.
PSD controlează orașul Craiova, având-o primar pe Olguța Vasilescu. Dar nici în 2024, nici în 2025 candidatul susținut de PSD la prezidențiale nu a reușit să câștige votul din Craiova.
Situația e foarte gravă și în Iași și Constanța, unde PNL domină scena politică locală, însă candidații PNL la prezidențialele nu au câștigat votul cetățenilor. Nicolae Ciucă, în 2024, nu a fost printre primii 5 în municipiile Iași și Constanța. În 2025, Crin Antonescu a fost pe 3 în cele două municipii. Exemplele pot continua în multe alte orașe din țară, unde primarii PSD și PNL au câștigat mandatele și apoi au încetat să mai mobilizeze electoratul pentru candidații susținuți de cele două mari partide.

PSD și PNL au probleme și la alegerile parlamentare. Chiar dacă PSD a fost pe primul loc în multe județe, AUR a fost pe locul 2 la mică distanță. USR și AUR au fost pe primul loc în câteva județe din țară, iar orașele cu mari universități par complet pierdute pentru liberali și social-democrați. Partidele noi demonstrează că au capacitatea să mobilizeze electoratul, în timp ce primarii PSD și PNL se mulțumesc cu ceea ce au câștigat la locale și nu mai au ambiția să ajute partidele la parlamentare și prezidențiale. Primarii nu reușesc să transfere voturile lor către candidații partidelor la prezidențiale, ceea ce arată că nu se implică suficient în campaniile electorale și nu garantează în fața electoratului pentru diferiții candidați.
PSD și PNL ar trebui să învețe de la UDMR. Kelemen Hunor a câștigat 6 județe la prezidențialele din 2024, acolo unde UDMR controlează consiliile județene și primăriile – Covasna, Harghita, Mureș, Sălaj, Satu Mare și Bihor. În 2025, Crin Antonescu – susținut și de UDMR – a câștigat 5 județe: Covasna, Harghita, Mureș, Satu Mare și Bihor. În Sălaj, Crin Antonescu a fost pe locul 2, la doar 1 procent în spatele lui George Simion. UDMR a demonstrat că știe să se mobilizeze pentru a-și susține candidații, în timp ce PSD și PNL au mari probleme în teritoriu.
Primarii trag doar pentru ei
Primarii s-au obișnuit să obțină un mandat foarte ușor și apoi să neglijeze celelalte campanii electorale ale partidelor. Alegerea primarilor într-un singur tur îi ajută pe edilii care au obținut deja un mandat, pentru că aceștia sunt foarte greu de învins de un nou candidat. Dar alegerea primarilor ridică și problema reprezentativității: unii primari sunt aleși cu 30% și nu pot fi reprezentativi pentru o localitate.
Din lipsa de reprezentativitate, partidele mari nu au o imagine reală asupra votului și se amăgesc că pot câștiga alte alegeri. De asemenea, primarul nu construiește o majoritate în localitatea respectivă dacă nu există turul doi. În acest caz, primarul pierde contactul cu electoratul și poate mobiliza doar un mic număr de votanți coagulați în jurul său.
PSD și PNL traverseză o criză profundă și se observă o ruptură între teritoriu și organizațiile de la București care iau cele mai importante decizii. Primarii din teritoriu își apără mandatele, însă ulterior nu mai ajută partidul la parlamentare și prezidențiale și nu garantează în fașa electoratului pentru candidații impuși de la București.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News