Skip to content
Politică

ANALIZĂ De la Vanghelie la Piedone: Doi din cei trei primari care au condus Sectorul 5 în ultimii 22 de ani au ajuns după gratii

Inquam Photos / Octav Ganea

Recent, locuitorii Sectorului 5 din Capitală au rămas fără edil după ce Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat la 4 ani de închisoare în dosarul Colectiv. Culmea este că Piedone nu e singurul edil problemă ales de locuitorii din Sectorul 5.

Marian Vanghelie

Timp de 15 ani, între 2000 și 2015, Sectorul 5 a fost reduta primarului PSD Marian Vanghelie. Personaj popular și populist, Vanghelie devenise aproape un simbol pentru locuitorii Sectorului 5 și chiar pentru majoritatea Bucureștenilor. Edilul ajunsese să fie cunoscut și pentru petrecerile dintre ani – “Vanghelion”. Ulterior, DNA avea să constate că aceste petreceri erau de fapt un paravan pentru mită. Renumit și pentru perlele gramaticale, precum pluralul „almanahe” pentru cuvântul „almanah”, Marian Vanghelie a fost un primar care a promis multe dar a făcut puține în cele 4 mandate de primar.

Marian Vanghelie, sursa gandul.info

Interesat mai degrabă de construirea și conservarea unei averi personale, Marian Vanghelie a menținut Sectorul 5 al Capitalei la statutul de cel mai sărac sector al Bucureștiului. Multă vreme, imaginea de ansamblu a sectorului era aceea a unei zone cu gunoaie înșirate pe trotuare, buruieni, apartamente cârpite în mod ilegal și școli cu toalete săpate în curte, dar care în 2018 voia să se înfrățească cu Municipiul II al Romei şi Arondismentul 5 – Pantheon, din Paris. După ce a fost exclus din PSD, Vanghelie nu a mai reușit să se impună în fruntea primăriei. Tentativa lui Vanghelie de a reveni în politică prin lansarea unui nou partid s-a dovedit a fi un fiasco, iar fostul edil avea să intre tot mai mult în vizor justiției.

Așa cum avea să constate și judecătorul Tribunalului București în cadrul sentinței care avea să ducă în final la condamnarea la 11 ani și 8 luni de închisoare pentru fostul edil, Marian Vanghelie “a ignorat total promisiunile electorale şi a urmărit doar să îşi sporească veniturile în mod ilegal”. Tribunalul avea să îi mai ceară lui Vanghelie anul trecut, să restituie comunităţii peste 15 milioane de euro, reprezentând daune materiale, practic bani luați din buzunarul locuitorilor sectorului. După mai bine de 15 ani, locuitorii Sectorului 5 încheiau un capitol, dădeau pagina și mergeau mai departe pe mâna lui Daniel Florea.

Daniel Florea

Susținut de PSD, Daniel Florea avea să fie succesorul lui Marian Vanghelie în fruntea Sectorului 5. După arestarea lui Liviu Dragnea, Daniel Florea s-a amestecat și în lupta pentru controlul partidului, țintind funcția de președinte executiv, dar a eșuat. Florea s-a aflat la conducerea Primăriei Sectorului 5 până la alegerile din 2020. În campania electorală, Florea s-a prezentat drept un om care ”vrea să facă treabă”.

”Inima arată că ne pasă de sectorul 5. Suntem oameni dintre oameni şi pentru oameni şi ăsta e motivul pentru care vom câştiga aceste alegeri. Suntem oameni care vor să facă treabă. Am auzit că trebuie construite nişte blocuri turn pentru nu ştiu ce clădiri de business. Cred că la sectorul 5 în primul rând trebuie să facem nişte locuinţe sociale. Am ascultat că ar trebui făcută o mare grădină a Bucureştiului, dar nu ar trebui întâi să facem nişte parcuri între blocuri ca să se poată juca copiii noştri aproape de casă? Am auzit că trebuie să facem metrou. Da, e bine să facem metrou, dar nu mai bine prelungim linia lui 96 sau 117 cu încă două staţii? Am auzit că ar trebuie să-i amendăm pe cei care parchează aiurea. Da, dar nu ar trebui să le facem întâi locuri de parcare?(…) Noi nu venim cu vorbe goale, venim cu soluţii”, spunea Daniel Florea.

Daneil Florea, sursa Inquam Photos / Octav Ganea

Așa cum avea să dezvăluie presa la scurt timp după alegerile din 2020, o mulțime de edili care au pierdut alegerile, printre care și Daniel Florea, au încercat să atribuie contracte de sute de milioane de lei pe ultima sută de metri pentru a avea ce prezenta alegătorilor. În cazul lui Daniel Florea, Primăria Sectorului 5 condusă de acesta semna pe 7 septembrie, cu puțin înaintea declanșării alegerilor, un contract prin care atribuia firmei Corsica Obiect SRL sarcina de a „furniza servicii sociale cu cazare în centre de tip rezidențial pentru persoane vârstnice”. Mai exact, era vorba de „servicii de asistență socială cu cazare în centre de tip rezidențial pentru persoane vârstnice, pentru o perioadă de 24 luni, prin încheierea a două contracte subsecvente acordului cadru a căror durată să nu depășească 12 luni”. Valoarea acordului era de 3,3 milioane de lei. Din păcate pentru Florea, acesta avea să fie învins în cursa electorală din 2020 de către Cristian Popescu-Piedone.

Cristian Popescu-Piedone

Fostul edil al Sectorului 4 între 2008 și 2015, avea să își încerce norocul în 2020 la Primăria Sectorului 5, unde îl și învingea pe Daniel Florea. Cariera politică a lui Piedone părea terminată în 2015 după incendiul devastator de la Colectiv. Cu toate acestea, revenirea lui Piedone în politica bucureșteană și cu atât mai mult victoria sa, a surprins mulți observatori politici la momentul respectiv.

Piedone promitea că “vom face o politică de transparenţă, o politică a cetăţeanului, o politică în care acest sector se va dezvolta, o politică în care pe primul plan vor sta cetăţenii Sectorului 5”. Acesta nu a apucat să se țină de promisiuni. La mijlocul acestei luni Piedone avea să fie condamnat definitiv la 4 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizațiilor de funcționare pentru clubul Colectiv.

Cristian Piedone, sursa Inquam Photos / Octav Ganea

Piedone devenea al doilea primar condamnat al Sectorului 5, întregind o imagine de ansamblu sumbră în ceea ce privește istoria edililor acestui sector. Între timp, nu este clar cine va prelua primăria, data alegerilor nefiind încă stabilită. În aceste condiții rămâne de văzut cui vor acorda locuitorii Sectorului 5 votul de încredere de data aceasta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *