Skip to content
Economie

ANALIZĂ De ce vom plăti în continuare facturi mari la energie: Ce rol joacă taxele UE

zcj.ro

România este departe de a avea cel mai mare preț la energie în Uniunea Europeană, însă facturile finale sunt influențate foarte mult de taxele din diferitele state membre. Țara noastră are un preț la energie de aproape 0,15 EURO/kWh, de două ori mai puțin decât Germania care are 0,3 EURO/kWh. După România mai sunt alte șapte țări membre cu un preț mai mic decât noi la energie, iar ultima fiind chiar Bulgaria, cu 0,1 EURO/kWh, potrivit datelor Eurostat.

Uniunea Europeană traversează o perioadă de tranziție spre energia verde, iar această schimbare reprezintă unul dintre principalii factori care determină creșterea prețului la energie, fiind vorba atât de cea electrică, dar și de gaz sau petrol.

Uniunea Europeană a adoptat mai multe taxe pentru a descuraja industriile care au emisii de CO2. Taxele se aplică mai ales materiilor prime, iar problema creșterii facturilor este agravată de creșterea costului pentru drepturile de emitere CO2. Chiar în 2021, UE a decis să aplice o creștere de taxe pentru emisiile de CO2, astfel încât să descurajeze poluarea.

Petrolul a crescut pe bursele din toată lumea. Brentul a crescut cu circa 5 dolari/baril în doar o lună. Cea mai mare creștere se înregistrează la gazul natural, care pe piața din Europa a ajuns la un record istoric de 55 Euro/MWh, deși în iunie era în jur de 28 Euro/MWh. Gazul natural nu se opri aici, continuând să crească și în săptămânile următoare.

Producerea de energie cu combustibili fosili va rămâne, de acum înainte, foarte scumpă din două motive: gazul va deveni tot mai scump, iar taxele UE pentru emisiile CO2 se vor menține la cote foarte ridicate. Multe țări din lume au rămas fără gaz, iarna trecută, iar printre acestea s-a numărat și China. În 2021, aceste țări s-au grăbit să-și facă rezerve și, prin urmare, prețul a explodat imediat. De asemenea, UE și Marea Britanie s-ar putea confrunta, în această iarnă, cu o criză a prețului la gaze.

România rămâne în urmă la producția de energie verde

Cea mai mare cantitate de energie produsă în România este cea nucleară, urmată de hidrocentrale, hidrocarburi și cărbune. Producția de energie în România este de 6189 MW, la ora redactării acestui articol, dintre care doar 378MW sunt din eolian, iar 463 MW din fotovoltaice. Consumul total de energie este de 7.288 MW.

România va continua să plătească foarte mult pentru energia electrică deoarece nu investește suficient de mult în energia din surse regenerabile, iar rețeaua de transport este învechită. Fără investiții masive în sistemul de energie, cetățenii români vor avea facturi uriașe la energie electrică. Așa cum vedem în cifrele de mai sus, doar circa 800 MW sunt produși din eolian și fotovoltaic, adică în jur de 12% din producția noastră, lucru confirmat și de Transelectrica. 41% din energia produsă din România este rezultată din cărbune și hidrocarburi, adică materiile care au cele mai mari taxe de poluare. Spre exemplu, în Germania, 43% din energia electrică este produsă din surse regenerabile, depășind energia produsă din cărbune.

Liberalizarea pieței de energie din România a fost gestionată haotică de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), care a luat multe decizii ce au ajutat furnizorii. ANRE nu a informat consumatorii, nu i-a protejat, nu le-a oferit un cadru legal prin care să se apere de abuzurile furnizorilor. De asemenea, ANRE nici nu a controlat furnizorii, nici nu a limitat numărul de intermediari. Mai multe decizii ale ANRE încălcau legea energiei și Codul civil, avertiza Asociația Energia Inteligentă.

Liberalizarea făcută în România a fost o capcană pentru consumatori, oferindu-le furnizorilor oportunitatea să crească prețurile nejustificat de mult. În loc să ia măsuri pentru reducerea taxelor, așa cum vedem în Spania, Guvernul României vrea să plătească furnizorii de energie din România, promovând două legi prin care propune compensări la energia electrică și gaze. Prețurile mari la energie vor continua, deoarece nu e o problemă doar a României, ci a spațiului Uniunii Europene. O problemă generată, în mare parte, de piața economică din UE și de incapacitatea instituțiilor statului român de a asigura un cadru legal împotriva furnizorilor care abuzează de consumatori. Spania, Italia, Germania sunt alte state europene care vor avea mari probleme cu facturile la energie electrică și gaze în această iarnă. Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene, a arătat că prețurile la energia produsă din surse regenerabile au rămas scăzute și stabile, iar prețurile pentru energia din centralele nucleare sunt foarte mari. Vicepreședintele UE a încurajat statele membre să accelereze tranziția verde și să renunțe la centralele pe cărbune sau cele nucleare, pentru a folosi energie din surse regenerabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *