ANALIZĂ De ce Simion va pierde alegerile. Scenarii pentru prezidențialele din 2024

George Simion AUR
George Simion / Sursa foto: George Simion /AUR

Actualul secretar general adjunct al NATO Mircea Geoană este prima opţiune pentru alegerile prezidenţiale, din postura de candidat independent, având aproximativ un sfert din intenţiile de vot, urmat în ordine de Marcel Ciolacu, George Simion, Nicolae Ciucă, Diana Şoşoacă, Cătălin Drulă, Dacian Cioloş, Kelemen Hunor, relevă datele unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. Geoană ar fi votat de 25,3% dintre cei cu drept de vot, în timp ce Marcel Ciolacu ar obține 19,5%. Pe locul trei vine George Simion, cu 18,7%, iar pe poziția a patra se află Nicolae Ciucă cu 11,2%.

Surpize și pierzători

Există cel puțin două surpize majore în sondajul INSCOP. Prima o constituie procentul ridicat pe care l-ar obține Diana Șoșoacă, a cărui partid, SOS abia ar face pragul electoral la alegerile parlamentare din 2024. Potrivit sondajului, Șoșoacă ar obține 10,1%, cu mult față de candidații unor partide cu multiple filiale în țară. A doua surpiză o reprezintă scorul mare pe care l-ar obține George Simion. Deși era de așteptat ca liderul AUR să crească în intenția de vot a electoratului odată cu creșterea partidului AUR în sondajele de opinie, scorul obținut de acesta rivalizează cu cel al liderului PSD, Marcel Ciolacu. În sondajele de opinie care măsoară intenția de vot la alegerile parlamentare, diferența dintre PSD și AUR este mult mai mare (cel puțin 10 procente). Iată însă că la prezidențiale, diferența dintre candidații celor două partide nu este de nici măcar 1 procent. Pe de altă parte, marii pierzători sunt cei de la USR. Partidul care are pretenția de a fi o alternativă la actuala putere nu are un candidat puternic la prezidențiale. Acutalul președinte al USR, Cătălin Drulă ar obține doar 5,6%, aproape jumătate din scorul Dianei Șoșoacă.

Scorurile ridicate pe care le-ar obține Șoșoacă și Simion arată puterea în creștere a discursului radical din țară. Valul populist care a lovit Europa de Vest în urmă cu câțiva ani și care a propulsat în cursa pentru prezidențiale candidați radicali precum Marine Le Pen în Franța, a ajuns și în România cu ceva întârziere. Numărul nemulțumiților din țară crește, iar în lipsa unor alternative aceștia cad direct în brațele extremiștilor. Prin urmare la alegerile prezidențiale din 2024, așa zisa „majoritate tăcută” ar putea avea o voce foarte puternică.

Scenarii pentru turul al doilea

Sondajul arată destul de clar și faptul că șansele tranșării acestor alegeri într-un singur tur de scrutin sunt practic inexistente. Prin urmare, ar trebui să ne așteptăm la un tur al doilea al prezidențialelor, o finală între primii doi clasați în primul tur de scrutin. Liderul AUR, George Simion are șanse bune să intre în turul II al alegerilor, însă are șanse mici să câștige alegerile.

Mircea Geoană ar putea să se profileze fie ca un candidat independent, susținut de PNL și PSD, fie ca un candidat al alianței PNL – PSD, fie ca un candidat sprijinit de PSD. Totul depinde de decizia celor două partide. În toate cazurile însă, Geoană ar fi favorit la câștigarea alegerilor. Un tur doi între Geoană, sprijinit de PSD și PNL și George Simion, i-ar aduce primului o victorie detașată. Alegerile prezidențiale din 2024 ar putea semăna într-o privință cu cele din 2000: un candidat radical în turul al doilea și un masiv vot împotriva extremei drepte. Cu alte cuvinte, oricare ar fi candidatul care intră în turul doi din partea partidelor mainstream, acesta are șanse să câștige alegerile pentru că publicul se va mobiliza împotriva polului extremist.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL