De ce se amestecă AUR în dezbaterea privind reorganizarea teritorială

George Simion AUR
George Simion / Sursa foto: George Simion /AUR

Liderul AUR, George Simion, se amestecă în dezbaterea privind reorganizarea teritorială a României. Acesta a cerut eliminarea primarilor din localitățile cu mai puțin de 5.000 de locuitori. Propunerea AUR este de a avea un primar doar dacă există 5.000 de locuitori şi reducerea numărului de unităţi administrativ-teritoriale (UAT) de la 3.300, câte sunt în prezent, la 1.300. De asemenea, AUR propune modificarea hotarelor judeţelor, astfel să se ajungă la 12- 15 judeţe.

Propunera AUR ar avea o implicație foarte clară: eliminarea a peste jumăteate din primarii care sunt acum în țară.

O măsură în favoarea AUR

Deloc întâmplător, măsura propusă de George Simion este direct în interesul AUR și nu neapărat în interesul cetățenilor. La alegerile din 2020, AUR a câștigat doar trei primării la nivelul țării și în jur de 100 de consilieri locali. Sandu Alin Sorin a ieșit învingător la Amara, jud. Ialomița, Nicolae Damian este primarul AUR la Pufești, jud. Vrancea, iar Dan Aldea conduce primăria din Valea Lungă, jud. Alba.

În aceste condiții reducerea numărului de primari ar fi în interesul lui George Simion, de vreme ce s-ar realiza pe seama altor partide. PSD și PNL, partidele aflate la guvernare, au cel mai mare număr de primari din teritoriu. Cum acești primari reprezintă un important vehicul electoral, partidele din opoziție, precum AUR, ar beneficia direct de pe urma reducerii numărului de primari pentru că acest lucru s-ar traduce într-o diminuare a puterii electorale a celor două partide.

Totodată, cu mai puțini primari, competiția pentru poziții de conducere locală poate deveni mai accesibilă pentru candidații independenți și partidele mici. Partidele mai mari cu resurse și influență pot avea dificultăți în a acoperi toate primăriile și comunitățile mai mici, ceea ce deschide calea pentru candidații mai puțin cunoscuți să intre în competiție.

Din nou, AUR ar fi marele câștigător în acest scenariu. Partidul se află pe un trend ascendent din 2020, căpătând notorietate și influență în zone pe care anterior nu le domina. Mesajele liderilor AUR sunt țintite în special către electoratul defavorizat care se găsește cu precădere în mediul rural. Competiția pentru controlul unor mari comune din țară s-ar acutiza, iar AUR ar avea o șansă importantă în acest joc.

Nu în ultimul rând, reducerea numărului de primari ar favoriza o abordare personalizată a alegerilor, populistă. Partidele mici și candidații independenți au adesea capacitatea de a oferi o mai mare atenție și o mai mare conectare personală cu alegătorii. Ei pot să-și concentreze mesajele și campaniile pe problemele locale specifice și să dezvolte relații mai strânse cu alegătorii. Această abordare personalizată poate atrage alegătorii care doresc să vadă schimbări sau care nu se simt reprezentați de partidele mari. AUR are avantajul ultimului venit la masă.

Capacitatea de guvernare a celor de la AUR nu a fost testată și acest lucru reprezintă un atuu pentru partidul lui Simion. Nemulțumirea populară tinde să fie mai mare în raport cu partidele aflate la guvernare sau cele care s-au perindat în trecut pe la guvernare. Cum AUR este un partid populist, puternic personalizat, are șanse bune să se impună într-o astfel de competiție electorală restrânsă.

În concluzie, amestecul lui George Simion în dezbaterea privind reorganizarea administrativ-teritorială a României are în spate un obiectiv electoral, AUR fiind principalul partid care ar profita de pe urma reducerii numărului de primari în teritoriu.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL