Skip to content
Politică

ANALIZĂ De ce „taxa pe lux” poate fi o soluție pentru inegalitățile sociale tot mai mari din România

Inquam Photos/Octav Ganea

În timp ce negocierile dintre PSD și PNL continuă, o temă importantă a fost înaintată de mai mulți lideri social-democrați: taxa de solidaritate pe lux. Liderul PSD, Marcel Ciolacu spune că aceasta reprezintă „o taxă modică” pe care cei cu venituri mari și-o vor permite. “Sunt active de lux în România, venituri excepționale, care ar trebui impozitate. Dacă ajungi să câștigi peste 1 milion de euro, este normal să existe o taxă de solidaritate. Nu vorbim de taxe noi, ci de o taxă modică pe care și-o pot permite cei cărora li se va aplica. Există o discrepanță imensă în societate în acest moment, dar nu se atinge nimeni de veniturile medii ale românilor”, a spus liderul PSD.

Plutocrați și inegalități

Peste tot în lume inegalitățile au sporit în ultimii ani. România nu face excepție. În anul 2020 ne aflam pe locul doi în Uniunea Europeană la inegalitatea socială. Aproape 6 milioane de persoane erau supuse unui risc de sărăcie și excludere socială. Calitatea vieții românilor continuă să nu se îmbunătățească semnificativ. Principalul indicator care măsoară calitatea vieții, Human Development Index (HDI), arată că țara noastră ocupă locul 49 în lume, cu un scor de 0.828 (unde 1 reprezintă valoarea maximă). În ultimii ani nu s-au făcut progrese semnificative. Între timp, datele arată că cei care profită sunt bogații, aceștia devenind cu timpul și mai bogați. Taxa medie globală pe venitul corporațiilor a scăzut de la 49% în 1985, la 24% în 2018. Astăzi, potrivit ultimelor estimări, corporațiile din lumea întreagă își mută profituri anuale de peste 650 de miliarde de dolari (aproximativ 40% din totalul profiturilor) în paradisuri fiscale unde taxele sunt zero, prin state precum Bermuda, Luxemburg sau Singapore. În sectorul tehnologic acest trend de evitare a taxării este cel mai vizibil. Lucrul acesta dă naștere la inegalități tot mai mari, în timp ce bogații continuă să se îmbogățească, evitând taxarea, săracii continuă să sărăcească. Lumea plutocraților se lărgește, în timp ce lumea inegalităților sociale se mărește.

Soluția: taxarea

Cei care se opun creșterii taxelor pentru marele capital (în principal dreapta politică) susțin că firmele vor reinvesti o mare parte din profituri înapoi în societate. Potrivit acestei viziuni, investițiile corporative reprezintă motorul creșterii economice: expansiunea afacerilor produce locuri de muncă și creșteri salariale care în ultimă instanță favorizează muncitorii. În realitate, nu există nici un fel de corelație observabilă între aceste două lucruri.

Taxarea scăzută a capitalului are o singură consecință vizibilă: cei bogați, care obțin mare parte din venituri din capitalul existent, acumulează și mai multă bogăție. Această spirală a inegalităților nu este benefică economiei. Inegalitatea scade cererea pe piață. Majoritatea oamenilor au mai puțini bani de cheltuit, ceea ce înseamnă că mare parte din bani nu se întorc în economie,  iar cei bogați nu au tendința de a direcționa cea mai mare parte a capitalului către achiziția de bunuri și servicii. Creșterea economică scade astfel pentru că mai puțini bani sunt cheltuiți în economie.

Cum poate fi corectat lucrul acesta? Printr-o taxare adecvată a marelui capital. Îi putem spune taxă pe lux. Aceasta nu trebuie să fie modică, așa cum susțin social-democrații, ci adecvată la nevoile economice ale secolului XXI. Astăzi guvernele au nevoie de mai mulți bani pentru educație, trebuie să cheltuiască mai mulți bani pentru infrastructura de transport, pentru diminuarea inegalităților sociale tot mai mari și pentru infrastructură verde, care să ia locul industriilor poluante. Doar un sistem de taxare progresivă poate în final să asigure necesarul de bani pentru a îndeplini aceste obiective. Nu există nici un motiv pentru care salariile muncitorilor ar trebui să fie taxate la fel cu cele ale marelui capital. În caz contrar, bogații vor continua să acumuleze capital, vor continua să își direcționeze averile în paradisuri fiscale, creșterea economică va încetini, iar inegalitățile se vor accentua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *