ANALIZĂ De ce se ceartă PNL și PSD pentru Pilonul 2 de pensii: câți bani sunt în joc

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă/ Sursa: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

PSD și PNL vorbesc tot mai mult despre Pilonul 2 de pensii, în condițiile în care România s-a angajat în PNRR să mărească contribuția la acest fond de pensii. Contribuția unui muncitor la sistemul de pensii este de 25% din salariul brut. Din acest procent, 3,75% merge către Pilonul 2 de pensii.

Creșterea contribuției la Pilonul 2

Guvernul României discută de mai mulți ani această creștere a contribuției la Pilonul 2 de pensii. De la 1 ianuarie 2024, guvernul condus de Marcel Ciolacu vrea să mărească această contribuție la 4,75%. Prin urmare, 4,75% va merge către Pilonul 2 de pensii private, iar 20,25% va merge către sistemul public de pensii. Se estimează că peste 17,2 miliarde de lei vor merge din 2024 către Pilonul 2 de pensii administrat de fonduri private.

România este constrânsă de PNRR să crească această contribuție, care va reduce bugetul pentru sistemul public de pensii. În același timp, Guvernul a anunțat creșterea pensiilor din 2024, și prin urmare nu își permite reducerea bugetului de pensii.

Noua lege a pensiilor „va asigura viabilitatea financiară a pilonului II al sistemului de pensii prin sporirea contribuțiilor la acest pilon de pensii”, arată PNRR-ul României.

Această măsură este inclusă în reforma sistemului de pensii și prin urmare Guvernul nu o poate evita. În caz contrar, Comisia Europeană nu va aproba finanțarea europeană.

Tentativa de desființare a Pilonului 2

Scandalul dintre PNL și PSD a pornit din septembrie, când Guvernul a încercat să desființeze Pilonul 2 de pensii private. Pachetul de măsuri fiscale, pentru care guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea în Parlament, conținea un amendament care ar fi schimbat soarta Pilonului 2:

„persoanele care până la data de 1 ianuarie 2024 au aderat la un fond de pensii pot opta individual, în scris, pentru a rămâne participant la fondul de pensii unde figurează în evidenţe până cel târziu la data de 31 martie 2024. În plus, persoanele prevăzute la alin.(1) şi (2) ale art. 30 în vigoare la data de 31 decembrie 2023, care nu îşi exprimă opțiunea de aderare la fondul de pensii unde se află în evidențe rămân asigurate în sistemul public de pensii”, arăta amendamentul.

Când amendamentul a devenit public, PSD și PNL nu și-au asumat răspunderea. Amendamentul fusese introdus de la Ministerul Finanțelor. Liberalii i-au acuzat pe cei din PSD că s-ar fi folosit de un secretar de stat din Ministerul Finanțelor, numit de PSD, pentru a introduce această modificare. Acest amendament ar fi scos beneficiarii din Pilonul 2 de pensii și i-ar fi mutat integral în sistemul public de pensii.

PNL este un apărător convins al Pilonului 2 de pensii, însă PSD și-ar dori să aibă acces la acei bani. Marcel Ciolacu continuă să repete că nu se va atinge nimeni de Pilonul 2, dar intenția guvernului a fost clară.

„Acest amendament nu a urmat calea oficială, deci practic el nu a ajuns să fie discutat în comisii. Eu nu ştiu să fi ajuns în comisii. (…) nu cred în această formă, este soră cu nebunia şi acele active nete care sunt ale oamenilor acolo rămân”, a spus Marcel Boloș, ministrul finanțelor, după ce a văzut acel amendament controversat.

PNL acuză PSD

Guvernul a retras amendamentul, iar Pilonul 2 a supraviețui după o altă tentativă de naționalizare. Totuși, în urmă cu câteva zile, Nicolae Ciucă, președintele PNL, l-a întrebat pe Marcel Ciolacu dacă promite că nu se va atinge de Pilonul 2 de pensii. Liderul PNL a încercat să-l constrângă pe președintele PSD să facă o promisiune, dar Marcel Ciolacu a evitat răspunsul și a precizat doar că va fi mărită contribuția la Pilonul 2, așa cum prevede PNRR.

„Noi ne-am angajat un jalon, pe care l-am îndeplinit, noi împreună am hotărât că se aplică de la 1 ianuarie 2024. Dacă eu modific data, lucru pe care nu-l puteam face singur, ci împreună cu miniștrii PNL, ca să răspund retoric domnului Ciucă, Comisia venea și spunea că: «jalonul din cererea de plată numărul 1, pe care l-ați îndeplinit și v-am dat bani pentru el, vedeți că vă luăm banii înapoi, fiindcă între timp ați făcut modificări la jalon»”, a declarat Marcel Ciolacu.

Câți bani sunt în Pilonul 2

Banii din Pilonul 2 ar putea ajuta sistemul public de pensii din România, mai ales pentru creșterea pensiilor de anul viitor. În ultimii 15 ani, muncitorii din România au virat 16,9 miliarde de euro în contul Pilonului 2, arată datele Asociației pentru pensiile administrate privat. La acest pilon au contribuit 8,05 milioane de muncitori. Din acești bani, s-au realizat plăti în valoare de doar 300 de milioane de euro, către 108.000 beneficiari.

„Pilonul II a colectat în acești 15 ani contribuții brute totale în valoare de 84,2 miliarde de lei (16,9 miliarde EUR) și a realizat plăți totale în valoare de peste 1,4 miliarde de lei către un număr total de cca. 108.000 de beneficiari (participanți și moștenitori)”, precizează asociația.

 

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL