De ce s-a retras DeSantis din cursa pentru Casa Albă. Trump devine marele favorit al republicanilor

Sursa foto: X

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, care a intrat în alegerile primare republicane ca fiind cea mai mare ameninţare pentru Donald Trump în calea nominalizării pentru prezidenţialele din noiembrie, a anunţat duminică, înainte cu două zile de scrutinul din New Hampshire, că pune capăt cursei sale pentru Casa Albă.

Mai mult, guvernatorul Floridei precizează că de acum îl va susţine pentru nominalizarea republicană pe fostul preşedinte Donald Trump.

De ce s-a retras DeSantis

Prin anunțul privind retragerea din scrutinul din New Hampshire, Ron DeSantis a evitat o înfrângere catastrofală, oprind totodată seria eșecurilor pe bandă rulantă. Existau semne clare că DeSantis se confruntă cu probleme în campania sa electoarală. Acesta începuse să concedieze membri ai staff-ului său. În New Hampshire spndajele arătau că Donald Trump este favorit net, astfel că DeSantis ar fi suferit cel mai probabil o nouă înfrângere majoră.

Decăderea lui DeSantis începuse încă din Iowa, acolo unde acesta mizase pe o victorie, dar în schimb suferise o înfrângere majoră în fața lui Donald Trump. Strategia politică a lui DeSantis s-a bazat pe faptul că alegătorii republicani puteau fi împărțiți în trei grupuri majore, în funcție de sentimentele pe care le aveau față de Donald Trump: cei care erau susținători fanatici ai fostului președinte, ce care nu l-au susținut niciodată pe Trump și cei cărora le-a plăcut Trump, dar care doreau o schimbare către un candidat mai tânăr. DeSantis s-a concentrat pe acest al treilea grup de alegători, dar susținerea acestora s-a dovedit a fi mai slabă decât preconizase staff-ul de campanie al guvernatorului DeSantis.

Ca urmare, în momentul în care a devenit clar pentru DeSantis că avansul pe care îl avea Trump în rândul candidaților republicani nu mai putea fi egalat, acesta a decis să se retragă pentru a evita alte înfrângeri umilitoare.

Ce urmează acum

Poate mai important decât faptul că DeSantis a decis să se retragă este faptul că actualul guvernator al Floridei a anunțat că îl va susține pe fostul președinte american în cursa pentru nominalizarea Partidului Republican. Cu susținerea lui DeSantis, Donald Trump devine în acest moment favorit detașat pentru această nominalizare și deci potențialul contracandidat al democraților pentru un nou mandat la Casa Albă.

Un singur candidat republican mai pare în acest moment că are o mică șansă în fața lui Trump și aceasta este Nikki Haley, fost ambasador al Statelor Unite ale Americii la Organizația Națiunilor Unite în timpul mandatului deținut de Donald Trump. Totuși, diferența ar putea fi mult prea mare. Dacă Haley nu obține măcar o victorie simbolică în fața lui Trump, atunci șansele acesteia se diminuează substanțial.

După retragerea lui DeSantis, Trump se apropie tot mai mult de nominalizarea republicanilor și deci de un nou mandat la Casa Albă. Pentru Trump urmează o perioadă în care va încerca să obțină sprijinul foștilor adversari din primarele republicane în perspectiva prezidențialelor din noiembrie și a unei reeditări a cursei electorale din 2020. Întrebarea care se pune e câți republicani, foști adversari ai lui Trump, vor susține candidatura sa? Ron DeSantis a răspuns deja afirmativ, ceea ce aduce practic Florida, unul dintre cele mai importante state, în buzunarul lui Trump.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: