Skip to content
Politică

ANALIZĂ De ce UDMR nu sărbătorește 1 Decembrie. Transilvania, subiect de scandal între parlamentarii maghiari și români

Inquam Photos / Manases Sándor

Ziua de 1 Decembrie nu a fost motiv de bucurie pentru toți cetățenii români, iar etnicii maghiari au decis să nu o sărbătorească. UDMR, partid care a guvernat aproape mereu în ultimii 20 de ani, nici măcar nu a transmis „La mulți ani” României. Faptul că UDMR este fidel politicii de la Budapesta nu mai surprinde pe nimeni, după ce diferiți politicieni au fost și sunt conectați la diferite asociații, fundații sau companii finanțate de guvernul Ungariei.

UDMR are 4 reprezentanți în guvernul român, iar dintre aceștia, doar Eduard Novak a transmis la mulți României. Gestul lui Novak se datorează faptului că a concurat de fiecare dată sub drapelul românesc și a dovedit că poate reprezenta România în cele mai importante competiții sportive.

Maghiarii care de atâtea ori au cerut autonomie în Transilvania decid în fiecare an să nu sărbătorească ziua națională a României, deși sunt plătiți din bugetul statului român, din taxele cetățenilor români. Din 2000 și până în prezent, Kelemen Hunor a trăit pe spatele statului român, având 6 mandate de deputat, funcții de ministru, vicepremier și alte funcții în Parlament.

Kelemen Hunor a declarat că el acceptă ziua națională a României, dar nu poate să o sărbătorească: „Deci, noi am acceptat Ziua Națională a României, noi respectăm istoria și zilele naționale sau sărbătorile importante ale majorității, dar nu înseamnă că putem sărbători 1 Decembrie și am dat foarte multe argumente.” Dar prin atitudinea de a nu sărbători această zi națională, în statul care îi plătește salariul în fiecare lună, înseamnă de fapt că nu acceptă sărbătoarea națională a românilor sau unirea teritoriilor românești.

Tanczos Barna, ministrul mediului, a provocat un uriaș scandal în urmă cu câteva luni când, la un meci de hochei, s-a pus în genunchi când a auzit imnul Ținutului Secuiesc. La un alt meci de hochei, ministrul UDMR a stat în galeria Ungariei. Deși a făcut toate aceste gesturi pentru maghiari, Tanczos Barna nu a publicat niciun mesaj pentru sărbătoarea națională a României. Prin urmare, ar fi firesc să ne întrebăm pentru ce țară crede ministrul că lucrează.

Atitudinea UDMR-ului de Ziua Națională a României a fost aspru criticată de deputatul Adrian Cozma, președintele PNL Satu Mare, care a cerut ieșirea de la guvernare a partidului maghiarilor, după ce nu au transmis niciun mesaj pentru 1 Decembrie. „UDMR nu are ce să mai caute la guvernare. Liderii UDMR nu au transmis niciun fel de mesaj României, românilor de Ziua Națională. Nici măcar unul de minimă decență, un simplu la mulți ani. Nici pe pagina UDMR nu există vreun mesaj și cred că acest lucru îi descalifică. Cum poți pretinde că reprezinți o țară dacă îți arăți pe față disprețul față de ea?”, a scris liberalul pe Facebook.

De asemenea, într-un interviu pentru PS News, deputatul PNL a vorbit și despre strategia UDMR-ului de a rămâne fidel Ungariei și de a face jocurile lui Viktor Orban în România: „UDMR-ul își ia lumină de la Budapesta. UDMR-ul face și acționează după ce le trasează Viktor Orban, de la Budapesta, asta mă deranjează, iar sabotajul la statul român este evident.”

Marea Unire, secvență de la Sibiu. Sursa: ziarullumina.ro

Transilvania, mărul discordiei

Politicienii UDMR nu au renunțat niciodată la ideea lor de a obține autonomia pentru Ținutul Secuiesc. De-a lungul timpului, UDMR a propus mai multe proiecte de legi privind autonomia, iar cel mai recent a fost în urmă cu un an. Kelemen Hunor declara că autonomia „nu lezează integritatea teritorială și unitatea națională” a României, însă discursul lui a fost aspru criticat de opinia publică.

UDMR nu sărbătorește ziua de 1 Decembrie pentru că în urmă cu mai bine de un secol, România reușea să elibereze teritoriul Transilvaniei de sub ocupație austro-ungară. Între 1868 și 1918, Transilvania a fost sub controlul maghiarilor, iar în acea perioadă românii au fost victimele discriminării, împreună cu alte minorități care locuiau pe acel teritoriu.

După primul război mondial, când Imperiul Austro-Ungar a fost învins și distrus, Transilvania și-a declarat independența față de maghiari și a devenit parte din România. Ulterior, marile state europene au recunoscut Transilvania ca fiind parte din Regatul României. Maghiarii au continuat să nege această unire, iar prin atitudinea pe care o afișează UDMR demonstrează că politicienii maghiari refuză să accepte evenimentele din 1918.

În urmă cu câteva zile, deputatul UDMR Csoma Botond a decis să provoace un alt scandal și a declarat: „Liderii politici şi religioşi ai românilor ardeleni, ştiau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc şi acest lucru s-a reflectat şi în textul Declaraţiie de la Alba Iulia”.

Senatorii și deputații AUR au ieșit din plen când au auzit declarația deputatului UDMR. De asemenea, parlamentarii PSD au reacționat și i-au cerut UDMR-ului să-și ceară scuze pentru aceste afirmații. „Zilele trecute am avut o ședință festivă, liderul grupului din Cameră al UDMR a avut un discurs mai mult decât provocator. (…) Kelemen Hunor ar trebui să-i ceară liderului grupului UDMR să-şi ceară scuze public”, a declarat Marcel Ciolacu, președintele PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *