ANALIZĂ De la vechi rivali, la aliați. De ce un acord politic între PMP și USR nu are șanse de reușită

Polul de dreapta
Sursa foto: Facebook

Liderii USR și PMP, Cătălin Drulă și Eugen Tomac, au negociat miercuri construirea unei alternative de dreapta la coaliția PSD-PNL în contextul anului electoral 2024, potrivit unui comunicat USR. De notat că de la discuțiile de miercuri dintre USR și PMP a lipsit Forța Dreptei, partidul fondat de Ludovic Orban.

Nu este pentru prima dată când liderii USR și PMP poartă astfel de discuții. Încă din primăvară liderul PMP Eugen Tomac vorbea despre înființarea unui nou pol de putere politica printr-o colaborare între cele două partide, alături de Forța Dreptei, compusă din foști liberali care au plecat din PNL: ”Eu cred că, la ora actuală, opoziția, așa cum este ea, firavă, trebuie să caute soluții pentru a oferi țării o alternativă. Este în interesul democrației românești să găsim mesaje comune, pentru a încerca să construim această alternativă. Din acest punct de vedere, pentru noi, cei din PMP, un dialog deschis cu USR, cu Forța Dreptei, partide cu care comunicăm foarte bine, este o necesitate în momentul de față”. Cu toate acestea până astăzi totul a rămas la nivel de discuții, fără să existe un acord oficial.

Obstacole în calea unei colaborări PMP – USR

Mai mult, o colaborare între PMP și USR pare dificil de imaginat. În primul rând există diferențe ideologice semnificative între cele două partide. În plus, există și diferențe care țin de viziunea politică.

USR este un partid de orientare centristă, cu tendințe liberale. Partidul susține economia de piață și un rol mai mare al statului în furnizarea serviciilor publice, apropiindu-se aici de zona stângii europene. În plus, USR promovează idei progresiste în ceea ce privește drepturile civile, drepturile omului și protecția mediului. Pe de altă parte, PMP este un partid de centru-dreapta, cu o orientare conservatoare. Partidul se bazează pe valorile tradiționale, promovând suveranitatea națională și conservarea identității culturale românești. PMP susține o economie de piață liberă și o implicare mai redusă a statului în afaceri. De asemenea, partidul se concentrează pe aspectele de securitate națională și promovează politici mai stricte în domeniul justiției și imigrației.

Pe zona de politici sociale există diferențe și mai accentuate de viziune între cele două partide. USR promovează drepturile civile și egalitatea de gen. Partidul susține protecția și promovarea drepturilor LGBT+, inclusiv căsătoria între persoane de același sex. USR susține politici sociale și de sănătate care să asigure accesul universal la servicii de calitate și să sprijine incluziunea socială. Pe de altă parte, PMP susține valorile tradiționale și conservatoare în ceea ce privește familia și societatea. Partidul este împotriva legalizării căsătoriei între persoane de același sex și promovează politici care susțin familia tradițională. PMP pune accent pe valorile morale și etice în societate și se opune adoptării unor politici sociale progresiste, cum ar fi educația sexuală în școli.

Vechi rivalități 

În plus, până nu demult, cele două partide se criticau fățiș. În campania pentru alegerile prezidențiale din 2019, Eugen Tomac îi acuza pe cei de la USR de „dezinformare grosolană”, „în stil PSD”, în legătură cu un sondaj de opinie. “Este păcat ca aceste practici ticăloase se lipesc şi de cei care au venit cu mesajul «noi suntem altfel şi nu vă minţim»”, spunea Tomac, referindu-se la USR. În campania pentru alegerile locale din 2020, Eugen Tomac lansa un nou atac la adresa USR pe care îl acuza de dublă măsură pentru că nu ar fi acceptat un candidat comun la Primăria Capitalei, alături de PMP: „USR nu şi-a dorit acest lucru. PMP a propus crearea unui front anti-PSD în Capitală, USR nu şi-a dorit acest lucru. Îi rog pe toţi cei care astăzi nejustificat atacă PMP să renunţe la dubla măsură şi să-i întrebe pe cei din USR de ce ne-am trezit în această situaţie. Am aşteptat până în ultima clipă să existe o abordare raţională în Capitală”, spunea Tomac.

Așadar există atât diferențe ideologice, cât și vechi rivalități între PMP și USR. Singurul lucru care unește cele două partide în acest moment este opoziția față de actuala putere și nevoia de a prinde pragul de 5% în viitoarele alegeri legislative. Rămâne de văzut dacă acest lucru va fi suficient pentru a cimenta o alianță între cele două partide.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL