Skip to content
Opinii & Analize

ANALIZĂ. De ce USR este unul dintre principalii vinovați pentru facturile mari la energie. Cine a grăbit liberalizarea pieței de energie

Inquam Photos/Octav Ganea

USR atacă Guvernul pentru criza energetică, dar este unul dintre principalii vinovați pentru tarifele tot mai mari pe care le plătesc românii pentru energia electrică și gaz. USR a fost marele susținător al legii liberalizării pieței de energie, iar voci precum Claudiu Năsui sau Cristina Prună au militat intens pentru a se face această schimbare.

USR a pus presiune pe PNL pentru ca legea liberalizării energiei să fie adoptată cât mai repede. Cristina Prună anunța, în decembrie 2020, că vor fi numeroase beneficii pentru cetățeni după această liberalizare.

Acest lucru ține de normalitatea oricărei economii deschise. Concurența liberă și cât mai largă în orice domeniu nu poate avea la final decât efecte benefice pentru consumatori” – Cristina Prună.

Cristina Prună era îngrijorată că cetățenii nu cunoșteau „beneficiile”, nu că furnizorii puteau abuza de consumatori. Din decembrie 2020, USR a dus o campanie de manipulare, promițându-le cetățenilor beneficii care nu s-au văzut deloc. USR nu a propus nicio modificare legislativă care să protejeze cetățenii de abuzuri și să-i oblige pe furnizori să respecte contractele.

Jurnalistul Pavel Lucescu a remarcat atitudinea useriștilor, care le cer companiilor să-și oprească producția dacă nu pot plăti facturile umflate de furnizori. O brutărie din Cluj s-a trezit cu o factură de 7.660 de lei în ianuarie, deși în decembrie avusese 1.830 de lei.

Ce-i răspunde unul în comentarii: Să-și închidă firma până când scad prețurile. Asta se face când explodează prețurile. Mă uit pe profilul omului: CEO la nu știu ce firmă de IT, fan USR. Explozia prețurilor la gaz și energie va spulbera mii de afaceri, IMM-uri în primul rând, va arunca sute de mii de români în șomaj și sărăcie”, avertizează Pavel Lucescu.

Mai multe brutării au anunțat deja că prețurile energiei electrice și gazului au crescut foarte mult în ultimele luni. Acest lucru va genera noi creșteri de prețuri pentru produsele alimentare precum pâinea. „Problema este că aceste creșteri de costuri nu se opresc aici, mulți procesatori din domeniu au primit notificări de creştere a prețurilor la energie şi gaze naturale de încă 2-3 ori, unii chiar de 6 ori”, au anunțat reprezentanții ROMPAN.

Claudiu Năsui, un alt susținător al liberalizării prețului la energie, a fost ministru al economiei 8 luni, dar nu a luat măsuri pentru a proteja companiile românești de acest val de scumpiri care a început din ianuarie 2021. USR a pus presiune pe Guvern pentru a grăbi liberalizarea prețului la energie, iar acest lucru s-a dovedit un faliment pentru consumatori. În 8 luni de guvernare, USR nu a propus nicio măsură pentru protejarea consumatorilor.

Useriștii au ajuns chiar în situația de a acuza companiile statului pentru prețurile mari, deoarece companiile de stat sunt producători de energie. Claudiu Năsui afirmă că marii producători de energie din România sunt cei care vor câștiga cel mai mult din facturi. Afirmația este mincinoasă și arată că nu înțelege economia sau piața liberă. Între factura plătită de cetățeni și producătorul de energie nu există nicio legătură. Furnizorul cumpără energia și o poate vinde cu orice preț. Factura reflectă tarifele furnizorului și numeroasele taxe. Consumatorul nu știe cu ce preț cumpără furnizorul energia de la producător.

Să ne uităm totuși la cotele de piață ale producătorilor de energie electrică. Peste 72% din ce plătesc românii ajunge la companiile de stat din energie. Cel mai mare producător privat abia depășește 10% din piață”, scrie Năsui pe Facebook.

Cei mai mari câștigători în această criză sunt furnizorii de energie electrică și gaze, mai ales companiile mari care pot controla prețul în funcție de cantitatea pe care o tranzacționează pe bursă. Prețurile mari pentru energie au fost influențate și de prețul uriaș pentru certificatele verzi impuse de Comisia Europeană. Certificatele de carbon erau 10 euro pe tonă, la sfârșit de 2020, și au ajuns la 90 de euro, la sfârșit de 2021. Acest lucru influențează prețul direct al energiei. Potrivit experților români, prețul acestor certificate ar fi manipulat, arată economica.net. Chiar dacă supraveghetorii UE nu au găsit nereguli, experții din România arată că manipularea s-ar face pe bursa din Londra, unde instituțiile europene nu au acces la informații pentru a le verifica.

Deși nu a fost găsită nicio dovadă de manipulare a pieței, ESMA a remarcat că a avut doar acces limitat la datele esențiale. Bursa de la Londra (ICE ECX), unde se tranzacționau cel mai mult aceste active financiare (până în iunie 2021), a intrat în subordinea Autorității de Conduită Financiară a Regatului Unit, iar din cauza Brexit-ului, ESMA nu a putut accesa aceste date”, explică Carbon Expert, citat de economica.net.

Guvernul PSD-PNL-UDMR a aplicat o măsură de compensare a tarifelor pentru energie electrică, dar aceasta va expira la 1 aprilie 2022. Compensarea nu modifică tarifele pentru energie electrică, iar după 1 aprilie 2022 consumatorii vor trebui să suporte prețurile mult mai mari. Noul an a început cu prețuri mai mari cu 90% pentru energia electrică. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că intenționează să reducă TVA-ul la 5%, precum și compensarea certificatului de carbon și a bonusului de cogenerare pentru consum. Momentan nu există o lege în acest sens și nu se știe ce impact va avea asupra facturilor.

6 comentarii la “ANALIZĂ. De ce USR este unul dintre principalii vinovați pentru facturile mari la energie. Cine a grăbit liberalizarea pieței de energie

 1. La bursa asta de la londra, sunt listate si offshore-urile astora din insulele virgine ale marii britanii?! Apar acolo si romanii, evazionistii cu enspe firme create ca sa fraudeze sistemul fiscal roman?
  Noroc cu niste baieti harnici ca am aflat cate firme din Romania au banii trimisi prin ins virgine, elvetia, malta, cipru, bahamas, …samd.

  1. Offshore-urile alea sunt în mare parte ale băieților deștepți din energie, cei care căpușează firmele producătoare

 2. Mulțumim pentru acest pseudo articol, radio șanț ar fi fost invidios.
  Scaldare placuta in cocina „stirilor” fara sens si evident rupte de realitate si de conștiință adevarului.
  Ps, imi cer scuze fata de mine ca mi-am pierdut timpul cu vou

 3. Analiza curului, 30 de ani cu pesedisti si cu pesedisti mascati liberali, nu ziceti nimic dr cei ce au guvernat si capusat statul, tot ei au omorat si sectorul de energie, sa va uitati in cinsiliile de administratie si vedeti, pai e nornal ca pusca bula, articol de toata jena, du/te la sursa!!

 4. Nu va e ma, rusine? Nu va e ca sunteti niste viermi care mancati cadavre. Practic, PSD si PNL controleaza tot de 30 de ani. Si ministerul Energiei si ANRE. Oamenii lor sunt in toate companiile de stat din energie (si companiile de stat produc cam 80% din energia electrica din tara asta. Tot ei capuseaza cu fel si fel de contracte dubioase companiile astea.
  USR e principalul vinovat, ca „a grabit”. Sunt curios, exista tampititi care mai dau doi bani pe voi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *