Skip to content
Educație

ANALIZĂ De ce trebuie să regândească Ministerul Educației regulile pentru școli. Cum se poate evita o nouă trecere în online

Inquam Photos/Octav Ganea

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit marți seara despre reluarea cursurilor. Acesta a abordat chestiunea testelor pentru elevi și a vorbit totodată despre școlile care vor trece din nou în online de săptămâna viitoare.

Necesitatea unor noi reguli

“După regulile în vigoare astăzi, 54 de școli din București se vor închide, pentru că nu au ajuns la pragul de 60% din personal vaccinat” – Sorin Câmpeanu, ministrul Educației.

Sorin Cimpeanu

Strategia Ministerului Educației ar trebui regândită în contextul avansului tulpinii omicron. Ministrul Câmpeanu spune că 54 de școli doar din Capitală ar putea trece la învățământ online din cauză că 60% din personal nu este vaccinat. Acest prag este în bună măsură unul aleatoriu. Nu există studii suficiente care să arate că este nevoie de introducerea unui astfel de prag pentru a preveni răspândirea virusului. De asemenea, în contextul noilor descoperiri privind modul în care operează noua tulpină omicron aceste reguli ar trebui regândite. În primul rând știm că tulpina omicron este mult mai contagioasă decât tulpina delta. Dar, știm totodată că este mai puțin periculoasă. Potrivit unei analize făcute de Agenția pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie, riscul ca o persoană infectată cu tulpina omicron să fie spitalizată este de două ori mai mic decât în cazul tulpinii delta, iar riscul de avea nevoie de îngrijiri de urgență este și mai mic. Mai mult, pentru persoanele vaccinate există o probabilitate foarte mică de ajunge în spital, chiar dacă se infectează.

Actualele reguli ale ministerului funcționau în contextul în care tulpina delta era cea dominantă, una care potrivit specialiștilor putea crea forme severe de boală și ducea des la internări în special în rândul persoanelor nevaccinate. Dar pe măsură ce tulpina omicron devine cea dominantă, aceste reguli ar trebui regândite. Prioritatea ar trebui să o reprezinte menținerea școlilor deschise, iar asta înseamnă vaccinare și testare masivă.

O nouă strategie pentru testare

“Ar fi fost bine să existe și teste în școli… Dacă nu se clarifică cu lotul 1, cu contestațiile, sigur se va rezolva cu achiziția pentru lotul 2 și vor fi teste în școli” – Sorin Câmpeanu, ministrul Educației.

O problemă majoră o reprezintă capacitatea de testare din școli. Principala problemă ține de achiziția testelor necesare. O testare masivă a elevilor și a personalului didactic este necesară pentru a preveni răspândirea virusului în interiorul școlilor. România poate apela însă la ajutor extern din partea membrilor UE pentru a suplini neajunsurile privind capacitatea de testare. În octombrie 2021, România a primit 250 de concentratoare de oxigen din Polonia și Olanda, în urma activării Mecanismului european de Protecție Civilă. Același lucru îl poate face și acum în cazul testelor PCR pentru elevi. Prioritară trebuie să fie testarea regulată și masivă a acestora. Fără o testare masivă nu se pot identifica din timp focare de coronavirus și nu pot fi luate alte măsuri timpurii.

Vaccinarea rămâne soluția principală

Dincolo de testare, vaccinarea rămâne soluția cea mai potrivită pentru a nu se ajunge în situația închiderii școlilor. În primul rând, cadrele didactice au datoria morală de a se vaccina. Ele trebuie să servească și ca repere etice pentru elevi și părinți. România stă foarte prost comparativ cu alte state din Uniunea Europeană, acolo unde în medie peste 80% dintre profesori s-au vaccinat deja. Totodată, este important să ajungem la pragul de 50% dintre elevi vaccinați. Momentan nici măcar 40% dintre aceștia nu s-au vaccinat, procent care din nou ne situează la coada Europei.

Menținerea școlilor deschise reprezintă o prioritate în toate statele importante ale lumii. Ea trebuie să fie o prioritate și în România. Acest lucru nu se poate realiza însă decât în urma regândirii actualelor norme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *